Adıyaman Kent Konseyi; “Topluma Umut Vermemiz Gerekiyor”

6 Şubat depremi sonrası Adıyaman’ın yeniden inşası ve ihyası çalışmalarının son durumunu değerlendirmek üzere toplanan Kent Konseyi Deprem Teknik Grubu, binaların hasar tespitlerinin yeniden ve deneysel olarak yapılmasını istedi.

Adıyaman Kent Konseyi; “Topluma Umut Vermemiz Gerekiyor”

Şehrin imar ve inşası ile ilgili olan Meslek Odaları Başkan ve Temsilcilerinden oluşan Kent Konseyi Deprem Teknik Grubu, Adıyaman Kent Konseyinin talebi üzerine yeniden toplandı.

6 Şubat’ta yaşanan depremden sonraki süreçteki şehrin yeniden inşası ve ihyası çalışmalarında inisiyatif almak, öneri ve eleştirileri paylaşmak, bunları da ilk ağızdan kişi ve kurumlarla yapmak adına Adıyaman Kent Konseyi tarafından gerçekleştirilen istişare ve değerlendirme toplantısının ikincisi Valilik Salonunda gerçekleştirildi.

Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç’ın ekibiyle birlikte katıldığı toplantıya Adıyaman Kent Konseyi Başkanı H. Sinan Temel, Başkan Vekili Abdulkerim Işık, Yürütme Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Murat Gökhan Dalyan, Av. Ahmet Işık’ın yanı sıra Kent konseyi Teknik Grubu olarak, Adıyaman Mimarlar Odası Başkanı İhsan Fırat, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Osman Özdemir, TMMOB İKK Sekreteri ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bölge Temsilcisi Ufuk Bayır, İnşaat Mühendisleri Başkanı Tuncay Kaya, Adıyaman Müteahhitler Birliği Genel Sekreteri Hicri Çelik, ADYÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yavuz Demirci katıldılar.

Konuşmasında herkesin elini taşın altına koymasını isteyen Konseyi Başkanı H. Sinan Temel; “Asrın felaketi denilen ve 6 Şubat’ta yaşanan depremde büyük bir yıkıma ve hasara uğrayan şehrimizde, şehri yeniden inşa etmek adına herkes elini taşın altına koymak zorundadır. Bu sorumluluktan hareketle Adıyaman Kent Konseyi olarak üzerimize düşeni yapma gayreti içerisindeyiz. Şehrin inşa ve ihya sürecinde konuşması gereken, öneri ve eleştiri geliştirmesi ve onlara kulak verilmesi gerekenlerin başında bu işin ilmini ve pratiğini yapan arkadaşlar olduğunu düşünüyoruz “dedi.

Yaşanan sorunların giderilmesi için herkesin elinden gelenin fazlasını yapması gerektiğini ifade eden Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ise; “Şehrimizin çok ciddi sorunlarla uğraştığını biliyoruz. Bunu en kısa sürede atlatmak için elimizden gelenin fazlasını yapma gayreti içerisindeyiz. Bu süreçte halkın ve başta Kent Konseyi olmak üzere STK’ların çalışmalara destek olması gerektiğine inanıyoruz. Enkazın temizlenmesi sürecinin sağlıklı yürümesinde kamuoyu oluşması önemlidir. Depremde kuyular ve isale hatları çok ciddi dezenformasyon yaşadı. Hem buraların acilen iyileştirilmesi hem de su kaynaklarının güçlendirilmesi gerekiyor. Bu konuda ekip arkadaşlarımla üstün gayret gösteriyoruz. İçilmesi konusunda genel olarak 6 Şubattan önceki durumdayız, düzenli tahliller yaptırıyoruz, ben içiyorum. Ancak vatandaşlarımızın depolarını temiz tutmaları gerekiyor. Konteyner kentlerin planlama sürecindeki aksaklıktan dolayı su kullanımında sorun yaşadık çünkü buralar korkunç şekilde su emiyor. Kolay değil, şehir olarak büyük bir felaket yaşadık, bu sorunların yaşanmasını normal olarak görüyoruz ama atlatmak ve çözmek için de yoğun mesai harcıyoruz. Sorunların çözümünde özellikle de su kullanımında otokontrolü geliştirmemiz, toplum olarak olayı sahiplenmemiz gerekiyor. Şehir suyunu ben içiyorum ama Bakanlık açıklama yapmaya yanaşmıyor. Mahallelerde otokontrolü geliştirmek, sorunlarının tespiti ve gerekli yerlere iletilmesi konusunda mahalle komiteleri nasıl olurun üzerinde durabiliriz. Bu şehirde bir şeyler yapılacaksa biz yapacağız” dedi.

Toplantıda gündeme gelen sorunlar ve çözüm önerilerinin önemlileri şöyle:

* Şehrin yöneticileri ile vatandaşlar arasında ciddi bir iletişim eksikliği yaşanmaktadır. Yapılan çalışmalar ve halkın bilmesi gereken konular hakkında gerekli bilgi akışının sağlıklı ve düzenli olarak sağlanması gerekiyor.

* Çelikhan Bingöl hattında olası deprem olabileceği konuşulmaktadır. Bu konuda şehir olarak ne kadar hazırız sorusunun iyi değerlendirilmesi gerekmektedir.

* Kamuoyunda binaların hasar tespitlerinde çok ciddi şaibe ve endişeler yer almaktadır. Tespitlerin sadece gözlemsel olması ve deneysel olmaması bu konudaki endişelerin başında gelmektedir.

* Yıkılmaması gereken binalar yıkılıyor, yıkılması gereken binalar duruyor.

* Atatürk Bulvarı üzerinde kat sayısının düşürülmesi konuşulmaktadır. Bunun hak sahipliği noktasında ciddi problemler doğuracaktır.

* Yerinde dönüşüm konusunda açıklanan destek tutarların yeterli olmadığını düşünüyoruz. İnşşatlar için öngörülen sürenin açıklanması gerekiyor.

* Şehrimizde bir veya iki yılda bu kadar yapı stoku için beton santrali ve taşeron ekipler yeterli değildir. İnşaatlarda kullanılan beton kalitesinde ciddi endişeler var.

* İnsanlarımızın tüm sıkıntılara rağmen kişisel menfaat uğruna hasarlı yapılarını kurtarma gayretlerine prim verilmemeli ve yeni felaketler yaşanmadan gerekli tedbirler alınmalıdır.

* Mevcut arıtma tesisinin güçlendirilmesi ve Altınşehir’e yeni bir arıtma tesisi kurulması gelecekte çevre temizliği bakımından önemlidir… Ne yazık ki toplumda büyük bir motivasyon ve enerji kaybı var. Toplumda büyük bir karamsarlık var. Adıyaman özelinde bu işin çözülemeyeceği, çözülebilse bile 10 yılları alacağı, dolayısıyla nihai çözümün göç olacağı kanaati hâkim.

* Topluma bu enerjiyi veremiyoruz. Belediye her işin sorumlusu gibi her sahada bulunuyor. Bilgilendirme ağında ciddi bir boşluk ve kesinti var. Topluma motivasyon kazandırmamız umut vermemiz, bu iş olacak algısını vermemiz gerekiyor. Beraber bir şey yapmakta yetersiz kalıyoruz.

* Asbest denen tehlikeyi aşamadık ve maalesef halkımız alışmak, asbestle birlikte yaşamak zorunda kaldı. Belediye gibi üst kuruluşların biraz daha yumruğunu sert vurması gerekiyor. Şehrin organizasyonunu başka kurumlara da bırakmamalı ve en çok söz sahibi olmalı.

HABER: Mehmet Emin Danış

adiyamandogruhaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER