GENÇ NÜFUSA YENİ UFUK

Türkiye genç nüfusuyla dikkatleri üzerine çeken bir ülke.

Genç nüfus oranının Avrupa Birliği üye ülkeleri ortalaması yüzde 10.7 olarak hesaplanırken, Türkiye'de bu oranın Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin ortalamasından daha yüksek olduğu görülmekte.

Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin genç nüfus oranları incelendiğinde, 2019 yılında en yüksek genç nüfus oranına sahip ülkenin yüzde 12.8 ile Güney Kıbrıs olduğu, en düşük genç nüfus oranına sahip olan ülkenin ise yüzde 8.9 ile Bulgaristan olduğu görüldü.

Türkiye’de ise genç nüfusumuz toplam nüfusun %15.6’sı (15-24 yaş grubu).


Adıyaman’da ise genç nüfus oranı 648.000  olan toplam nüfusun %17.26’sıdır.

Bu tablo incelendiğinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu kentlerinin genç nüfus oranı bakımından ekonominin sürükleyici gücü olacağı söylenebilir. 

Adıyaman da bu anlamda çok şanslı illerden birisi. İlimizin genç nüfus yoğunluğu, gençlere yönelik istihdam politikaları geliştirmeyi önemli bir konu olarak önümüze çıkmakta. 

Yalnızca istihdam değil sosyo-kültürel faaliyetler için de ciddi bir altyapı oluşturmak zorundayız. 

Lâkin bugün Adıyaman’da genç işsizlik (kayıtlı içi) %11 oranında. İş-Kur'da kaydı olmayıp iş arayan bu yaş grubuna dahil olanların da eklenmesiyle gerçek oranın çok daha yüksek çıkacağı tahmin edilebilir. 

Ülkede her 3 üniversite mezununun birinin işsiz olduğu gerçeği ise olayın başka bir boyutudur.


Adıyaman’da gençlerin istihdam edilebilmesi ve iç göçün önlenmesi için öncelikle çalışma yönündeki teşvik ve motivasyon programlarına ağırlık verilmelidir.

Çalışma bilinci küçük yaşlarda kazanılıp yaş büyüdükçe olgunlaşan bir süreçtir. 

Lâkin emeğin karşılığını aldığını da hissetmelidir o gencimiz.

Emek sömürüsünün olmadığı hakkaniyetli bir çalışma düzeni gençlerimizin ilk beklentisidir. Malûm bilgi çağındayız hayatımızın her noktasında bilgi en büyük hazinemiz.

Bilgiye ulaşmanın da eskisi kadar zor olmadığı bir dönem yaşıyoruz. Bilişim sistemlerinin eğitim ile içli dışlı olduğu aşikar. 

Bugün sanayiden tutun hizmetler sektörüne tarımdan turizme kadar bilişim sistemlerinin girmediği hiçbir iş kolu kalmadı. Burada aslolan gençlerimizin doğru zamanda doğru eğitimi almalarını sağlayacak bir süreç isletilmeli. İlimiz şanslı bu konuda. 

Ümitliyim ve güveniyorum ki Adıyaman’da gençler yarattıkları yazılımlar ile tarımda, sanayide ve turizmde entegre bir ağ kuracaklar.

Adıyaman’ın gençlerine bilişim eğitimini verildiği anda sanayide torna makinaları sistemsel çalıştırılacak, fabrikalarda beden gücü ile bilişim gücü birleşip kapasitesi yüksek üretimler yapılacak, tarımda sulamadan tutun hasata kadar her süreçte makinelerin tasarlanıp kullanıldığı bir düzen oluşacaktır.

Yazılımlar arttıkça insan gücüne ihtiyaç kalmayacak diye de düşünmeyin.

Yazılım arttıkça o yazılımları kullanacak sisteme entegre edecek daha fazla insana ihtiyaç duyulacaktır.

Bu yönüyle Adıyaman gençlerine seslenmek istiyorum:

Bilişim sistemlerinin eğitiminizin bir parçası olacağı yönelimleriniz olsun.

Bizlerin görevi size o altyapıyı oluşturmak iken sizler ise canla başla çağın ihtiyaçlarına cevap verecek yazılımlar yaratıp onları iş hayatınıza entegre edecek eğitimi alacaksınız.

Düşünün ki yazılımın olamayacağı bir iş kolu olabilir mi?

Her yazılım onu sistemsel olarak kullanacak onlarca insana ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor.

Bu yönüyle öncelik ilimize bir teknokent şart. Teknokenti, üniversitemiz bünyesinde Adıyaman’ın güçlü olduğu sektörel ihtiyaçları öncelik olarak alıp bu yönüyle bilimsel çalışmalar yapacak şekilde oluşturmak en önemli adım olacaktır. 

Sonrasında ise bütünüyle her fikrin titizlikle ve önemsenerek ele alındığı Adıyaman Genç Bilişimciler Platformu oluşturulup bu alanda istekli tüm gençlerin biraraya geleceği yasal bir statü kazandırılması gereklidir. Platformun başlıca görevi bilişim sistemlerinin ve yazılımın öneminin anlatıldığı ve tanıtımının yapıldığı bir tüzel yapı oluşturulmasıdır. 

Platform için mali destek ise İpekyolu kalkınma ajansı, üniversite topluluklar birimi ve yerel birimlerden sağlanmalıdır. OSBler ve diğer alanlarda yazılımların kullanım içeriklerinin geliştirilmesiyle genç yazılımcılar desteklenmelidir. Her yazılım onu kullanacak bir bireye ihtiyaç duyacaktır. Bu yaklaşım ile gençler Adıyaman için katma değer yaratabileceklerdir. 

Gerçekçilikten uzak olmayan bu yaklaşım ümitsizliğe kapılan birçok gencimize umut olacaktır.

Bunları önemseyiniz ve ümidinizi yitirmeyiniz. Bizler sizlere güvenerek hayaller kuruyor ve önemsiyoruz. Ülkenin en güzel günleri sizlerin olacak.

YORUM EKLE