VALİ O SESİ DUYDU...

(Bağımsız Kürsü)

Son 10-15 yılda, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de turizmin rolü her geçen gün artarken, bölgemizde ki birçok il turizm değerlerini ön plana çıkarmayı becererek, hızlı bir ilerleme gösterirken, biz elimizde ki değerlerin kıymetini bilemedik!

Sulu tarımı olmayan,6. Bölgenin dışına yitilmesiyle sanayide bir yere gelemeyen bu ilde, sosyal ve kültürel gelişmenin yanında, ekonomik kalkınmada da önemli bir yer tutan turizmi bir türlü ön plana çıkarıp sesimizi duyuramadık. Gerilerde kaldık, hem de çok- çok gerilerde kaldık, eskiyi arar olduk!

TÜRKİYE'DE UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNDE 18 MİRAS ALANI VAR!

Bu listeye 33 yıl önce, 5. Olarak giren yer neresi?

Dünyanın en yüksek açık hava müzesi olarak kabul edilen, NEMRUT DAĞINDA ki ele geçmeyecek tarihi ve kültürel değerler!

DÜNYA TURİZM YAZARLARI VE GAZETECİLER DERNEĞİNİN (FİJET) OSCAR olarak adlandırılan dünyanın en prestijli turizm ödülü “ALTIN ELMA” Türkiye’de 5 yere verilmiş, birincisi 1984 yılın da ANTALYA’ da ki KALE İÇİ, 2003 yılın da ikincisi kime layık görülmüş, güneşin en güzel doğup- battığı yer olarak kabul edilen ve halen gizemini koruyan NEMRUT DAĞIN da ki ele geçmeyecek tarihi hazinelere!

Yani, Dünya bizi 33 yıl önce, 17 yıl önce takdir edip tanıyıp ödüllendirmiş!

PERRE ANTİK KENTİ, KOMMOGENE medeniyetinin tarih ve kültürel değerlerinden, ZEUGMA’ dan önde gelen en büyük şehirlerinden biri değil mi?

ZEUGMA ARKEOLOJİK ALANI son zamanlarda, yapılan kazı çalışmalarıyla bir marka olup dünyaya ses verdi mi?

Biz, tüm dünyada tanınır-bilinirken, GAZİANTEP’İN ZEUGMASI, ŞANLIURFAN’IN GÖBEKLİ TEPESİ varmıydı, neredeydi, kim biliyordu?

Eskiden, o günlerin kısıtlı şartların da bu ilde, ULUSLARARASI FESTİVALLER yapılır, bu önemli tarihi hazineler dünya ya seslenirdi!

PERRE ANTİK KENTİ yıllarca feryat edip seslenmedi mi? Ben buradayım, beni gün yüzüne çıkarın, paha biçilmez tarih ve kültür kokan değerler burada diyerek feryat etmedi mi?
Kimse duymadı, duymakta istemedi. Lüks koltuklarında ki rahatını kimse bozmadı!

Bunca yıl heba edilirken, sahaya inen çiçeği burnunda ki ilin yeni VALİSİ MAHMUT ÇUHADAR, PERRE’NİN feryadına-sesine kulak verdi, dinledi ve kolları sıvayıp ilk adımı attı. Böyle paha biçilemeyecek değerlere bu ilgisizlik niye der gibi, 11 yıl sonra kazıları başlattı!

Bu ANTİK KENTİN büyük bir bölümü toprak altında. 1500 hektarlık alanı kapsayan bu NEKROPOL alanda bugüne kadar ancak, 20’ de 1’lik bölümde kazı yapıla bilinmiş. İşte zengin tarih ve kültürel değerlerimize verdiğimiz önem ve bakış açımız bu!

11 Yıl sonra gelen bu kazı çalışmaları sevindirici. 15 kişilik bir ekiple başlatılan bu ilk adımın devamının geleceğine inanıyoruz. Sayın VALİN de bu enerjisine güvenip, umut var diyoruz!

Ayrıca buradan siyasilerimize seslenerek diyoruz ki; Yeter artık yıllardır ihmal ettiğiniz bu bölgenin kamulaştırma işlerini de bitirin artık! Bölge halkı perişan, tarih perişan, turizm perişan!

YORUM EKLE