YENİYIL UMUDUN YILI OLSUN...

2020 yılını geride bırakmaya saatler kala, ülkemizin ve Adıyaman’ımızın gündeminde GEÇİM SIKINTISI var. Geride kalan 365 gün 365 farklı tecrübe olduğu unutulmamalıdır.

2020’den eksik kalan, yapılmayan ne varsa 2021’in ilk günü itibariyle hayata geçirilmesi için gayret lazım.

Geride kalan 2020 ve daha öncesi için Adıyaman hala işsizliği, Tarımsal sulamayı, Turizm altyapısını, Tütün sorununu, Eğitim ve Sağlık alt yapısının eksikliklerini… diye uzunca sıralayabileceğimiz birçok sorunu 2021’e taşımış durumda.

Bu sorunlar yumağı maalesef yaşam konforumuzu, ticari hayatımızı ve ideallerimizi gerçekleştirebilmemizin önünde dağ gibi durmakta.

Görünen o ki 2021’in gündeminde maalesef bu sorunların hayatımıza etkileri olacaktır. 2020 tüm dünya olduğu gibi ülkemizi de etkileyen “Pandemi Belası” na tutuldu. Pandemi başta sağlığımızı tehdit ederken ardından ekonomik hayatımızda derin bir yara açtı.

Adıyaman’da haliyle bundan nasibini aldı. Almasına aldı ama yok muydu bu süreci kolaylaştıracak enstrümanlar. Eğer üreten, ürettiğini işleyen kaynaklarını akılcıl kullanan bir yaklaşım olsaydı başta vatandaş akabinde esnaf, emekli, çiftçi, memur, öğrenciler devletin sağlayacağı iyileştirici müdahaleler ile bu belaya daha dirençli olacaktı. Devlet ne mi yapardı?

1. Adıyaman’da tarımsal sulama alt yapısını 50 yıllık sorunu çözer tarımda ürün çeşitliliğini arttırırdı.

2. Turizm girdilerini artıracak Adıyaman- Ş.Urfa- Mardin- Diyarbakır Bölgesel Turizm Master Planı ile bölgeyi Venedik kadar PR’ı yüksek ve yatırımı tanımlı hale getirebilirdi.

3. Tütünü üretenlere teşvikler ve kooperatif altyapısını bürokrasiye boğmadan tıpkı Fındık, Çay, Narinciye gibi önemi ve katma değeri yüksek ürüne dönüştürürdü.

4 .Eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacak bina inşaatı kadar eğitim kalitesini arttırıcı tedbirler alabilirdi.

5 .Sağlık alt yapısını güçlendirmek için ili 400 Yataklı Üniversite hastanesine bağlı bırakmayıp eski SSK hastanesini Poliklinik hizmetine açık Eski Devlet Hastanesinin inşaatı çoktan başlanıp bitirilebilinirdi.

6. Adıyaman bir enerji üssü olabilir, güneş santralleri ve RES’ler ile adından söz ettirebilirdi.

7. Besni- Tut- Gölbaşı fıstık üretiminde örnek ilçeler olabilir endüstriyel faaliyetler için OSB’lerde yer bile kalmayabilirdi.

8. Kahta sera merkezi ve badem şehri olarak Tüm dünyada adından söz ettirebilirdi.

9. Çelikhan Tütünü ile Sincik Balı ile Gerger Peyniri ile katma değeri yüksek tanınırlığı artmış, unutulmamış ve kaderine mahkum bırakılmamış olabilirdi.

10. Samsat depremi ile yerle bir olmuş iken devlet hızla yaraları sarıp Pamuk ve mercimeğin yanında kültür balıkçılığında mesafe kat edebilirdi.

Yapılabilirdi bunlar ama yapılmadı.

Yapmak için sevda lazım, istemek lazım, birlik lazım.

Tüm bunlar yapabilecek Kadrolar ile 2021’de DEVA PARTİSİ dersine çalışıyor. Gayret ediyor, dertleniyor. Bazen dert insanı pişirip olgunlaştırıyor. Yeni yılda olgunluğunu kazanmış, kendinden emin yol yürümek ümidiyle…

YORUM EKLE