İŞTE, AĞUSTOS 2022 SİYASİ GÜNDEM ANKETİ

Araştırma NUTS2 bölgeleme sistemine göre toplam 26 ilde (İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir, İzmir, Manisa, Aydın, Bursa, Kocaeli, Ankara, Konya, Antalya, Adana, Hatay, Kayseri, Kırıkkale, Samsun, Zonguldak, Trabzon, Erzurum, Ağrı, Malatya, Van, Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin) yüz yüze anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma bu illerde 24 -30 Ağustos 2022 tarihleri arasında 18 yaş ve üzeri 2.000 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Örneklem hata payı; %95 güven düzeyinde tasarım etkisi de göz önünde tutularak ±%2,19 olarak hesaplanmıştır. Görüşme yapılan kişinin kimlik ve iletişim bilgileri denetleme yapmak için alınmıştır. Örneklem seçiminin son aşamasında cinsiyet ve yaş kotaları uygulanmış ve 24 Haziran 2018 milletvekili seçimine göre ağırlıklandırılarak analizleri yapılmıştır.

İŞTE, AĞUSTOS 2022 SİYASİ GÜNDEM ANKETİ

SUNUŞ

Türkiye Siyasi Gündem Araştırması Ağustos 2022 AREA ARAŞTIRMA tarafından gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı; siyasi partilerin seçmen desteği, hükümet ile ilgili kanaatleri konusunda tahmini fikir edinmeyi amaçlamaktadır.

Araştırma NUTS2 bölgeleme sistemine göre toplam 26 ilde (İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir, İzmir, Manisa, Aydın, Bursa, Kocaeli, Ankara, Konya, Antalya, Adana, Hatay, Kayseri, Kırıkkale, Samsun, Zonguldak, Trabzon, Erzurum, Ağrı, Malatya, Van, Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin) yüz yüze anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir.

Araştırma bu illerde 24 -30 Ağustos 2022 tarihleri arasında 18 yaş ve üzeri 2.000 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Örneklem hata payı; %95 güven düzeyinde tasarım etkisi de göz önünde tutularak ±%2,19 olarak hesaplanmıştır. Görüşme yapılan kişinin kimlik ve iletişim bilgileri denetleme yapmak için alınmıştır. Örneklem seçiminin son aşamasında cinsiyet ve yaş kotaları uygulanmış ve 24 Haziran 2018 milletvekili seçimine göre ağırlıklandırılarak analizleri yapılmıştır.

AREA ARAŞTIRMA

(NOT: Aynı zamanda anketi cevaplayan kişilerin medya kullanım alışkanlıkları konusunu kapsamakta olup Adıyaman Doğru Haber Gazetemizde sadece 2023 seçimleri öncesi seçmenin eğilimleri konusundaki soruların cevapları kısmı dikkate alınmıştır. Anket ve sonuçları konusunda AREA’nın analiz raporuna müdale edilmeden aynen yayınlanmıştır.)

1- Bugün Milletvekili Seçimi Olsa Hangi Partiye Oy Verirsiniz? (%)

Toplam Seçmen Üzerinden

AK Parti %25.1

CHP %23.1

İYİ Parti %12.0

HDP %8.3

MHP %6.1

DEVA %2.9

Diğer %4.5

Kararsız/Hiçbiri %18

Geçerli Oylar Üzerinden

AK Parti %30.6

CHP %28.2

İYİ Parti %24.6

HDP %10.1

MHP %7.5

DEVA %3.5

Diğer %5.5

2- İttifakların Oy Oranları (%)

Geçerli Oylar Üzerinden

Cumhur İttifakı’nın oy oranı (AK Parti + MHP): %38,1

Millet İttifakı’nın oy oranı (CHP + İYİ Parti): %42,8

HDP’nin oy oranı: %10,1

Diğer partilerin toplam oy oranı: %9,0

3- Türkiye’nin yönetim sistemi ile ilgili bir referandum yapılsa oy verme tercihiniz ne olurdu?(%)

Toplam Seçmen Üzerinden

Türkiye’nin yönetim sisteminin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” olması gerektiğini belirtenlerin oranı %53,2’dir. “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” olmasını belirtenlerin oranı %30,3 iken kararsız/sandığa gitmem diyenlerin oranı ise %16,5’tir.

Geçerli Oylar Üzerinden

Kararsız/sandığa gitmem diyenler dağıtıldığında; Türkiye’nin yönetim sisteminin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” olması gerektiğini belirtenlerin oranı %63,7’dir. “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” olmasını belirtenlerin oranı ise %36,3’tür.

adiyamandogruhaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER