SON NEFESTE İMAN..

Sevgili kardeşlerim her zaman dua ederiz, temennide bulunuruz; "Rabbimiz bizlere son nefeste iman nasip eyle" diye hatta camilerde vaazlarda hocalar tekrarlatır "buyrun son nefeste imanli gitmek icin hep beraber kelimeyi şehadet getirmeye" diye.

Hatta anlatırlar “son nefeste şeytan gelir imanı çalmak için türlü türlü hilelere başvurur” diye.

Şunu bilmeliyiz ki; son nefeste imanlı gitmenin yolu kelimeyi şehadeti ezberlemeyle veya kuru kuruya “ben Müslümanım” demeyle olmadığını, bizleri bu konuda da aldattıklarını gördüm. Amelin yoksa imanın seni tek başına kurtaramayacağını Kur’an’ı anlayarak okumaya başladığımda öğrendim.

Nisa süresinde:

﴾17﴿ “Allah’ın kabul edeceği tövbe, ancak bilmeden kötülük edip de sonra tez elden pişmanlık getirenlerin tövbesidir; işte Allah bunların tövbesini kabul eder; Allah her şeyi bilendir, hikmet sahibidir.”

﴾18﴿ “Yoksa kötülükleri yapıp yapıp da içlerinden birine ölüm gelip çattığında ‘Ben şimdi tövbe ettim’ diyenlerle kâfir olarak ölenler için kabul edilecek tövbe yoktur. Onlar için acı bir azap hazırlamışızdır.”

Rabbimiz yüce kitabında Firavun kıssasını ve Yunus Nebi kıssasını bizlere neden anlatır.

Yunus suresi;

(90) “Sonunda Firavun boğulmak üzereyken şöyle dedi: ‘Elhak inandım ki, İsrâiloğulları’nın iman ettiğinden başka tanrı yokmuş! Ben de artık kendini O’na teslim edenlerden biriyim.’ ”

﴾91﴿ “Şimdi mi? Halbuki daha önce hep baş kaldırmış ve bozguncular arasında yer almıştın.”

Bakın Firavun bir ömür küfür ile yaşadı hep inat etti son anda iman ettiğini söylediği halde bu iman kabul edilmedi.

Yine, Yunus Nebi balığın karnında yaptığı tevbe ile daha once yaptığı salih ameller vesilesiyle kurtuldu.

Saffat suresi :

﴾142﴿ “Kendisini (büyük bir) balık yuttu. Doğrusu o (bundan önce) kınanacak bir iş yapmıştı.”

(143-144) “Eğer o, Allah’ın şanını yüceltenlerden olmasaydı kıyamete kadar balığın karnında kalacaktı.”

Sevgili kardeşlerim En’am suresi 158. ayeti okuyana kadar ben de sadece kuru kuruya iman etmenin bir fayda edeceğini zannederek hep kelimeyi şehadeti ezberler dururdum.

(Burada kelimeyi şehadeti söylemenin gereksiz olduğunu haşa söylemiyorum yanlış anlaşılmasın.)

Oysa AYET o kadar açık ve netti ki, son nefeste daha önceden salih ameller yapmadıysanız, iyilerden olmadıysanız, imanınızı ispat edecek-destekleyecek güzel işleriniz yoksa bu imanınızın size bir faydası olmayacağını öğrendim.

En’am suresi 158: "Onlar ancak kendilerine meleklerin gelmesini veya Rabbinin gelmesini yahut Rabbinin bazı alâmetlerinin gelmesini bekliyorlar. Rabbinin bazı alâmetleri geldiği gün, önceden inanmamış ya da imanında bir hayır kazanmamış olan kimseye artık imanı bir fayda sağlamaz. De ki: Bekleyin, şüphesiz biz de beklemekteyiz!"

Sevgili kardeşlerim “iman ettim” demek, “ben Müslümanım” demek bir iddiadır. Bir Müslüman bu iddiasını destekleyecek güzel işler, salih amellerle bunu desteklemesi gerekir; son nefeste bizi kurtaracak olan da bunlardır.

YORUM EKLE