MESAM Bilim Kurulu Bestekâr Aziz Çelik’i Haklı Buldu

Kendisine ait “Eyvanına Vardım Eyvanı Çamur” (Türkmen Gelini) isimli eserin müziğinin Bedri Ayseli tarafından derlenen “Ne Güzeldir Diyarbakır Elleri” isimli türküde de kullanıldığını belirten Bestekâr Aziz Çelik’in başvurusunu görüşen MESAM/MSG Ortak Teknik Bilim Kurulu, söz konusu müziğin Aziz Çelik’e ait olduğuna karar verdi.

MESAM Bilim Kurulu Bestekâr Aziz Çelik’i Haklı Buldu

Sözü ve Müziği kendisine ait olan “Eyvanına Vardım Eyvanı Çamur” (Türkmen Gelini) isimli eseri 1987 yılında yaptığını ancak bir yıl sonra aynı müziğin Bedri Ayseli tarafından derlenen “Ne Güzeldir Diyarbakır Elleri” isimli türküde de kullanıldığını fark ederek MESAM (Musiki Eser Sahipleri Meslek Birliği) ve MSG (Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği) Ortak Teknik Bilim Kurulu’na itiraz başvuru yapan Bestekâr Aziz Çelik haklı bulundu.

 Geçtiğimiz hafta gerçekleşen MESAM 37. Kuruluş Yıldönümü Galasında “En İyi Çıkış Yapanlar” kategorisinde ödül de alan Bestekâr Aziz Çelik; “Söz konusu eseri 1987 yılında yaptım ve 13.04.1987 tarihinde noterden tasdik ettirdim ve hatta bu eserim 1990 yılında TRT tarafından Yılın Türküsü olarak ödüllendirildi. Aradan geçen yıllarda aynı müziğin Bedri Ayseli tarafından derlenen ‘Ne Güzeldir Diyarbakır Elleri’ isimli türküde de kullanıldığını fark eden Müzik Doktoru ve aynı zamanda Adıyaman Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi olan Sayın Mehmet Sadık Doğan tarafından fark edilmiş ve sağ olsun bana bilgi verdi. Bu bilgiyi alınca MESAM/MSG Ortak Teknik Bilim Kurulu’na hakkımın tescili için başvuru yaptım. Nitekim konuyla ilgili toplanan kurul beni haklı buldu. Bu nedenle MESAM/MSG Ortak Teknik Bilim Kurulu Başkanı ve Üyelerine, Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Sadık Doğan’a teşekkür ederim” dedi.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Adıyaman Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Sadık Doğan İse; “Çalışmalarım esnasında iki eserde de aynı müziğin kullanıldığını fark ettiğimde Sayın Aziz Çelik Hocama bilgi verdim. Bunun ardından Bilim Kurulu tarafından araştırma yapıldı, teknik görüşlerimiz alındı ve nihayetinde eserin Adıyaman’a ait olduğu, Bestekârının da Aziz Çelik olduğu tescil edildi” dedi.

HABER: Mehmet Emin Danış

adiyamandogruhaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER