YASAK BUYSA, BÖYLE DEVAM EDELİM

Bilindiği gibi yılbaşı vesilesiyle ülke genelinde 80 saatlik bir “sokağa çıkma yasağı” uygulandı. Genele bakıldığında tüm vatandaşlarımızın yasağa uyduğu görüldü. 

Sizlere gelişmeleri bildirmek üzere gazeteye gidip gelirken gördüğüm kadarıyla neredeyse her cadde ve sokakta 40-50 kişinin dışarıda olduğunu gördüm, bu kişilerin neredeyse hepsinin de kendince bir mazereti vardı.

Kiminin ekmek, kiminin evinde tükenen acil ihtiyaç malzemelerini almak, kiminin de sağlık sorunu nedeniyle dışarıda olması kadar doğal bir durum yok. 

Her ne kadar dışarıdaki insan sayısına bakıp da “neden denetim yok” şeklinde eleştiri yapanlar varsa da ben bu durumu doğal karşılıyorum; nitekim kısıtlamanın nedeni “covid-19” virüsünün mümkün olduğunca az kişiye ulaşması, hatta kimseye bulaşmadan doğal yollarla tükenmesinin hedeflendiği bu kısıtlama sayesinde cidden de gözle görülür bir başarıya ulaşmak üzereyiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilan edilen “haftasonu sokağa çıkma yasağı” uygulamasının başlamasından önce ülke genelinde “kırmızı” renk olan “koronavirüs haritası” ülke genelinde sarıya ve hatta büyük oranda beyaza döndü. 

Böyle devam edebilirsek ülkemizdeki bu belayı kısa zamanda defedebiliriz.

Dünya geneline son tabloya bakıldığında; toplam 84.6 milyon kişi bu virüsten etkilenmiş olup 1.54 milyon kişi vefat etmiş. Türkiye’de ise 2.2 milyon vaka, 21 bin 295 de ölümlü vaka var.

Özellikle mutasyona uğramış son haliyle virüsün öldürücülük ve etkileyicilik açısından daha tehlikeli boyuta uğradığını görüyoruz. 

İngiltere’den başlayarak dünyaya yayılan ve ülkemizde de ilk etapta 15 kişide görülen bu öldürücü etkili, mutasyona uğramış virüsün de önlenmesi için sınırlarımızın sıkı korunması gereğini hatırlatmaya gerek yok.

Gerek Bilim Kurulu, gerekse Sağlık Bakanlığı yetkilileri bu belayla mücadelede kişisel temasın asgariye düşmesi zorunluluğunu biliyor ve sık sık tekrar ederek bizlere iletiyorlar. Eğer dünya genelinde de ülkemizdeki oranda “sokağa çıkma yasağı” uygulanırsa birkaç ayda istenilen oranda başarıya ulaşmış olunacaktır.

Bu konuda “Dünya Sağlık Örgütü” tarafından sık takip edilen bir uygulamanın dünya genelinde kabulü noktasında karar alıp, uygulatmasının da faydası olacaktır.

Zorunlu olmadıkça sokağa çıkılmamlı, evde kalınmalı ve kişisel temizliğe önem verilmeli.. bu kuralı bilmeyen kimse yok. 

Artniyetli kişilerin daha büyük yaptırımlarla önlenmesi, zorunlu olmadıkça çıkanların cezalandırılması da (hoşgörülmemesi de) en büyük temennimdir.

YORUM EKLE