GENÇLİĞİM EYVAH!...

Adıyaman’ın nüfusu 2021 yılı verilerine göre 632 bin 148. Genç nüfusumuz (yani 15-45 yaş grubu) toplamı 287 bin 276… Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İşgücü İstatistik verilerine göre 2021 yılındaki Türkiye işsizlik ortalaması %12’ymiş… Bu orana göre hesaplarsak Adıyaman’ın ortalama işsiz sayısı 34 bin 474 olmalı…

Hadi bölgesel işsizlik ortalamasını baz alalım… Düzey Türkiye İstatistiki Bölge Birimleri Sınırlandırması TRC1 tablosunda (Gaziantep, Kilis ve Adıyaman) görülen 2019 verilerini ele alalım, bu da %15.2, yani 43 bin 666…

Ama gerçeğe en yakın sonucu aradığımızda net veri olmadığından elimizdeki resmi kayıtları incelemek durumunda kalıyoruz ki;

Geçen yıl aynı dönemde yani Mart 2021’de 9 kişilik Temizlik İşçisi kadrosuna 5 bin 217 kişi başvurmuştu.

Bu yıl ise, en son Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelinde açtığı 10 bin +10 bin olmak üzere toplam 20 bin kişilik kadro başvuruları en son veri olarak karşımıza çıkıyor.

Sağlık Bakanlığı Adıyaman’da 19 temizlik işçisi, 6 şoför, 9 güvenlik görevlisi ve 4 de elektrikçi alacak; tahminen 2 Nisan günü çekilecek bir kura ile işbaşı yapılacak olan bu kadroya başvuru sayısı içler acısı:

Adıyaman’da 19 kişilik temizlik işçisi kadrosuna 17 bin 76 kişi, 6 kişilik şoför kadrosuna 4 bin 85 kişi, 9 kişilik güvenlikçi kadrosuna bin 870 kişi, 4 kişilik elektrikçi kadrosuna 509 kişi olmak üzere toplam 23 bin 540 kişi başvurmuş. (Ki, bu kadroda yaş sınırı 45’in çok altındaydı.)

Bu rakama bakılırsa başvuru yaş sınırına ve şartlarına uyan bütün işsizlierimiz bu kadrolar için açılacak kura torbasına isimlerini yazdırmış. Çanakkale Zaferinin yıl dönümüne rastlayan bir dönemde karşılaştığımız bu tabloya bakıp da “gençliğim eyvah” dememek elde mi?

Toplam 38 kişilik kadro için 23 bin 540 gencimiz ve onların aileleri, sevenleri günlerdir bildikleri tüm duaları okuyor. Öte yandan her zaman olduğu gibi bu defa da torpil ve rüşvet dedikoduları başlatıldı. Bu konuda bir açıklama yapan AK Parti Adıyaman İl Başkanı Mehmet Dağtekin de kadro müjdesini ilk açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca gibi “asla” anlamına gelen net cümleler kullanarak kesinlikle “kura” çekileceğini ifade etti. Ben inanıyorum. İnşallah doğrudur. Aksi ise vebaldir.

Eşekten düşenin acısını ancak eşekten düşen anlar. Her gün yetişmeye devam eden binlerce gencimizin gelecek kaygısıyla girdikleri durumu ancak evinde genci olanlar bilir. KPSS ve benzeri hazırlık isteyen sınavların kaygısıyla aylarca dört duvar arasında, kapalı perdeler arkasında, gün-güneş yüzü görmeden, sosyal aktiviteden uzak, yeme-içmeden kesilen, günü aburcuburla geçiştirdikleri için sağlık sorunlarına teslim olan bunca gencimiz varken üç günlük dünya için ahiretini yakan torpilci, rüşvetçi, partizan ve ayrımcı davranarak vebal alanların yüzü gülmez…

Bu konuda iş arayan kişi ve ailelerine de vebal payı düştüğünü belirtmekte fayda var. Lütfen sizler de bu kansızlara yönelmeyin, sağa-sola giderek rüşvet vermeye çalışmayın, sizler vermezseniz onlar istese de alamaz, çünkü bulamaz. Bu bir arz-talep meselesidir, arz eden olmazsa talep eden de bulamaz… Haydi, lütfen bu bizim için yeni bir başlangıç olsun; bu tür yüzkızartıcı durumlara tevessül edenlerin sonu gelsin.

Mehmet Emin Danış

YORUM EKLE