KONYA’DA ADIYAMANLI DAYANIŞMASI

Konya’da Yaşayan Adıyamanlılar Derneği Başkanı Ramazan Danış, iki il arasında tek farkın yemek kültürü olduğunu belirterek; “Konya’da yaşayan Adıyamanlılar, kendilerini Konya’da yabancı gibi hissetmiyor” dedi.

KONYA’DA ADIYAMANLI DAYANIŞMASI

Konya’da Yaşayan Adıyamanlılar Derneği Başkanı Ramazan Danış, Konya’da yayınlanan Memleket Gazetesine konuk oldu.

2004 yılından bu yana Konya’da yaşayan bir Adıyamanlı olarak Konya’da yabancılık çekmediklerini ifade eden Ramazan Danış; “Konya ve Adıyaman kültürel anlamda benzer iki şehirdir. Her iki ilin insanı da mütevazidir. Bizi Konya’dan farklı kılan tek şey yemek kültürümüzdür” dedi.

Kültürel açıdan oldukça zengin olan Adıyaman, Konya’ya benzerliğiyle biliniyor her iki ilinde gezilecek tarihi birçok yeri bulunuyor. Konya’da olduğu gibi Adıyaman’da da tarihi kaleler, kayalar, mezarlar, camiler ve kiliseler bulunuyor. Her iki ilin insanının yaşamı, kültürü de benzerlik gösteriyor. Konya’da yaşayan Adıyamanlılar, kendilerini Konya’da yabancı hissetmediğini ifade ediyor.

KÜLTÜREL ANLAMDA BİR PROBLEMİMİZ YOK

2004 yılında Konya’ya gittiğini söyleyen Konya’da Yaşayan Adıyamanlılar Derneği Başkanı Ramazan Danış Konya’da “Konya’da Yaşayan Adıyamanlılar”çatısı altında birleştiklerini söyledi. Konya’da yaşayan Adıyamanlılar olarak Konya’daki Hemşerilerine destek olduklarını dile getiren Ramazan Danış Adıyaman ile Konya kültürünün birbirine yakın olduğundan bahsetti. Her iki ilin insanının dayardımı çok sevdiğini belirten Danış, Konya’nın ekmeğini yiyoruz kültürel anlamda bir sıkıntı yaşamıyoruz Konya hoşgörü şehri şeklinde konuştu.

KONYA’YA ALIŞTIK YABANCILIK HİSSETMİYORUZ

Konya’da kendilerini yabancı hissetmediklerini bununla birlikte Adıyaman’a da özlem duyduklarını aktaran Danış, şunları söyledi: “Konya’ya alıştık gerçekten yabancılık hissetmiyoruz. Konya büyük bir şehir, Adıyaman nispeten küçük bir şehir.Küçük yerlerde komşuluk ilişkileri daha gelişmiş olur. Konya büyük bir şey olmasına rağmen, komşuluk ilişkileri de gelişmiş bir şehir. Biz, Konyalı kardeşlerimize kendi kültürümüzü anlatıyor, kendi lezzetlerimizi tanıtıyoruz. Yıllardır Konya’dayız biz Konya’nın kültürünü öğreniyoruz kültürel alışverişin olması gerçekten güzel bir şey. “

KONYA İLE YEMEK KÜLTÜRÜMÜZ FARKLI

Konya ile Adıyaman’ı kültürel anlamda farklı kılan tek özelliğin yemek olduğunu kaydeden Adıyamanlı Ramazan Danış konuşmasını şöyle sürdürdü: Konya ile Adıyaman yemek kültürü farklı. Farklı lezzetlerimizi Konyalı kardeşlerimize de tattırıyoruz, bizim etsiz çiğ köftemiz meşhurdur. Lahmacunumuz meşhurdur. Fırın yemeklerimiz çok meşhurdur. Peynirli helvamız, Şıllık tatlımız çok lezzetlidir. Yöre yemeklerinin temel maddeleri olarak buğday ürünleri,kuru baklagiller, patlıcan, domates ve lahana kullanmaktadır. Soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanozlar ve baharatlar tüm yemeklerde tat verici olarak kullanılmaktadır.

(Emre Özgül – Memleket Gazetesi)

adiyamandogruhaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER