HAYATIMIZDA KAÇ İLAHIMIZ VAR....!

Sevgili kardeşlerim, bizler "la ilahe illallah" diyerek "Müslüman" olduk. Ne demek istiyoruz, "la ilahe illallah" diyerek "Allah'tan başka tapılacak ilah yoktur." Peki "la ilahe"deki "ilah" kelimesinin mana ve anlamını biliyor muyuz?

Bir müslümanın ibadetlerden önce dini bilgilerinden önce anlamını ilk öğrenmesi gereken kelimedir; "İlah" kelimesi. Hatta çocuklarımıza dini eğitim vermeye başladığımızda ilk bu kelimenin anlamından başlamalıyız. Çünkü  bir müslüman bu kelimenin anlamını bilmezse kavrayamazsa;

Sabahlara kadar teheccüd namazı kılar, salih ameller işler, defalarca Hacca/Umreye gider, Ramazan orucu yanında nafile oruçlar tutar,
Salavatlar, tespihler çeker, cennette kesin gidecek gözüyle bakar..

Bunlara rağmen cehenneme gider. Nasıl mı? Rabbimizin Kur'an-ı Kerim'de bizi uyardığı ve "affetmem" dediği şirk, yani Allah'a ortak koşarak.

Malesef bugün iman edenlerin  birçogu şirk koşarak iman ediyor ve şirk koştuğundan haberi de yok, ta ki mahşerde sorgu suale kadar.

Enam suresi 22- 23'te bu durum anlatılır.

﴾22﴿  Unutma o günü ki onları hep birden toplayacağız; sonra da Allah’a ortak koşanlara "Nerede boş yere davasını güttüğünüz ortaklarınız?" diyeceğiz.

﴾23﴿  Sonra onların mazeretleri "Rabbimiz Allah’a andolsun ki biz ortak koşanlar olmadık" demekten başka bir şey olmadı.

Bakınız şirk koşanlar "biz şirk koşmuyorduk" diyorlar, savunmaya geçiyorlar. Sanırım tehlikeyi anladık. Kişi imanlı zannediyor kendini.

Rahmetli Hamdi KALYONCU Hocanın "ilah" kelimesinin manası ile ilgili muhteşem bir tespiti var; Okuyunca hayran kalmıştım.

Sevgili kardeşlerim gelin "ilah" kelimesinin 8 anlamına bakalım, hayatımıza indirgeyerek "acaba imanımızda şirk var mı? Yok mu?"..

Test edelim!..

İLAH KELİMESİNİN 8  ANLAMI:

1. İlah en çok sevilendir.

2. İlah kendisine sığınılandır.

3. İlah kendisine güvenilendir.

4. İlah en çok yardım istenendir.

5. İlah her söylediği mutlak hakikat olan, doğru yöne yöneltendir.

6. İlah en çok korkulandır.

7. İlah her söylediğine mutlak itaat edilmesi gerekendir.

8. İlah tek kurtarıcı olandır.

Evet sevgili kardeşlerim, bu maddelerdeki özellikleri Rabbimizden başkasına verdiginizde şirk oluyor.

Yukardaki maddeleri hayatınıza aktaralım ve kendimize soralım:

KAÇ TANE İLAHIMIZ VAR?

Bir kaç örnek:

* Adamın erkek çocuğu oluyor, onu Allah gibi seviyor, hatta öyle seviyor ki onu ibadet yapmaktan alıkoyuyor, bir dediğini iki etmiyor. (İlah kim?)

* Genç bir kızı seviyor, kızı başkasına veriyorlar, genç "onsuz yaşayamam" diyor intihar ediyor. (İlah kim?)

* Okulda öğretmen 5 vakit namaz kılıyor, Müdür yardımcısı oluyor, Cumadan Cumaya, müdür oluyor okuldaki mescidi kapatıyor. (28 Şubat olayları) (İlah kim?)

* Adam bir sıkıntısı var, Bağdat'a dönüyor 11 adım atıyor, 11 ihlas, 11 fatiha okuyor; "yetiş ya Geylani" diyor Geylani hemen yardıma geliyor.(İlah kim?)

* Adam bir şehye tabi oluyor; "Ben şehyimden söz aldım beni cennete  girmedikçe o da girmeyecek, şefaat edecek" diyor. (İlah kim?)
 
*Adama bir konuda ayet okuyorsun; "Ama" diyor "filanca alim, filanca hocam şöyle diyor" diyor. (İlah kim?)

* Adamın bir haceti var (olmasını istediği) filanca türbeye gidiyor "filanca evliya bana çocuk verirsen veya hacetimi giderirsen sana adak keseceğim" diyor. (İlah kim?)

* Ezan okunuyor, Allah "kulum namaz kıl, ibadet yap" diyor. Nefis "boşver yapma" diyor. Kişi nefsini dinliyor, ibadet yapmıyor.(İlah kim?)

* Allah "deniz ürünlerini size helal kıldım" diyor. Şahıs "mezhebim midye, karides, ahtapot haram" diyor yemiyor. (İlah kim?)

Anlamını bilmeden yatıp kalkıp "la ilahe illallah" derseniz hayatınızda hiçbir şey değişmez.
Ama anlamını bilerek söylerseniz hayatınız dünyada iken cennet olur. Dertler sıkıntılar sizi boğmaz, kula kul  olmazsınız.

Çok güzel bir örnek duymuştum, Hamdi Kalyoncu Hocamdan.
Bir çocuğun geleceğini anne ve babasının eline verseler ve anne baba planlasa çocuk hiç tereddütte olup strese girer mi? Bilir ki anne ve babasının kendisini ne kadar sevdiğini ona bir zarar gelmesini istemediğini.

Bizler de; bizi çok sevdiği için yaratan, türlü türlü sayılamacak nimetler sunan, merhameti rahmeti sonsuz olan, ahirette sonsuz mutlu olmamız için her kolaylığı sunan Rabbimizi her şeyden çok Onu sevmeli, Ona güvenmeli, Ona sığınmalı, Ondan yardım istemeli, sadece Onun her dediği mutlak doğru oldugunu bilmeli, sadece Ondan korkulmalı, tek kurtarıcımız O olmalı. Çünkü O bizi çok seviyor bize değer veriyor. Üzülmemizi asla istemiyor.

YORUM EKLE