Prof. Dr. Kocatürk; “Tütün Yerine Badem, Ceviz Dikelim”

Sigaranın zararları konusunda bir açıklama yapan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Celalettin Kocatürk; “Unutulmamalıdır ki dünyanın tütüne değil, yiyeceğe ihtiyacı var. Adıyaman’da tütün ekimi yerine badem, ceviz ve benzeri insan sağlığı için faydalı ve ayrıca ekonomik getirisi olan ürünlere yönelmeyi tavsiye edebilirim” dedi.

Prof. Dr. Kocatürk; “Tütün Yerine Badem, Ceviz Dikelim”

Sigaranın zararları konusunda bir açıklama yapan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Celalettin Kocatürk; “Gençlerimiz tütün ürünlerine giderek daha erken yaşta başlıyor” dedi.

Açıklamasında tütünün başta akciğer ve kalp olmak üzere tüm organlara zarar verdiğini hatırlatan Prof. Dr. Celalettin Kocatürk; “Sadece tek örnek vermek gerekirse, uzun süre günde 1 paket sigara içen 100 kişiden 15’i, 2 paket içen 100 kişiden 20’si, 3 paketten daha fazla içen 100 kişiden 25’i akciğer kanseri oluyor. Bu nedenle en kısa ve net cümle söylemek gerekirse, başlamayın, başladıysanız hemen bırakın ve bu sanıldığı kadar zor da değildir yani başarabilirsiniz” dedi.

Tütün ve tütün ürünlerinin çevreye zararlarını da hatırlayan Prof. Dr. Kocatürk, şöyle devam etti; “Dünyada 3.5 milyon hektar verimli arazi tütün ekimine ayrılıyor, her yıl 200 bin hektar orman yok oluyor. Sağlıklı gıda ve suya olan ihtiyaç giderek artıyor. Unutulmamalıdır ki dünyanın tütüne değil, yiyeceğe ihtiyacı var. Adıyaman’da tütün ekimi yerine badem, ceviz ve benzeri insan sağlığı için faydalı ve ayrıca ekonomik getirisi olan ürünlere yönelmeyi tavsiye edebilirim. Malesef ülkemiz en fazla tütün kullanımında Bulgaristan’dan sonra Avrupa ikincisi durumundadır. Gençlerimiz tütün ürünlerine giderek daha erken yaşta başlıyor. Bu büyük tehlikeye ‘dur’ demeliyiz.” (HABER: Mehmet Emin Danış)

adiyamandogruhaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER