SANATÇIMIZ TARİHİ YAŞATIYOR

Geçmişi geleceğe taşıyan Adıyamanlı Sanatçı Abdullah Karakuş, Türkiye’de yaygın olmayan diorama sanatı ile yöresel toprak evlerin birebir aynısını yapıyor.

SANATÇIMIZ TARİHİ YAŞATIYOR

Türkiye’de çok yaygın olmayan diorama sanatıyla birbirinden güzel eserler ortaya koyan Adıyamanlı sanatçı Abdullah Karakuş, yöreye özgü toprak evler ile geçmişten geleceğe bağ kuruyor.

Adıyaman’ın eski toprak evleri, diorama sanatıyla gelecek nesillere taşınıyor. Sosyal medya üzerinde gördüğü diorama sanatına merak salan Adıyamanlı sanatçı Abdullah Karakuş, yöresel toprak evler ve tarihi yapıların minyatürünü 4 boyutlu olarak yapıyor. Bir yapı ve unsurlarının aynı ölçek ile küçültüldüğü diorama sanatında gerçek malzemeler kullanılıyor.

Adıyaman Kalesinin girişindeki Sanat Sokağı’nda atölye açan ve birbirinden güzel eserler ortaya çıkartan Karakuş’un, özellikle Adıyaman’a özgü toprak evleri büyük ilgi görüyor. Karakuş, ince işçilik ve küçük dokunuşlar ile ortaya birbirinden güzel eserler çıkartıyor.

Diorama Sanatçısı Abdullah Karakuş, diorama sanatını diğerlerinden farklı kılan şeyin gerçekçi olması olduğunu belirterek; “Diorama çalışması gerçekçidir. Yani bu yüzden her çalışmada, yani bir ev yaparken yada herhangi bir çalışma yaparken onu detaylandırılarak gerçek malzemeler kullanılıyor. Bir pencerenin, bir kapının, bir duvarın, gerekse bir tuğlanın hepsi birebir, gerçekte nasıl yapılıyorsa, nasıl kalıpla imal ediliyorsa ben de o şekilde yapmaya çalışıp, imal edip öyle yapıyorum. Gerçek malzeme kullanıyorum. Adıyaman’da köyde yaşadığımdan yöresel evlerimize daha çok ağırlık verdim. Yok olan toprak evlerimizi yapıyorum. İnsanların geçmişe özlemlerini biraz hissettirmek amacıyla da toprak evlerimizi çalışıyorum” dedi.

Sanat Sokağı'ndaki atölyede gördükleri diorama sanatına vatandaşlar da ilgi gösteriyor. Vatandaşlardan Mehmet Atçı, yapılan eserleri nostaljik ve büyüleyici bulduğunu belirterek, diorama sanatından çok etkilendiğini kaydetti. (İHA)

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2022, 20:31

adiyamandogruhaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER