GENEL AF ÇIKMALI MI?

Dişişleri Bakanı Hakan Fidan, sosyal medya hesabından "sizce Genel Af çıkmalı mı" diye bir soru paylaşmış.


Bence kesinlikle "hayır", asla çıkmamalıdır; hatta bazı toplumsal suçlara verilen cezalar arttırılmalıdır.


Türkiye'de toplumsal sorunların başında geçmiş yıllarda yaşanan darbeler ve sık sık çıkan af yasaları gelir...


Tabi ki, darbeler nedeniyle zorba darbecilerin keyfi verdikleri cezaların af edilmesi gerekirdi ve onlar önceki aflardan faydalandılar.


Belki 15 Temmuz Darbe Girişiminden dolayı iftiraya uğradığı belgelenerek suçsuzluğuna kanaat getirilenleri kapsayan bir düzenleme yapılabilir ama zaten o davalardaki masumluklarını belgeleyenlerin aklanması da insani bir davranıştır.


Kurunun yanında yaşın yanmasını hiç bir vicdanlı insan kabul etmez.


Ama masumların affıyla beraber diğer katil, tecavüzcü, gaspçı, uyuşturucu satan, insan ve organ ticareti yapan, hırsız, dolandırıcı, görevi kötüye kullanan, ihaleye fesat karıştıran, rüşvet, torpil gibi suçlardan delilleriyle tespit edilerek suçlu bulunmuş kişileri, çetecileri, terör örgütlerini, mafyaları kapsamamalıdır.


Geçmiş dönemlerde sürekli olarak genel af çıkarılması potansiyel suçlulara da "nasılsa af çıkar" anlayışıyla cesaret vermektedir.


Özellikle deprem bölgesinde arttığı ifade edilen hırsızlık gibi suçların sanıklarının "zaten yakalansam da 3-5 yıl yatar çıkarım" anlayışıyla rahat davrandıklarını düşünüyorum.


Devlet aleyhine olmayan, çoğunlukla politikacılara yönelik fikirlerden öteye gitmemiş, hakaret içermemiş ve sadece düşünce suçlu olmaktan öteye gitmemiş suçlara kısmi af gelmesi gayet isabetli olacaktır.


Sayın Hakan Fidan gibi devlet kademelerinde önemli görevler üstlenmiş bir kişinin bu soruyu sorması bile bende endişeye sebep oldu.


Yoksa yine af mı çıkacak, binlerce insana korku salan, zarar veren, neslimizin geleceğini tehdit eden zalimler özgur mü kalacak?


Mehmet Emin Danış

YORUM EKLE