TURİZMİN KADERİ 600 METRELİK YOLA BAĞLI

Bir “Turizm Sezonu” daha sona erdi…

“Bacasız Fabrika" denilen turizm hareketliliği GAP Bölgesindeki illeri sevindirirken Adıyaman yine hak ettiği potansiyele bu yıl da ulaşamadı…

Adıyaman ilimiz GAP Bölgesi iller arasında evrensel alanda ilgi duyulan tarihi mirasa sahip olmasına rağmen bir türlü hak ettiği potansiyele ulaşamıyor…

2000 yıllara kadar GAP Bölgesinin en fazla turist çeken ili olmasına rağmen YAPILABİLİRLERİN yapılmaması nedeniyle maalesef son sırada yerini aldı ve öyle devam ediyor…

Yeni yıl geldi ve 2022 Turizm Sezonu tam olarak bitti, sonuç gerçekten Adıyaman için acı;

İstatistikler şöyle;

Gaziantep: 9.010 belgeli yatak, 10 aylık ziyaretçi sayısı: 968.000

Şanlıurfa: 6900 belgeli yatak, 1 milyonun üzerinde ziyaretçi.. 726.000 konaklama

Mardin: 7964 belgeli yatak ve 1 milyonun üzerinde ziyaretçi.. 400.000 konaklama..

Diyarbakır bu rakamlara yakın imkanlara sahip..

Bu kadar tarihi mirasa sahip Adıyaman’ımızda durum nedir?

Belgeli 2007 yatak ve 2022’de gelen ziyaretçilerin sayısı: 200.000 ..

Gelen ziyaretçilerin büyük kısmı da konaklama için çevre illere gidiyor..

Peki, GAP’a gelen ziyaretçilerin Adıyaman’ı es geçmesinin nedeni nedir?

Gayet basit, ilimize gelen turistleri ilimizde tutabilecek donelerden yoksunuz, onlara cazip gelecek hizmetleri sunmaktan yoksunuz…

 GAP’a ve özellikle Nemrut'ta gelen ziyaretçilerin büyük kısmı üçüncü yaş grubundan oluşmaktadır.. Nemrut Dağı anıtsal alanına çıkan yaya yolu ise ziyaretçiler için adeta işkence yolu olmuştur.. İşte, kaybetmememize neden olan bir sorunumuz da bu yaş grubunu kapsıyor ve dolayısıyla yüz binlerce ziyaretçimizi bu işkence yoluna alternatif yollar üretmediğimiz için kaçırıyoruz.

Dinlenmek ve güzel vakit geçirmek için binlerce kilometre uzaktan gelen insanların Nemrut Dağı’ndaki devasa eserleri görmek isteseler de 600 metrelik dik yola çıkmayı göze alamıyorlar… Buraya gelip-giden dostları maalesef bu yoldaki zorluktan da bahsederek gelmek isteyenleri vazgeçiriyorlar.

Bu nedenle de Nemrut Dağı (ve doğal olarak Adıyaman) tur programlarında çıkarılmaktadır..

Çözüm gayet basit;

Derhal bir proje yaparak (kısa sürede) bu zorlu 600 metrelik yolu yürüyen merdivenle modern bir hale getirmeliyiz. Böylece ziyaretçilerin anıtsal alana kolayca ulaşmasını sağlamalıyız.

Bu proje gerçekleştikten sonra da uluslar arası yeni bir kampanya yaparak Nemrut Dağı’na ulaşımın artık çok kolay olduğunu ilan etmeliyiz.

Göreceksiniz en kısa zamanda Adıyaman ilimiz hak ettiği potansiyele ulaşacaktır. Tabi bu sayede işsizlerimiz iş-aş bulacak, turizm alanıyla bağlantılı çalışan binlerce insanımız para kazanacak, hem ilimiz hem de ülkemizin turizm gelirleri artacaktır.

MAHMUT ARSLAN

YORUM EKLE