YAPMAYIN BEYLER, YAPMAYIN!

(Bağımsız Kürsü)

SİNAN TEMEL, bir ADIYAMAN sevdalısı, eğitimci, yazar, aynı zaman da Kent Konseyi Başkanı. ADIYAMAN kültürünün yaşatılması, bu kentin geçmiş yaşamı ile ilgili birtakım değerlerin korunması ve tanıtılması için çalışmalar yapan bir değerimiz. 

Restorasyonu biten TUZ HANI ile ilgili görüş ve düşüncelerini köşesin de, kırmadan-dökmeden dile getirip GÖZÜMÜZ- DİLİMİZ- KULAĞIMIZ oldu.

Evet, gözün aydın ADIYAMAN hayallerin gerçek oldu, şimdi TUZ HANI BUTİK OTEL oluyor! Ne kadar övünsen, ne kadar sevinsen, davul- zurna çaldırıp halaylar çeksen, bu senin hakkın!

VİLAYETLER HİZMET GÖTÜRME BİRLİĞİ bünyesin de, 73 kişinin konaklayabileceği 32 odalı bir otel. 

VALİNİN açıklamasına göre, birinci amacı ADIYAMAN TURİZMİNE hizmet etmek olacak. Kamu kurum ve kuruluşları bu otelde misafirlerini ağırlayacak. 

Bize göre bir çeşit  “DEVLET KONUK EVİ” olacak. Hele “BİRİLERİ” için de yapılıyorsa, bu memlekete çok ama çok yazık olacak! 

Bakın, halktan kopuk, ortak akıldan uzak, plansız-projesiz kapalı kapılar ardında alınan bir takım kararlarla bu memleketin, geleceği ile nasıl oynanıyor! 

02 MART 2021 tarihli  AA çıkışlı bir TRT haberi;

VALİ MAHMUT ÇUHADAR açıklıyor, "TUZ HANINDA 24 dükkân, toplam 40 yatak kapasiteli 19 otel odası ile çok amaçlı salon, sosyal alan ve restoran, sosyal faaliyetlerde kullanılmak üzere geniş avlulu BUTİK BİR OTEL."

12 NİSAN 2021 tarihli İHA çıkışlı haberde "VALİ yine müjde"yi verip açıklıyor, TUZ HANI içerisinde 73 kişinin konaklayabileceği 32 oda ile restoran, kafe ve dış cephede 8 dükkânlı BUTİK BİR OTEL. 

İki haber arasından 40 gün geçiyor. Kim akıl veriyor, kimlere hizmet ediliyor, bu önerileri kimler planlıyor, nasıl bir hesap- kitap yapılıyor anlamak mümkün değil! 

Şimdi ne olacak? 19 otel odası 32’ye çıkartılacak, bunun için HANIN içerisindeki 16 dükkân, kırılıp-dökülerek otel odasına dönüştürülecek. Böylece, 16 dükkân, geniş avlu ve TUZ HANI halkımızdan koparılacak, adı da "birinci amacımız ADIYAMAN TURİZMİNE hizmet etmek" olacak! 

Böyle mi oluyor, ADIYAMAN’IN kültürel ve sosyal hayatına katkıda bulunmak, bir takım değerlerimizi öne çıkartmak, ekonomik hayatımıza canlılık getirmek böyle mi oluyor?

GAZİANTEP’TE 20’ye yakın MÜZE var. Hamam kültürünü yansıtan müzeden tutun, geçmişi günümüze taşıyan, çeşitli yöresel kültür müzeleri. 

MALATYA’DA 10 MÜZE yerli ve yabancı turistlere hizmet verip, kentin kültürünü yansıtıyor.

ŞANLIURFA sırf bu iş için, TARİHİ HACIBANLAR EVİNİ satın alıyor, geleneksel bir mutfak müzesi oluşturuyor. 

PEKİ, BİZ NE YAPIYORUZ? 

TARİHİ TUZ HANIMIZI, sanki başka bir yer yokmuş gibi, kamu kurum ve kuruluşları misafirlerini ağırlasın diye, OTEL yapıp turizme kapatıyoruz! 

Biz ne hayaller kurmuştuk, geçmişteki sosyal ve kültürel hayatımızı günümüze taşıyacak 2 veya 3 MÜZE yapılır demiştik. 

Geleneksel mutfak kültürümüzü tanıtmak ve yaşatmak için burada bir başlangıç yapılır, ADIYAMAN lezzet ve damak tatlarını sergileyip, yerli ve yabancı turistlere sunmanın yanında, kurslar açarız diye düşünmüştük. 

Harfane alanları, resim atölyeleri, otantik bir tarzda düzenlenmiş kafe, çay ocağı, lokanta ve hediyelik eşyalar satan dükkânlarla birlikte, bir turizm cazibe merkezi hayalleri kurmuştuk.

YORUM EKLE