YAZIK BU MEMLEKETE!

(Bağımsız Kürsü)

TUZ HANININ restorasyonu yapılıp ADIYAMAN turizmine kazandırılması, kentin, sosyal, kültürel ve ekonomik hayatına canlılık getirilmesi için, planlanan TURİZM CAZİBE MERKEZİ PROJESİNİN yaklaşık 20 yıllık bir hikâyesi var. 

Restorasyonu bitti, heyecanla beklediğimiz projeler hayata geçirilecek derken, bir sabah kaktık ki TARİHİ TUZ HANI TURİZM CAZİBE MERKEZİ PROJESİ rafa kaldırılmış, ortada kapkara bir tablo var.

DENİLDİ Kİ; "Bu Tarihi Han içerisindeki dükkânlar kırılıp-dökülerek OTEL odası yapılacak." Öyle Harfane yapılacak mekân falan yok. Turistlerin bu tarihi mekânda alış-veriş yapması, dinlenmesi, çeşitli sanatsal etkinliklerin de yapılmasına gerek yok! 

ÖYLE, Bakırcı Hasan Usta, Demirci Hacı Bekir, Emekli Hacı Osman, Üniversiteli gençler de burada oturup çayını falan yudumlayamayacak!

EVET, böyle denildi! Başta yerli ve yabancı turist olmak üzere, ne yazık ki ADIYAMAN halkına da bu TARİHİ HANIN kapıları kapatıldı! 

DENİLDİ Kİ; "Biz burayı 73 kişinin kalabileceği bir BUTİK OTEL yapıyoruz." KAMU KURUM VE KURULUŞLAR bu OTEL’DE misafirlerini ağırlayacaklar. 

BAKIYORUZ, bu memlekette başta Milli Eğitim, Üniversite, Emniyet, TPAO olmak üzere, birçok kuruluşun misafir ağırlayacak sosyal tesisleri var. Bir de üstelik 5 yıldızlı otel konforunda 220 yatak kapasiteli Hizmet İçi Eğitim Merkezinin Oteli hizmete girecekken;

ADIYAMAN otellerinde ortalama doluluk oranları turizm sezonunda %65-70, sezon dışındaki ortalama doluluk oranı %30-35'lerde kalırken;

TURİZM CAZİBE MERKEZİ PROJESİNİN baştan aşağı değiştirilerek, TUZ HANININ OTELE dönüştürülmesine kimse anlam veremediği gibi, hiç kimse de içine sindiremiyor! 

BİZ DEDİK Kİ; Nasıl bir değerlendirme yapılıyor, halktan kopuk, ortak akıldan uzak, plansız, projesiz aldığınız bu kararlarla bu memleketin, geleceği ile oynuyorsunuz!

“KİMLERE” hizmet edecek bu yapılacak OTEL?

DENİLDİ Kİ; “Bizim halis niyetimiz, Adıyaman turizmine örnek bir tesis ve değer kazandırmaktır. Bizim yegâne şiarımız halka hizmettir. 31 yıldır böyleydi, bundan sonra da böyle olacak.”

BİZ DİYOR Kİ; Eğer kamuoyu ile paylaştığınız, bizlere de örnek olarak gösterdiğiniz, ŞANLIURFA VİLAYETLER EVİNDEN esinlenip bizim neyimiz eksik, biz de TUZ HANINI VİLAYETLER EVİ yaparız denilmişse bu sevdadan vazgeçin! ADIYAMAN’DA elde kalan tarihi mekân olarak tek bir TUZ HANI var, başka yapı yok. URFA, çok kıymetli Konaklara, Hanlara, Hamamlara, çok farklı yapılara sahip! 

GELİN, HEP BİRLİKTE 28 AY GERİLERE GİDELİM:

Kimler ne demiş, durum ortada iken bu proje neden-niçin “KİMLER” için OTEL olarak değiştirilmiş, doğru-dürüst bir izahı yok! 

TARİH 22.01.2019... Dönemin VALİSİ AYKUT PEKMEZ, beraberinde MİLLETVEKİLİMİZ AHMET AYDIN, İL BAŞKANI MEHMET DAĞTEKİN, İLÇE BAŞKANI MUSTAFA ALKAYIŞ, BELEDİYE BAŞKAN ADAYI SÜLEYMAN KILINÇ, İL ÖZEL İDARESİ GENEL SEKRETERİ SAMİ IŞIK TUZ HANINDA inceleme yaparken, VALİ açıklama yapıyor AHMET AYDIN da bu projeye destek veriyor.

ÖZETLERSEK; “Amacımız, ADIYAMAN turizmini ve ekonomisini canlandırmak, tarihi kimliğini öne çıkarmak, TUZ HANINDAKİ OTEL 20 odalı olacak, proje kapsamında meydan, iç tarafta 21, dış tarafta 8 iş yeri, ayrıca harfane yapılacak mekân oluşturulacak.

200 yıllık TUZ HANI yeniden canlandırılacak, bu proje ile yerli ve yabancı turistlerin bu mekânda, alışveriş yapması, dinlenmesi ve çeşitli sanatsal etkinliklerin düzenlenmesi planlanıyor. Böylece şehir merkezinde bir CAZİBE MERKEZİ oluşturulacak.

Biz o gün de "20 odalı OTELE gerek yok, bu HAN tümüyle iş yeri ve şehrin kimliğini yansıtacak yerel müzeye dönüştürülsün" diyerek, görüş ve öneriler de bulunmuştuk. 

Şu halimize bakın, planlanan proje baştan-aşağı değiştirildi TARİHİ TUZ HANI şimdi vatandaşa ve hatta turiste kapanacak, BUTİK OTEL olacak!

Biz ne bekliyorduk gördünüz mü, neler geldi başımıza,  “DİMYAT’A PİRİNCE GİDERKEN EVDEKİ BULGURDAN OLDUK.”

YORUM EKLE