SÜPER VALİ, EFSANE VALİ, AYKIRI VALİ..

(Bağımsız Kürsü)

Eski TOKİ BAŞKANI YİĞİT GÜLÖKSÜZ ile “ERZİNCAN 1992 DEPREMİ” üzerine, SERBEST MİMAR 48 DERGİSİNDE yayınlanan söyleşisinden, 6 ŞUBAT depremi için ders çıkartılacak birkaç alıntıyı sizlerle paylaşacağım.


Bunun yanında VALİLİK yaptığı dönemde aldığı karar ve tavizsiz duruşu ile isim yapmış “EFSANE VALİ” merhum RECEP YAZICIOĞLU’NDAN bahsedeceğim.


Eski TOKİ BAŞKANI, YASEMİN AYSUN’UN sorularına vermiş olduğu yanıtlar, 6 ŞUBAT DEPREMİYLE ilgili alınacak karar ve uygulamalarda bir ders niteliğinde.


Yetkili ve karar vericilerin okumamışlarsa, söyleşinin tümünü okuyup ders çıkartmalarını tavsiye ederim!


MİMAR, ÖĞRETİM ÜYESİ, MÜSTEŞAR ve TOKİ BAŞKANLIĞINDAN emekli SAYIN GÜLÖKSÜZ diyor ki;


“Türkiye'nin tümünde geçerli olan tek imar yönetmenliği yerine, her şehir için kendine özgü imar yönetmenliği olabilir.”


“Konut üretiminde asil aktör şehir yönetimi olmalı, Belediyeler şehir halkının örgütlü yapısıyla birlikte karar oluşturmalı.”


“Merkeziyetçi bir tutumla işler sıhhatli yürümeyecek.”


“Demokratik toplumlarda hizmetlerden yararlananların bu hizmetlerle ilgili, söz hakkı vardır.”


“Ancak Valilik dışlanmış, Belediyeler dışlanmış aşırı bir merkeziyetçi uygulama görülüyor.”


Evet, bugün bakıyoruz; Yerel yönetimlerle merkezi yönetim arasında, plan ve uygulamalarda büyük bir kopukluk var.


“ELİN ADAMI” geliyor, daha bu şehrin kültürünü, kimliğini bilmeden o dönemde Vali yok zaten, “olsa ne yazar” yerel yönetimlere fırsat vermeden, ARPA-BUĞDAY ekili tarım arazisine temel atıyor!


“ELİN ADAMI” çıkıyor KARADAĞ'A, ulaşım, doğa, alt yapı, inşaat maliyeti hesabı-kitabı yapılmadan dinamitleri patlatıp, mal ve can güvenliğini düşünmeden doğaya zarar veriyor! 49 yıllığına kiralanmış, bin bir türlü emekle yetiştirilen 8-10 yaşlarındaki meyve bahçelerini, daha uygun yerler varken viraneye çevirip seçim temelleri atıyor!


Tüm yetkiler merkezi hükümette toplanmış, her şeyin en iyisini BAKAN ÖZHASEKİ ve ekibi biliyor!


Bunlar ADIYAMAN'IN sosyal-ekonomik ve kültürel durumunu bilmeden bu şehrin geleceğini çizip, kaderine karar veriyorlar!


Eski TOKİ BAŞKANI önemli gerçeklere parmak basarken;


1992 ERZİNCAN DEPREMİNDE  “YAZICIOĞLU’NUN ORADA VALİ OLARAK BULUNMASI ERZİNCAN İÇİN BİR ŞANS OLDU” diyor.


Lakabı ,”SÜPER VALİ” “EFSANE VALİ” “AYKIRI VALİ”  olarak bilinen merhum RECEP YAZICIOĞLU, depremin ilk günlerinde birtakım radikal kararlar alarak, “DEPREM KRİZ MASASI” oluşturup, bizim gibi bakan karşılama yarışına girmemiş, yardımcılarını görevlendirip gelen bakanları enkaz bölgelerine götürün talimatı vermiş!


Kendisi bizzat “DEPREM KRİZ MASASININ” başına geçip, gerektiğinde 24 saat masadan ayrılmamış, halkın istek ve taleplerini yönlendirmiş.


STK’lar, afetzedeler, resmi ve özel kuruluşlar ile yerel halkın gücünü harmanlamış, ilkeli, tavizsiz, dik duruşu ile merkezi yönetimle birlikte yerel yönetimin gücünü ayakta tutmayı bilerek talep ve isteklerini kabul ettirmiş!


Şimdi "nerede o Valiler" diyeceksiniz, bugün hangi ilin Valisi yardımcılarına talimat verip, "ben işimin başındayım gidin Bakanları karşılayın gerekeni yapın" diyebilir?


O dönemlerde birçok Vali "ben devletin Valisiyim" anlayışı ile hizmet vermeye çalışırken, bugün birçok Vali, "partinin", “tek adamın” Valisi olmak için yarışır halinde!


MERHUM VALİ YAZICIOĞLU’NU SAYGI İLE ANIYORUM, MEKÂNI CENNET OLSUN.


Mahmut Tekin

YORUM EKLE