GENÇLERDE DÖVME MERAKI…

Geçen, çay ocağında otururken karşılaştığım gençlerden birinin eli, kolu, boyun, omuz ve göğsünün bir kısmında, tabiri caizse abuk subuk ve satanizm tarzı şekilleri görünce dayanamayıp sordum.
 

**
- Vücudunun bir çok yerine dövme yaptırdığına göre herbir dövmenin senin için ayrı bir önemi var. Değil mi?
 

**
 

- Genç, yok abi bundan 2 sene önce Antalya'da otelde çalıştığım esnada dövme şekillerini yaptırdım.
 

**
 

- Peki bu şekillerin anlamını biliyormusun bana biraz abuk subuk şekiller gibi geldi diye sorunca, genç mahcup ve utanır vaziyette evet abi yaptırdım ama inan çok pişmanım inşallah ilk fırsatta da sildireceğim. Ama biraz maliyetli diye yanıt verdi.
 

**
 

- İnşallah düzelir diye temenni ediyorum.
 

**
 

- Dövme yaptıran kişilerin bende bıraktığı izlenim, tehlikeli davranış kalıplarına girme eğiliminde olan kişilermiş izlenimi veriyor ki bana göre birçok kişide benim gibi düşünüyodur.
 

**
 

- Kaldı ki modern bilim dövme yaptırmanın insan vücuduna zarar verdiğini kanıtlamıştır.
 

**
 

- Fiziksel hasara gelince dövme yaptırmanın kan zehirlenmesine neden olduğu, HIV ve Hepatit C hastası olabilmesi ihtimalinin yüksek olduğu, cilt alerjisine neden olduğu, dövmelerden kaynaklanan zehirlenmelerin bazı durumlarda ölüm noktasına varabileceği, cilt kanserine neden olabileceği, lazer ile silinse dahi toksit kansorejen etkiler bırakabilir.
 

**
 

- Malesef gençlerimz yaptıkları dövmenin vücutlarında ne gibi hasarlara neden olabileceği ihtimalini bilmiyor yada bilmek istemiyor. Bir çoğu hava atma eğilimindeler.
 

**
 

- Vücuda yapılan dövmenin bazı alanlarda iş bulmamızı engelleyebileceğini de hesaba katmalıyız. Bazı kurum ve kuruluşlar vücutta gözüken kalıcı semboller nedeniyle tercihlerini başkalarından yana kullanabilirler.
 

**
 

- Dünya, dövmesi olanlar ve olmayanlar olarak ikiye ayrılmış durumda. Dövmeli insanlar kendilerine ait bir kültürün olduğunu düşünüyor. Yapılan her yeni dövme, bu kültüre adanmışlığa hizmet ediyor.
**
 

- Cenab-ı Hak İnsanı en güzel surette yaratmıştır. Ona dışarıdan bir müdahale dinen de caiz değildir.
 

**

Gelinen noktada özellikle gençler arasında her geçen gün dövme yaptırma yaşı düşüyor. Bu konuda anne ve babalara büyük iş düşüyor;
 

Bizden uyarması!

Necip AYDIN

YORUM EKLE