VALİ KONAĞI

(Bağımsız Kürsü)


ÖNCE ŞUNU BELİRTEYİM; 


Bizim kimseyi üzmek, moralini bozmak, çalışma hevesini kırmak gibi bir yapıya sahip olmadığımız, herkes tarafından çok iyi bilinmektedir.


UNUTULMAMALI Kİ; 


Toplum adına alınan bir takım kararları, sorgulamak, önerilerde bulunmak, "FERMAN” niteliğinde ki uygulamaların bu toplumu rahatsız ettiğini hatırlatmak da bizim GAZETECİLİK görevimizdir. 


Konuya Emekli Orman Yüksek Mühendisi, Yazar, 8’e yakın roman ve öykü eseri olan, çevreci ve bir ADIYAMAN sevdalısı SUAT TEKİN’in yazısından bazı bölümler alarak gelişmeleri sizlerin bilgisine sunmak istiyorum. 


Hepimizin hislerine tercüman olan SUAT TEKİN bir hafta önceki yazısında diyor ki:


“TUZ HANINA el atılınca şimdi bir şeye benzetilir, vatandaşın hizmetine açarlar diyorduk ki, otel mi ne yaptılar, gitti elden. 
VALİ KONAĞI yıkılıp yerine ihtişamlı bir bina yapılacakmış. Bu binanın her ADIYAMANLININ hafızasında yeri var. Bir hikâyesi var. 


Bahçesinde otursak, şöyle iğde kokusu ve salkım söğüt gölgesinde çay yudumlasak, memleketin bin yıllık tarihini konuşsak. Burada ADIYAMAN tarihini anlatan filmler gösterilse, ASIM EFENDİ’yi, RIFAT EFENDİ’yi, LACİANUS’u tanısa okusa fena mı olur?“


Evet, burası VALİ KONAĞI 4228 metre kare, içerisinde yetişmiş ağaçlarıyla ele geçmeyecek bir yeşil alan. 


Bilindiği üzere, 2 yıl önce İl Özel İdaresi, Belediye'ye bir imar değişikliği teklifi yapmış bu yeşil alanın 9 katlı iş merkezine çevirip betona teslim edilmesini istemişti.


3 AK PARTİLİ Meclis Üyesi olmak üzere 12 üye ret oyu kullanmış ancak, yıldırım hızıyla burası 9 katlı iş merkezine çevrilmişti.


O dönemde yani 2 yıl önce, bu kararı eleştirip bir takım önerilerde bulunduğumuz halde, kimseden ses seda çıkmamış kamuoyunu bilgilendirme sorumluluğuna da kimse yanaşmamıştı! 


ADIYAMAN ÇEVRE VE TANITIM PLATFORMU karşı çıkmış VALİ KONAĞI'nın yıkılmamasını talep edip bir ADIYAMAN EVİ, MÜZE olmasını önermişti. 


Yazılar yazılmış yüzlerce yorum da, "yapmayın etmeyin" denilirken, "bu binaya, bu bahçeye kıymayın", şehrin kültürünü, kimliğini, hafızasını, ruhunu yaşamayanların bu kararı, bu şehre “İHANETTİR” feryatları yapılırken yine bir yetkili çıkıp iki kelam etmemişti!


Biz de ilin Valisine buradan seslenip demiştik ki;


CUMHURBAŞKANI diyor ki,

"HATA YAPTIK, BUNDAN BÖYLE DİKEY MİMARİ YOK, YATAY MİMARİ“ BİNALAR YÜKSELDİ...


"GÖNÜLLERİMİZ ÇORAKLAŞTI, ÇÖLLEŞTİ”..  


Siz de gönlümüzü ÇÖLLEŞTİRİP KARARTMAYIN, VALİ KONAĞI'nın beton yığınına çevrilmesine izin vermeyin. Bu memleketin görsel belleğini silip anılarımızı bir çırpıda betona gömmeyin. Burayı yeşil alanlı bir MÜZEYE çevirin, bu da VALİ MAHMUT ÇUHADAR'ın eseri olsun.


O dönemde eleştiri ve önerilerimizi başta ilin en yetkili yöneticileri ve  basın olmak üzere STK’lar duymadı, ses vermedi, umursamadı! 


Şimdi diyeceksiniz ki;


"Bu ADIYAMAN'ın kaderi, oldu-bitti, yeniden gündeme neden taşıyorsunuz?"


Hem SUAT TEKİN’in yazısı üzerine, hem de 2 yıldır kimseden ses seda çıkmazken, yaklaşık 10 gün önce arkasında bir takım soru işareti bırakan bir bilgi notunu sizinle paylaşmak istedim. Belki yüreğinize su serpmiş olurum!


İki yıl sonra gelen açıklama şöyle;


“VALİLİĞİMİZCE PROJELENDİRİLEN VEYA ONAYLANAN VALİ KONUTUNUN 9 KATLI İŞ YERİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİNİ İÇEREN HERHANGİ BİR PLAN PROJEMİZ BULUNMAMAKTADIR.”


Mahmut TEKİN

YORUM EKLE