ÖZEL HABER; TEKNOKENTİMİZ KURULUYOR...

Gazetemizde yayınlanan “ADI GEÇEN YETKİLİLERE AÇIK DİLEKÇEM” başlıklı yazıyı okuduktan sonra Gazetemiz Sahibi Mehmet Emin Danış’ı arayan TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, “Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi ADYÜ Teknokent Alanı başvurusu”nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulduğunu açıkladı.

ÖZEL HABER; TEKNOKENTİMİZ KURULUYOR...

İŞTE, GERÇEK MÜJDE!

ADIYAMAN'A TEKNOKENT KURULUYOR...

Gazetemiz Sahibi Mehmet Emin Danış’ın bugün yayınlanan “ADI GEÇEN YETKİLİLERE AÇIK DİLEKÇEM” başlıklı yazısında dile getirdiği Adıyaman’a Teknoloji Geliştirme Merkezi Kurulması talebi gerçek oldu; Adıyaman Üniversitesi tarafından  Teknoloji Geliştirme Bölgesi ADYU Teknokent Alanı kuruluyor.

Konunun bir tevafuk sonucu aynı güne denk geldiğini açıklayan Milletvekili Ahmet Aydın; “Bir süredir çalışmaları devam eden Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi ADYÜ Teknokent Alanı projesinin Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank tarafından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulduğunu belirtmek isterim. Tarafınızdan da on yılı aşkındır çeşitli defalar dile getirilen bu proje bizce de ilimiz için çok önemli bir ihtiyaçtı. Bu önemli adımı gerçekleştirmek için uzun süredir altyapı çalışmaları ve görüşmeler sürdürüyorduk, nihayet son aşamaya gelinmiştir. Cumhurbaşkanımızın da onaylayacağına inandığımız bu büyük gelişmenin Adıyaman’ımıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.

Makaleyi yazdığı tarihte Bakanlığın ilgili yazıyı Cumhurbaşkanlığı makamına göndermesinin bir tevafuk olduğunu ifade eden Gazetemiz Sahibi Mehmet Emin Danış da; “Bir ülkenin ve dolayısıyla şehrin gelişmesi bilim ve teknoloji konusundaki başarısına bağlıdır. Bu bilinçle geleceğin bilim adamlarının yetişmesine vesile olacak bu tesisin kurulması için 2010 yılından beri kamuoyu oluşturmaya gayret ediyordum. Bana ilk zamanlar hayalci gözüyle bakanlar dâhil hepimizin çocuklarının bu merkezlerde çok başarılı çalışmalar yapacağına ve buluşlar gerçekleştireceğine inanıyorum. Bu nedenle projede emeği geçen herkese ve onaylayacağına inandığım Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’a teşekkür ediyorum. Allah hepinizden razı olsun” dedi.

İşte, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulmak üzere, 21 Aralık 2021 tarih ve E-92097074-230.01-3148504 sayılı yazıyla Cumhurbaşkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü’ne gönderilen yazının tam metni:

“26/6/2001 tarihli ve 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun 4’üncü maddesine göre bölge başvurularını incelemek üzere, 10/12/2021 tarihinde Bakanlığımız başkanlığında toplanan Değerlendirme Kurulu toplantısında Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi ADYÜ Teknokent Alanı başvurusu, ilgili mevzuat çerçevesinde değerlendirilmiştir.

Söz konusu toplantıda Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi ADYÜ Teknokent Alanı başvurusu uygun bulunmuştur. Başvuruya ilişkin karar tutanağı, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunun 4’üncü maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca ekte gönderilmekte olup gereği takdir ve tensiplerinize arz olunur.”

Teknokent Nedir?

Teknokent; üniversitelerin, araştırma kurumlarının ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarını sürdürdükleri, katma değerli ürünler ortaya çıkardıkları, birbirleri arasında bilgi ve teknoloji transferi gerçekleştirdikleri; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği organize araştırma ve iş merkezidir.

Uluslararası Bilim Parkları Birliği (IASP)’nin tanımına göre, Teknopark; Bir veya birden fazla üniversite veya diğer yükseköğretim kurumu ve araştırma merkezleri ile resmi veya faaliyet bazında ilişkili, bünyesinde bilgiye ve ileri teknolojilere dayalı sanayi firmalarının kurulup gelişmesini teşvik etmek üzere tasarlanmış, içinde yer alan kiracı firmalara, teknoloji transferi ve iş idaresi konularında destek sağlayacak bir yönetim fonksiyonuna sahip, teşvik ve mülkiyete dayalı bir teşebbüstür.

Teknokent (technopole) kavramı daha çok Fransa’da kullanılırken, ABD’de ‘Araştırma Parkı’, İngiltere’de ‘Bilim Parkı’, Uzakdoğu’da ise daha çok ‘Bilim Kenti’ veya ‘Teknoloji Kenti’ kavramları kullanılmaktadır. 4691 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasasında ise “Teknoloji Geliştirme Bölgesi” şeklinde tek bir kavram kullanılmaktadır.

4691 Sayılı Kanuna Göre Teknoloji Geliştirme Bölgesi Nedir?

"Teknoloji Geliştirme Bölgesi, yüksek/ileri teknoloji kullanan ya da yeni teknolojilere yönelik firmaların, belirli bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü ya da AR-GE merkez veya enstitüsünün olanaklarından yararlanarak teknoloji veya yazılım ürettikleri/geliştirdikleri, teknolojik bir buluşu ticari bir ürün, yöntem veya hizmet haline dönüştürmek için faaliyet gösterdikleri ve bu yolla bölgenin kalkınmasına katkıda bulundukları, aynı üniversite, yüksek teknoloji enstitüsü ya da AR-GE merkez veya enstitüsü alanı içinde veya yakınında; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği siteyi veya bu özelliklere sahip teknoparkı temsil eder.

Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin amacı; üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliği sağlanarak, ülke sanayiinin uluslararası rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması maksadıyla teknolojik bilgi üretmek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmek, ürün kalitesini veya standardını yükseltmek, verimliliği artırmak, üretim maliyetlerini düşürmek, teknolojik bilgiyi ticarileştirmek, teknoloji yoğun üretim ve girişimciliği desteklemek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu sağlamak, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun kararlarını da dikkate alarak teknoloji yoğun alanlarda yatırım olanakları yaratmak, araştırmacı ve vasıflı kişilere iş imkânı yaratmak, teknoloji transferine yardımcı olmak ve yüksek/ileri teknoloji sağlayacak yabancı sermayenin ülkeye girişini hızlandıracak teknolojik alt yapıyı sağlamaktır." (ADIYAMAN DOĞRU HABER)

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2021, 01:49

adiyamandogruhaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER