HAMZA ÇİVİ BELGESELİ ÇIKTI

Türk halk danslarına; dansçı, eğitmen, öğretim görevlisi ve uluslararası jüri üyesi olarak emeği geçen ve Adıyaman halk oyunlarının dünyaya tanıtılmasında meş'ale görevi yaparak Dünya 1.’si olmasına vesile olan Hamza Çivi’nin hayatını konu alan “Hamza Çivi Kimdir” başlıklı belgesel çıktı.

HAMZA ÇİVİ BELGESELİ ÇIKTI

Türk Halkoyunları ve Adıyaman Halkoyunlarını dünyaya tanıtan merhum Eğitimci Hamza Çivi’nin öğrencileri ve dostlarının oluşturduğu bir topluluk tarafından yaklaşık iki yıldır yapılan bir araştırma sonucu hazırlanan belgesel nihayet yayınlandı.

Adıyaman halkoyunlarının dünya genelinde tanınmasına ve Dünya 1.’si olmasına vesile olan Türk halk dansları eğitmeni merhum Hamza Çivi’nin hayatını konu alan belgesel youtube kanalında ve diğer sosyal medya platformlarında paylaşılmaya başladı.

1999 yılında elim bir olay sonucu kaybettiğimiz merhum Hamza Çivi’nin anısına hazırlanan bu belgeselde Belkıs Akkale, Selahattin Alpay, Sümer Ezgü, Enver Keskin ve Abdurezak İnal gibi Türk Halk Müziği ve Halk Oyunlarında duayen olmuş kişilerin anıları da yer alıyor.

ADIYAMAN FOLKLORUNDA UNUTULMAZ İMZA: HAMZA ÇİVİ

VİDEOYU İZLEMEK İSTERSENİZ YOUTUBE KANALININ ARAMA KISMINA "HAMZA ÇİVİ KİMDİR?" DİYE YAZMANIZ YETERLİDİR.

Türk halk danslarına; dansçı, eğitmen, öğretim görevlisi ve uluslararası jüri üyesi olarak emeği geçen ve halk oyunlarımızın dünyaya tanıtılmasında meşale görevi yapan bir Hamza Çivi vardı, bilmem hatırlar mısınız?

Sosyal yönden faal olan 40 yaş üzeri bütün Adıyamanlıların yanı sıra folklorla, özellikle halk oyunlarıyla alakası olan bütün Türkiye'nin 1999 yılında kaybettiği Hamza Çivi'yi hatırlatmak istedim;

1954 yılında Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kâhta’da tamamladı.

Lise döneminde atletizmdeki başarıları ile Hürriyet Gazetesinin 1973 ve 1974 yıllarında düzenlemiş olduğu ankette Adıyaman’da iki defa yılın sevilen sporcusu seçildi.

1979 yılında mezun olduğu Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümünde eğitimine devam ederken halk dansları ile ilgili çalışmaları nedeni ile Kırşehir’de düzenlenen bir festivale ekibiyle katıldı.

Bu etkinlikte dikkatleri çeken Adıyaman oyunları performansıyla Kültür Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğuna seçildi.

1976-79 yılları arasında Kültür Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu’nda dansçı ve Adıyaman yöresi repertuar eğitmeni olarak görev yaptı.

Ankara’da Yıldırım Beyazıt Lisesi ve Çankaya Lisesi’nde öğretmen ve idareci olarak görev yaptı.

Yurt içi ve yurt dışındaki birçok festivalde yerli, yabancı televizyon programlarına katıldı.

Bilkent Üniversitesi ve ortaöğretimin çeşitli kademelerinde öğretmen ve idareci olarak görev yaptı.

1986 yılında Fransa’nın Dijon kentinde gerçekleşen Dünya Halk Dansları yarışmasında Adıyaman Halk Oyunları performansıyla birincilik aldı.

1989 yılında Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Türk Halk oyunları bölümünde göreve başladı.

Müdür olarak sürdürdüğü görevi sırasında Gaziantep, Adıyaman ve Kâhta’da yapılan kültürel ve sanatsal etkinliklere katkıda bulundu.

Yapmış olduğu akademik çalışmalar ve uygulamalar sonucunda Türkiye Üniversiteler Arası Sanat Konseyi Üyeliğine de seçilen Hamza Çivi vefat ettiğinde evli ve iki çocuk babasıydı.

Daha önceki yıllarda da iki defa önerdiğim Hamza Çivi adının Adıyaman'da düzenlenecek bir Halk Oyunları Festivaliyle yaşatılması fikrimi bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Bizim göstermemiz gereken "Ahde Vefa" örneğini İstanbul Çağdaş Turizm Folklor Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (İstanbul Çağdaş) sergiliyor.

İstanbul Çağdaş, hiç beklenmedik bir anda rahmetli olan hocası Hamza Çivi'yi hiç unutmadı ve (ölümünün hemen ardından) adının yaşatılması için büyük gayret gösterdi.

"Ahde Vefa" örneği sergileyen Derneğin her yıl sahneye koydukları “Halk Dansları Resitali“ gösterilerinde merhum Hamza Çivi anısına Dostluk ve Barış Ödülleri dağıtmaya başlandı.

Bu ödüllerin dağıtımı halen devam ediyor mu bilemiyorum ama 2000 yılından 2011 yılına kadar bu ödülü alanların isimleri şöyle: Mustafa Turan (Devlet Sanatçısı), Prof. Dr. Fikret Değereli (Folklor Araştırmacısı), Mustafa Erdoğan (Anadolu Ateşi'nin Kurucusu), Suat İnce (Folklor Araştırmacısı), Selahattin Adıgüzel (Tokat İl Kültür Müdürü), Göksenin İleri (Folklor Araştırmacısı), Abdurrahim Karademir (Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi), Şinasi Pala (Devlet Halk Dansları Genel Sanat Yönetmeni), Şahin Ünal (Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi), Yener Altuntaş (Halk Bilimci), Sami Işel (Halk Bilimci), Üstün Gürtuna (Folklor Araştırmacısı) ve Ömer Işık (Folklor Araştırmacısı)

Mehmet Emin Danış

(19 Şubat 2020)

Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2021, 14:04

adiyamandogruhaber

YORUM EKLE
YORUMLAR
hūseyin hanol
hūseyin hanol - 2 yıl Önce

bu gūzel insanı rahmetle anıyoruz

Ali Işık
Ali Işık - 2 yıl Önce

Allah rahmet eylesin.Mekanı Cennet olsun.Ailesine sağlıklar dilerim.Iyi bir folklorcu ve futbolcu idi.Kibar ve bey efendi idi.Arkadaşımız dostumuzdu.Sn. M.Emin Danış sizlerede katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.

Azîz çelik.
Azîz çelik. - 2 yıl Önce

Emin bey sizi tebrik ederim iyiki varsın. Rahmetli kahta lisesinde okurken ekip başıydı ben ve rahmetli abdo halk eğitim ekibini calıştıriyorduk.onlarda haftada bir halk eğitime gelir abdo kendilerini çalıştıriyordu. Ben ve aksuyla beraber çok çalıştırdık.Allah rahmet eylesin. Sizlerede çok teşekur ederim.saygılarımla.

Latif Özen
Latif Özen - 2 yıl Önce

Öğrencisi olmaktan gurur duyduğum sevgili Hamza hocam onbinlerce insanın hayatında güzel bir yeriniz hep olacak. Unutulmaz sınız. Işıklar içinde uyuyun.

Nurhan YESİLTEPE
Nurhan YESİLTEPE - 2 yıl Önce

Çok güzel bir belgesel olmuş. Lise yıllarında folklör ekibinde çeşitli yörelerin oyunlarını oynamış ve yarışmalara katılmış birisi olarak çok mutlu oldum. Yapanların ellerine, emeklerine sağlık diyor, ödül alanlarıda yürekten kutluyor başarılarının devamını diliyorum.

SIRADAKİ HABER