KORKTUĞUM OLDU

5 Aralık 2019 tarihli bu yazımda bazı "Evim" şirketlerinin istemeden de olsa zarar edebileceği ve "tasarruf yapmayı" ve yatırımını "faizsiz" yani "helal" yollarla biriktirmeyi düşünen insanlara da zarar verebileceğine dair fikirlerimi paylaşmıştım...

Maalesef korktuğum oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından 21 tanesi tasfiye edildi, geri kalan 14 tanesinin de akîbeti belli değil, umarım hiç olmazsa onlar zarar etmez ve yatırımcı insanlara zarar vermezler...

Konuyla ilgili yazım ekte, haber de aşağıdaki linkte... Sitemizde ayrıntılı haber olarak yayinladığımız "21 EVİM ŞİRKETİ TASFİYE EDİLDİ" başlıklı haberde tasfiye edilen 21 şirketin isimlerini de yazdığım haberi okuyabilirsiniz.

KORKUTAN "EVİM" ŞİRKETLERİ

Türkiye'de, 1991 yılının ekonomik şartlarında konut almanın zor oluşunu göz önüne alan Emin Üstün isimli iş insanı tarafından kurulan ilk "evim" şirketi, İstanbul'da faaliyete başladı.

En basit tarifle kadınların "altın günü" benzeri bir sistemle bir araya getirilen konut müşterilerinin kura sonucu sırayla konut almalarına vesile olan şirket, hizmeti karşılığında sözleşme başında belirli bir hizmet  bedeli alıyor.

Allah tarafından kattiyetle yasaklanan faize karşı olan Müslüman nüfusun büyük teveccühünü kazanan "faizsiz yatırım fırsatı" kısa sürede büyüyerek önemli bir sektör halini aldı.

Yaptığım araştırmaya göre şu anda 200 binden fazla insan birikimlerini bu "evim" şirketlerinin çekiliş havuzunda değerlendiriyor. Ortalama (en az) 150 bin liradan konut uman bu insanların havuza koydukları nakdi teminat miktarının ise 300 milyar lirayı aşmış olduğu görülüyor.

Ticari alanda Anonim Şirket statüsünde faaliyet yapan ve sayıları 20'ye yaklaşan "evim" şirketlerinin (doğal olarak) kuzu postu giymiş kurtların çemberine girmesinden korkan bizlerin tereddüdü yüzde yüz haklıdır.

Diyorum ki, hazır bu arada, 1985'te Rahmetli Turgut Özal'ın manevi desteğiyle ülkemizde faaliyete başlayan faizsiz "Finans Kurumları" da Bankacılık Kanunundaki düzenlemeyle "Katılım Bankası" statüsünde güçlü denetim mekaniznasına dâhil edilmişken sıra bu "Evim" şirketlerine gelmelidir.

Mehmet Emin Danış

YORUM EKLE