GAZİANTEP ROMATOLOJİ SEMPOZYUMU TAMAMLANDI

SANKO Üniversitesi Hastanesi Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Bünyamin Kısacık Başkanlığında gerçekleştirilen ve Türkiye’den 31 konuşmacının katıldığı Romatoloji Sempozyumunun son yıllarda Gaziantep’te gerçekleştirilen en büyük Romatoloji Sempozyumu olduğu belirtildi.

GAZİANTEP ROMATOLOJİ SEMPOZYUMU TAMAMLANDI

Türkiye Romatoloji Derneği, Doğu Anadolu Romatoloji Derneği ve SANKO Üniversitesi Hastanesi tarafından Gaziantep Divan Otel’de gerçekleştirilen 3. Gaziantep Romatoloji Sempozyumu yüksek katılımla gerçekleşti.

Bu yıl ilk kez kardeş ülke Azerbaycanlı meslektaşların da katıldığı, 10 oturumdan oluşan sempozyumun bilimsel kısmında sunumların, Azerbaycanlı hekimlerin de yaralanabilmesi için online canlı olarak paylaşıldığını belirten Doç. Dr. Bünyamin Kısacık, sempozyumun önümüzdeki yıllarda da devam edebileceğini söyledi.

Fırat Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Serdar Koca, romatizmal hastalıkların halen çok ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ve tanı konmadığı takdirde sakatlıklara neden olabileceğinin altını çizerek, toplumda romatizmal hastalıkların yaşı konusunda çok fazla yanlış bilgi bulunduğunu kaydetti.

Hastalığın her yaş grubunda ortaya çıkabileceğini ve bazı hastalıklarında özellikle genç yaş grubunu çok daha fazla etkilediğine dikkat çeken Prof. Dr. Koca; “Romatizmal hastalıklar pek çok farklı şikâyete neden olmakla birlikte eklem ağrısı, eklemlerde şişlik ile kendini gösterse de aslında tüm organları etkileyebilir. Eklemlerdeki ağrı ile şişlik ve sabahları daha yoğun olan bel ve kalça ağrısı romatizmal hastalıkların sık karşılaşılan bulgularıdır. Ağız içerisinde tekrar eden yaralar, ağız kuruluğu, gözlerde yanma batma, soğukta ellerde görülen renk değişiklikleri de romatizmal hastalıklarda görülen bulgulardandır. Son yıllarda romatizmal hastalıkların tedavisinde çok büyük ilerlemeler vardır. Çok sayıda ilaç halen araştırılıyor. Hastalığın erken tanı ve tedavisinin yanı sıra hem ilaçlara hem de hastalığa bağlı gelişebilecek sorunlar açısından kontrollerin mutlaka düzenli olarak yapılması gerekir” dedi.

Hacettepe Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Kalyoncu ise; Özellikle sabah ya da geceleri ortaya çıkabilen bel ağrısı da hastalığın bulgularındandır. Hastalığın tanısı için iyi bir muayene ve görüntüleme genellikle yeterli olmaktadır. Tedavi konusunda son 20 yıldır büyük değişiklilerin olduğu sedef romatizmasında çok etkili ve güvenilir bir sonuç almak mümkün. Uygulanan tedavi ile hem eklem yakınmaları hem de cilt bulgularında belirgin iyileşme sağlanmaktadır. Bu hastalıkların tedavisinin düzenli olarak yapılması ve belirli aralıklarla romatoloji doktoru tarafından takibi çok önemli” dedi. (ADIYAMAN DOĞRU HABER)

adiyamandogruhaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER