HATIRLAMALIYIZ...

Cumhuriyet sadece bir-iki gönderiden ve kutlama mesajından ibaret olmamalı.

“Efendiler yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz” diyen büyük lider, büyük komutan bugünü bu şekilde kutlayalım diye bizlere bırakmadı.

Bizler Cumhuriyet kurulurken yapılmış fedakarlıkları hatırlamalıyız. Şehitlerimizi, Gazilerimi hatırlamalıyız.  “onbeşli” denilirken kimlerden bahsedildiğini, kimlerin gittiğini, kimlerin dönmediğini hatırlamalıyız. “”Z kuşağı” ile kategorize edilen gençliğimizle “hey onbeşli” denilen gençlerin nasıl değiştirilmek istendiğini fark etmeliyiz.

Kapitalizmin ve mal edinme savaşının milli değerlerimizi nasıl çiğnediğini ve nasıl değiştirdiğini anlamalıyız. Bir ülke bir ailenin meşru malıyken nasıl halkın mal sahibi olduğunu, nasıl seçme ve seçilme hakkı olduğunu hatırlamalıyız.

Hukukun ve adaletin temelinin Cumhuriyet olduğunu idrak etmeliyiz.

Diplomasi, demokrasi ve devlet olma haklılığını dünyada var olma hakkına dönüştüğüne aklıselimlilik ille şahitlik etmeliyiz..

Hürriyeti, eşit yaşam hakkını ve inanç hakkıyla beraber bizlere tahsis eden Cumhuriyetteki devletçiliğin nasıl da kucaklayıcı olduğunu ; Kürdü, Türkü ve etnik yapısı ne olursa olsun herkese nasıl eşit bir miras olduğunu anlatmalıyız.

Cumhuriyet Jöntürk ya da Beyaztürklerin mirası değildir. Aksine davarını satmış, elindeki tüm zerre ve pullarını bu devlete, evlatlarıyla beraber feda etmiş Kürt’ü,Türk'ü, Laz'ı, Çerkez'i ve her türlü etnik kimlikteki garibanın kurduğu şerefli, onurlu ve adaletli devlettir…

Cumhuriyet zenginden çok fakirin kurduğu bir devlet demektir.

Bugün harp olmayabilir, cephe olmaya bilir, onbeşlilerimizi Şehit ya da Gazi olabilirler ama onbeşlilerimizi değiştiriyorlar.

“İstikbal göklerdedir” diyerek teknolojiyi, sanayiyi hedef kılan büyük komutanın hedeflerine ne kadar ulaştık?

Cumhuriyet Bayramı yeniden düşünmek ve sahiplenmek için, çalışmak için, gelişmek için,  dünya var oldukça var olmak ve söz sahibi olarak kalmak için büyük bir fırsattır.

İnanıyorum bunca kapitalist teori ve saldırı altında kalan bu halk bu sefer de kurduğu Cumhuriyeti yükseltecektir. Hak ettiği değere kavuşturacaktır. Bu duygularla, düşüncelerle istikbalin korunmasını, hedeflerin stratejik anlamda Cumhuriyete yakışır şekilde planlanmasını diliyorum. Her yıl bir gün Cumhuriyetimiz için, geleceğimiz için herkesi Cumhuriyet Bayramında düşünmeye, üretmeye ve sahiplenmeye davet ediyorum.

CUMHURİYET BAYRAMINIZ MÜBAREK VE KUTLU OLSUN İNŞALLAH...

Yalçın AKARSLAN

YORUM EKLE