TOPRAĞA GÖMÜLEN KALE

Bu makalemizde Adıyaman merkezinde bulunan Hısn-ı Mansur Kalesinin gizemli yönlerini anlatarak sizlerle beraber kalemizin bu güne kadar anlatılmayan gizemine yolculuk edeceğiz.

Kalemiz, M. S. 7’inci yüzyıl ortalarında Emevi Komutan Mansur İbn-i Cavana tarafından Bizans saldırılarına karşı koruma amaçlı yapılmıştır....

Sütunlu ve kemerli yapı mermer ile inşa edilmiş ve içerisinde odalar var ve kalenin dibine gizli geçit tüneller mevcuttur…

Anlatılanlara göre; bu kale, dolayısıyla Adıyaman o dönemlerde kuşatılmış, işgal edilmiş ve kale yönetimi kılıçtan geçirilmiş. Bu kalenin içindeki eşyaları ve ganimetleri yağmalanmasın diye, kalenin girişleri, toprak molozlarla kapatılmış. Yörenin halkın tarafından eşek, katır ve atlarla taşıma suretiyle aylarca toprak yığılarak toprağa gömmüşler...

Bu gün bu toprak yığının içerisinde, sapasağlam bir kale yapısı bulunduğu söylenmektedir. Duvarları, kemerleri, tavanlarının halen ayakta olduğu ifade edilmektedir.

Bu kalenin üzerine dikilen ağaçların kökleri, altındaki yapıya büyük zarar vermektedir. Ağaçların kökleri, kalenin duvarlarına, üst kubbesine zarar vermektedir. Kalenin kemerlerine büyük zarar vermektedir.

Kalenin üzerindeki ağaçları derhal sökmelidir. Arkeolojik kazı ile kalenin üzerindeki ve etrafında ki sonradan yığılmış toprak temizlenmelidir. Böylece kalenin tüm yapısı açığa çıkartılmalıdır ve kapıları açılmalıdır.

Kalenin içerisi turizme ve bilim dünyasına tanıtılmalıdır ve bir müzeye dönüştürülerek turizme açılmalıdır...

Hüseyin TURHAL

YORUM EKLE