NEMRUT'TUN AYILARI

Adıyaman'ımızın sahip olduğu tarihi, kültürel, doğal değerlerden/kaynaklarından sık sık bahsederiz.

Sahip olduğumuz kaynakların değişik turizm hareketlerine sunulmasının Adıyaman ekonomisine büyük katkıları olacağına inanarak yazarız, yetkili makamlara arz ederiz.

Yazarız ve yazmaya da devam edeceğiz..

Hepimizin bildiği gibi Karakuş Tepesi’ndeki Kommagenelilerin Prenseslerinin Anıt Mezarından başlayarak Nemrut Dağı Anıtsal Alanı dahil olmak üzere 34.800 hektarlık alan 1988 yılında Bakanlar kurulu kararıyla MİLLİ PARK ilan edilmiştir..

Amaç; Milli Park alanı içindeki tarihi ve doğal varlıkların korunmasıdır. Buradaki yaban yaşamı korumak, geliştirmek ve dolayısıyla dünya kamuoyunun bilgisine sunup turizm hareketini çeşitlendirip potansiyeli artırmak..

Bu yazımızda Milli Park alanı içinde her gün karşımıza çıkan sürüler halindeki (boynuzları bir metreye yaklaşan) Yaban Keçilerinden, sık sık rastladığımız "araba çarpması sonucu" ölen Benekli Sırtlanlardan ve genel tanıdığımız diğer yabani hayvanlardan bahsetmeyeceğiz…

Konumuz Nemrut Dağı ve çevresinde asırlardır yaşamlarını sürdüren ve artık yabancı olmadığımız BOZ AYILAR!

Milli Park Master Planı çalışmalarında iki yıl SAHA da uzman ekiplerle gönüllü olarak çalışmış biri olarak NEMRUT’TUN AYILARI’nı gündeme getirmek istedim..

Nemrut Dağı Anıtsal alanına çıkarken sağdaki vadide bulunan dev mağaraların Ayıların inleri olduğunu başta bütün çevre köyleri ve bizler çok iyi biliyoruz.. Köylüler Ayıların bağ-bahçe ve arı kovanlarına zarar vermemeleri için değişik yöntemlerle önlem almış ve almaktadır.. Bazen ilgili makamlara önlemin alınması için şikayetleri olmuş ve bizler de haberler yapmıştık..

Bizzat tanık olduğumuz bu ender hayvanların Milli Park içinde olması büyük bir kazançtır..

Ziyaretçilere yönelik olarak bölgede gözetleme noktaları tespit ve tahsis edildiği taktirde, Milli Park’a yalnız Kuş, Kelebek gözlemcileri değil, Nemrut'tun Boz Ayılarını da gözlemlemek için doğa ve hayvan severler gelecektir ve kayda değer bir turizm hareketliliği olacaktır..

Nemrut Dağı çevresinde ve Arsameia Ören Yerine kadar olan alanda sık sık karşılaşılan, kafeteryanın içine girmeye çalışan, Milli Park bekçilerinin kapılarını çalarak misafir olmak isteyen bu sevimli hayvanların bir envanteri bile yok.. Sayımı bile yapılmamış..

Vatandaşlar videolara kaydederken Milli Parkla ilgili envantere bir resimleri bile işlenmemiş.. Adeta YOK sayılmışlar...

Bu güzel hayvanlar, ne zaman ki yavrularını rahatsız eden bir çobana saldırsaa ve bal kovanlarını parçalasa hatırlanıyor…

İlgililere sordum, sayı veremediler.. Net bilmiyorlar..

Çevre köylere sordum, yaklaşık 20-25 adet civarında olması ihtimali varmış.. Bilindiği kadarıyla yalnız tek bir alanda tek aileden 8 hayvanmış.

Bu kaynağa, bu değerlere sahip çıkalım; değerlendirelim.. Belgeselcilerin, meraklıların ilgi odağı olsun ve ilimizdeki doğal yaşama da ekonomik gelirler hanesine de fayda sağlayalım.

Mahmut ARSLAN

YORUM EKLE