GENÇLERE TAVSİYELER

(ZENGİN İNSANLA FAKİR İNSAN ARASINDAKİ FARK)

Robert Kiyosaki Zengin Baba Yoksul Baba kitabında;

“Zengin bir insanla fakir bir insan arasındaki tek fark zamanlarını nasıl kullandıklarıdır” diye ifade ediyor. Özetle aşağıdaki tavsiyelerde bulunuyor.

GELİRİNİZİ VE GAYRETİNİZİ ARTIRMAYA ODAKLANIN

Maddi sıkıntıların temel nedenlerinden biri çoğu insanın sadece masraflarını düşürmesidir. Nüfusun çoğunluğu sürekli olarak para biriktirmenin yollarını arar. Ancak, daha fazla para kazanmakla ilgilenmez.

Tasarruf kesinlikle iyi fikir olsa da gelirinizi artırmak uzun vadede servetiniz üzerinde önemli bir etki yaratabilir. Zengin insanlar para biriktirmez. Hepsi akıllıca yatırım yapar. Daha fazla gelir akışı oluşturmakla meşgul olur. Paralarının kendileri için çalışmasına izin verirler. Çoğu insan yakınındaki bakkala nazaran birkaç lira tasarruf etmek için uzaktaki süpermarkete gider. Ancak, gelirlerini nasıl artırabileceklerini öğrenmek için birkaç saatini bile harcamak istemez.

Tasarruf yeni gelir kaynakları oluşturmaktan daha kolaydır. Çoğu kişi ömür boyu sıkı çalışmak yerine konforu seçer. Para biriktirmek daha fazla gelir akışı aramaktan daha rahat olabilir. Ancak, paranızın sizin için çalışmasını sağlamak sadece birkaç kuruş biriktirmekle kalmayıp önemli bir servet inşa etmenizi sağlayacaktır.

Gelirinizi artırmak giderinizi kısmaktan daha önemli. Hayallerinizi bırakmak yerine gayretlerinizi artırmak daha önemli. Harcamalarınızı azaltmak yerine biraz zaman ayırıp ek gelir kaynakları oluşturup oluşturmayacağınızı düşünün. Belki akşamları veya hafta sonları bir arkadaşınızın işine yardım etmek için biraz zamanınız var ya da belki başkalarına öğretebileceğiniz ve bunun için para alabileceğiniz bazı beceri ve bilgilere sahipsiniz. Belki bazı kursları bitirebilirsiniz.

Değişime açıksanız ve işe koyulmaya hazırsanız yolunuza yeni para kazanma fırsatları çıkacak ve sadece “evet” demeniz ve işleri halletmeniz gerekecek.

PARA İÇİN DEĞİL BİLGİ İÇİN ÇALIŞIN.

Para bağımlısı olmayın. Öğrenmek için çalışın. Özellikle gençler genellikle para için çalışma döngüsüne girer ve tuzağına düşerler. Mezun olunur, zaten her şeyi bilmektedirler. Hep yüksek ücretli işler aranır. Sonunda bunları bulurlar. Ancak, çok geçmeden paranın düşündükleri gibi tatmin edici olmadığını anlarlar.

Sadece Kiyosaki değil zamanımızın en başarılı girişimcileri, kariyerlerinin başında ücretsiz çalışmanın, deneyim ve bilgi edinmenin en değerli şeylerden biri olduğunu paylaşmışlardır. Bilgi özellikle uygulamalı bilgi zamanımızın en güçlü kaynaklarından biridir. Servet inşa etmek ve mutlu bir hayat sürmek için şarttır.

Para kazanmaya çok fazla odaklanırsanız, muhteşem fırsatları kaçırmanız olasıdır. Para her zaman bilgiyi ve akıllı kararları takip eder. Tersinin olması pek mümkün olmamıştır. Özellikle finansal anlamda başarı şansınızı en üst düzeye çıkarmak için sizden önde olan insanlardan bir şeyler öğrenmek adına kendinize biraz zaman tanıyın. Gönüllü de olsa onları destekleyin. Böylece daha sonra onların da sizi desteklemek için iyi bir nedenleri olacaktır. Arzu ettiğiniz hayatı yaşayan birinin deneyimine dair fikir edinmekten daha değerli bir şey yoktur. Telefonunuzu elinize alın insanları arayın, her zaman başkalarını desteklemek için fırsatlar kollayın.

Yeterli bilgi ve deneyime sahip olduğunuzda işinizi kariyerinizi ve sürdürülebilir servetinizi oluşturmak, hayata dair zor dersleri kendi başınıza öğrenmekten çok daha kolay olacaktır.

BAŞARANA KADAR BİR KURSU TAKİP EDİN

Odaklanmak bir kursu eğitimi takip etmenin kısaltmasıdır. Bir seferde bir şey yapın. Aynı anda birden çok proje üzerinde çalışmamalısınız.

Çağımızın sorunu olan “Parlayan Nesneler Sendromu” bu kadar çok insanın tatmin olmamasının ana nedenlerinden biridir. Sürekli olarak zorlandığını düşünür, başka bir fırsat arar ve daldan dala atlarlar. Çünkü başka şeylerde daha iyi fırsatların olduğunu düşünürler. Böylelikle ilgilerini kaybetmiş olurlar. Böyle birden fazla projenin peşinde koşmak yerine sadece bir projede başarılı olana kadar pes etmemelidir.

Harika şeyler ve değerli sonuçlar ilk denemeden pek çıkmaz. Çoğu insan çok erken pes eder. Bu nedenle hiçbir zaman önemli başarılar elde edemezler. Bazen başarının anahtarı birkaç ayda bir yeni fikirlere kucak açmak yerine tek bir şeye kanalize olup devam etmekten geçer.

KAYIPLARDAN KORKMAYIN

Okulda bize kayıplardan kaçınmamız öğretilir. Doğru cevapları görmezden gelsek de hata yapmak yasak bölgeydi. Hayatta ve işimizde başarılı olamamanın ana nedenlerinden biri başarısızlık korkusudur. Okulda hatalardan kaçınmak hayati önem taşırken gerçek hayat farklıdır.

Hatalar olmadan yeni bir şey öğrenemezsiniz. Başarılı girişimcilerin çoğu sonunda başarılı olana kadar hatalar yapmış ve çeşitli başarısızlıklar yaşamıştır. Gerçek dünyada en zeki insanlar hata yaparak öğrenen insanlardır. Kaybetmekten korkarsanız kazanmak zor olur.

KAZANABİLECEĞİNİZ BİR OYUN BULUN

Çoğu insan işinde ve hayatında başarısız olur. Çünkü yanlış faaliyetlere ve hedeflere odaklanırlar. Güçlü yönlerinize ve yeteneklerinize uygun olana odaklanmanız gerekmektedir.

Aslında herkes dâhidir. Ama siz kalkıp bir balığı ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız tüm hayatını aptal olduğuna inanarak geçirecektir. Bir başka değişle; atın önüne et, aslanın önüne ot konmaz.

SADECE ÖRGÜN EĞİTİME GÜVENMEYİN

Okulla ilgili sorun şu ki, önce sana cevabı verirler, sonra sınav yapılır. Gerçek hayat bu değildir. Gerçek hayat ve özellikle gerçek iş okulda öğrendiklerimizden çok farklı. Örgün eğitime güveniyorsanız bir iş bulabilirsiniz. Ancak bir servet kazanmanız çok mümkün değildir. Okullar size başarısızlıktan kaçınmayı öğretirken çoğu başarılı işletme, çok fazla başarısız işlerden sonra şimdiki hallerine gelmiştir.

VAKTİNİZİ NASIL HARCADIĞINIZA DİKKAT EDİN

Başarılı girişimciler zamanlarının en değerli kaynaklardan biri olduğunu bilirler. Zamanlarını kaybetmek yerine sorunları çözmek için para harcarlar. Ancak çoğunluk bunun tam tersini yapıyor. Çoğu insan, profesyonel destek almaktansa daha ucuz olduğu için küçük sorunlarına saatlerini harcıyor ve enerjilerini tüketiyor.

Zengin insanla fakir insan arasındaki tek fark zamanlarını nasıl kullandıklarıdır. Zamanınızı gereksiz aktivitelere harcarsanız kendinizi yanlış yerlerde bulursunuz. Ancak zamanınızı ve enerjinizi önceliğiniz haline getirirseniz yalnızca anlamlı ve etkili faaliyetler yaparsınız. Bu da istediğiniz hedeflere çok daha hızlı ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

ASLA BİR ŞEYDE BEKLENTİ İÇİNDE OLMAYIN

Umut enerjiyi tüketir. Eylem enerji yaratır. Çoğu insan bir şeylerin olmasını sağlamak yerine zamanının çoğunu hayal kurarak ve zamanını istediği şeylerin olmasını ümit ederek harcar. Bunların fikirleri hayalleri umutları var ama eylem planları yoktur.

Uygulama olmadan en iyi fikrin bile hiçbir değeri yoktur. Bir şeyi sürekli hayal etmek ve onu elde edememek motivasyonunuzu ve enerjinizi öldürür. Büyük, kararlı adımlar atmak ve çekim yasasını kullanmak hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Sürekli hayal kurmak yerine; nerede olduğunuzu nereye gittiğinizi öğrenin ve oraya ulaşmak için bir plan yapın.

EN İYİ BİLGİ KİŞİSEL DENEYİMDEN DOĞAR

Kişisel deneyim, yapabileceğiniz en iyi yatırımdır. Asıl dersi kendi hatalarımızdan alırız. Deneyim sizi daha akıllı yapar. Bariz hatalardan kaçınmanın yollarından biri de bu deneyimi yaşamış olanlardan destek almaktır. Ancak bir kararın doğru olup olmadığından emin değilseniz, deneyimi kendiniz yaşamanız başka şekilde öğrenilmesi mümkün olmayan dersler verecektir. Deneyimlerinize ve bilgiye yatırım yaparak hem riskleri hem de fırsatları değerlendirmeyi ve gelecekte daha iyi kararlar almayı öğreneceksiniz.

Bu yazılanları ve benzeri tavsiyeleri daha önce duymuş olabilirsiniz. Esas soru onları uygulayıp uygulamadığımızdır. Uygulama ve eylem olmadan en paha biçilmez tavsiye hiçbir şekilde anlam ifade etmez. Bununla birlikte her seferinde bir tavsiyeyi uygularsanız bu küçük adımların nasıl biriktiğini ve hayatınızda, işinizde, banka hesabınızda nasıl değişiklere yol açtığını fark edeceksiniz. İyi seneler dilerim…

Osman DANIŞ

YORUM EKLE