"3 Devlet, Tek Millet" Semineri Gerçekleştirildi

Azerbaycan- Türkiye- Kuzey Kıbrıs Bölgesel Entegrasyon Seminer Serisi'nin ilki olan "3 Devlet, Tek Millet" etkinliği gerçekleştirildi.

"3 Devlet, Tek Millet" Semineri Gerçekleştirildi

"Ebedi Birlik" Gençlik Kamu Birliği'nin Zoom platformundabBZT Akademi, Turan Akademi, Gençliğe Katkı Kamu Birliği ve Türk Dünyası İzleme Merkezi'nin destekleriyle düzenlediği Azerbaycan- Türkiye- Kuzey Kıbrıs "3 Devlet, Tek Millet" Forumunda Türk milletini birleştiren unsurlar anlatıldı.


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Zorlu Töre, etkinliğe katılanları selamlayarak, her üç devletin de birbirine soy bağıyla bağlı bir topluluk olduğunu, aynı kaderi, aynı acıyı paylaştığını vurguladığı konuşmasında Azerbaycan'ın, Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tarih ve kültürünün genç nesiller arasında, özellikle Türkçe konuşan STK'lar arasında tanıtılmasının büyük önem taşıdığını belirterek; "Avrupa devletleri birliği var, Arap devletleri birliği var, İskandinav devletleri birliği var, Türk devletleri birliği neden olmasın? Ben Türk milletinin temsilcisiyim, kendini Türk gören herkesin temsilcisiyim" dedi.


Tarihten bu yana Türklere karşı uygulanan adaletsizlikler ve ayrıştırma politikasını anlatan TÜRKPA Türkiye Milletvekili ve Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Osman Mesten, birlik olmanın ve nefret dolu güçlere karşı birlikte hareket etmenin önemine değinerek "Türkiye Yüz Yılı" projesinin sadece Türkiye'ye değil tüm Türk dünyasına ithaf edileceğini, Türk devletlerinin dünyaya barış ve adalet getireceğini vurguladı.


Uluslararası İnsan Hakları ve Savunma Komitesi uzmanı, BM ortağı ve "Ebedi Birlik" Gençlik Kamu Birliği'nin onursal üyesi Mirdamed Azizov, Türk dili konuşan ülkelerle ilgili uluslararası kabul edilen ve uygulanması planlanan bildiriler ve kararlar hakkında yaptığı sunumda Azerbaycan- Türkiye- Kuzey Kıbrıs devletleri arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin yoğunluğundan ve Türk dili konuşan devletler arasında ortak projelerin öneminden bahsetti.


"Ebedi Birlik" Gençlik Kamu Birliği Başkanı Şahin Aliyev, projenin amacı ve Azerbaycan- Türkiye- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki üçlü ortaklığın geliştirilmesi ve "3 Devlet, Tek Millet" sözünün önemi hakkında geniş bilgi verdiği konuşmasında "Zengezur" koridorunun açılmasının Türk dünyası devletleri ve halklarının kalkınması açısından önemine değindi ve Türk dili konuşan ülkelerin dostluk, kardeşlik ve ittifak bağlarını güçlendirmek için çalışmaları gerektiğini vurgulayarak düzenledikleri projenin amacının Azerbaycan- Türkiye- Kuzey Kıbrıs Devletlerinin ortak faaliyetlerinden elde edilecek katkıları teşvik etmek, birlik ve eşitliğimizi güçlendirmek olduğunu söyledi.


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti "Ebedi Birlik" Gençlik Kamu Birliği Temsilciliği Başkanı Serdar Şengül, projenin uygulanması hakkında katılımcılara bilgi verirken, Azerbaycan ile Türkiye devletleri arasındaki kadim ve ebedi dostluktan bahsederek -Kuzey Kıbrıs, Azerbaycan - Ermenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki anlaşmazlıkların benzerliklerine değindi.


Proje ortağı "Gençliğin Katkısı" Kamu Birliği Başkanı Asım Valiyev, Turan yolunda yapılan çalışmalar ve bu yönde atılacak adımlar hakkında bilgi vererek sadece devletler arası iş birliğinin değil, STK'lar arasında ortak iş birliği şeklinde yürütülmesi gereken projelerin de öneminden bahsetti.


BZT Orta Asya ve Kafkasya Akademisi temsilcisi Farahila Shukurova-Babayeva, aralarındaki nifak ve olumsuz duyguların oluşmasında rolü olan nefret dolu düşmanlarımızı ve bu konuda atılması gereken adımları anlattı.


Soru-cevap bölümünde Türkiye'nin "Türk Dünyası İzleme Merkezi" Koordinatörü Ömer Faruk Arslan, "Ebedi Birlik" Gençlik Kamu Birliği Diplomasi Komitesi Başkanı Aydan Rüstemli ve diğer Türk dili konuşulan ülkelerden gençler aktif rol aldılar.


HABER: Mehmet Emin Danış

Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2023, 19:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER