ÜÇ ROMA İMPARATORU’NUN BEKÇİSİZ KÖPRÜSÜ

Adıyaman ilimiz dünyanın başka bir ülkesine nasip olmayan tarihi mirasa sahiptir.. Hep söyleriz "sahip çıkmadığınız değer sizin değildir" diye..

Maalesef Adıyaman’ımızın sahip olduğu tarihi miras bakımsız, sahipsiz ve hatta BEKÇİSİZ bir ayıp içindeler.. Bunları zaman zaman siz değerli Adıyamanlılara aktarıyoruz.. Geçen yazımızda “Kalinikos’un anıt mezarı yol geçen hanı” demiştik.. Yazımızın ardından Adıyaman Müzesi tarafından demir parmaklıkla koruma altına alındı.. Bu yazımızda Septimus Severus Köprüsü yani Cendere Köprüsünden bahsedeceğiz..

Roma’yı yönetmiş üç ayrı İmparator ve İmparatoriçe adına inşa edilmiş 1800 yıllık köprüde de BEKÇİ YOK.. Ne kadar AYIP değil mi?..

Köprü çevresinde ziyaretçilerden daha çok başıboş köpekler var.. Bu kadar önemli bir köprünün BEKÇİSİZ olması gerçekten büyük bir AYIP..

Aslen Afrikalı olan Septimus Severus; (11 Nisan 145’te Leptis Manga’da doğar) 193-211 arası Roma İmparatorudur.. Oğlu Caracala da 211-217 arası Roma İmparatorudur..  Kardeşi Geta ile kısa bir süre İmparatorluk idaresini beraber yönetmiştir.. Julia Domna: Septimus’un eşi ve Caracala ile Geta’nın annesidir.. İşte bu, kadar tarihi öneme sahip Septimus Severus Köprüsüne bir BEKÇİ bile görevlendirilmiştir..

Peki, soruyorum; Biz bu şekilde mi Adıyaman’a turist çekeceğiz, bu ilgisizliğimiz ne zamana kadar devam edecek?

Tekrar hatırlatayım; Sahip çıkmadığınız değer sizin değildir!

MAHMUT ARSLAN

YORUM EKLE
YORUMLAR
Canda Nas
Canda Nas - 1 yıl Önce

Tarihi değerlerimizin önemini hatırlatıp onları koruma bilincini hatırlattığınız için teşekkürler hocam

Mahmut Arslan
Mahmut Arslan @Canda Nas - 1 yıl Önce

Teşekkür ederim

Gündüz Akgündüz
Gündüz Akgündüz - 1 yıl Önce

Neyi doğru yaptılar ki tarihi değerlerimize de saygı duyup sahip çıksınlar sahip çıklan tek şey satılık değeri olan kamu mallar paralar cebe !