GECİKMELER BİZE PAHALIYA MAL OLUYOR!

(Bağımsız Kürsü)

Sanayide yokuz. 6. Bölgeden çıkartılmamızla planlanan birtakım yatırımlar durdu. Ayrıca dışarıdan yatırımcı alamadık. Ele geçmeyecek dünya markası tarihi ve kültürel değerlerimizi, iyi bir strateji belirleyip ön plana çıkaramadığımızdan, maalesef turizmde de hak ettiğimiz yere gelemedik.

Tarımsal sulamada da çok geç kaldık. Turizm de ve sanayi de olduğu gibi, ilin sosyal ve ekonomik yapısına ciddi katkılar sağlayacak tarımda da iyi ve gerçekçi planlamalar yapamadığımızdan çevre illere göre çok geride kaldık.

Bu memleket 19 yıllık AK Parti iktidarına en çok oy veren iller arasında yer alırken, hatta bir ilçemiz SİNCİK, en yüksek oy verme oranında Türkiye şampiyonu olurken, biz hak ettiğimiz acil yatırımları ne yazık ki zamanında alamadık.

Daha projesi 2029 yılın da tamamlanması planlanan HIZLI TRENE verdiğimiz sevdamızı, emek ve zamanımızı tarımsal sulama projelerine verebilseydik, ADIYAMAN’IN suya hasret topraklarını 5 yıl önce suyla kucaklaştırabilirdik.

Bakın ben demiyorum, 6 yıl önce bu ilin valisi MAHMUT DEMİRTAŞ diyor, şimdi MARDİN VALİSİ. “ADIYAMAN GAP’a çok şeyler verdi. Ama bugüne kadar çok fazla bir şey alamadı. 1 ilçesi 85 köyünü ATATÜRK BARAJINA feda etti. Sulamada ŞANLIURFA ve diğer iller çok güzel yaşamışlar. ADIYAMAN ’da sulanabilecek alan miktarı 122 bin hektar. Bunun 16 bin hektarını suluyoruz. Baraj ve göletleri bitirirsek, 60 bin kişiye iş-aş-ekmek sağlanacak. 300 milyon lira gelir elde edilecek.”

Yani diyor ki; ADIYAMAN yaptığı fedakârlığa karşılık tarımsal sulama da hak ettiği yatırımları zamanın da alamamış, geç kalınmıştır!

ÇETİNTEPE BARAJI’NIN temeli 2013 yılında atıldı, 293 bin 200 dekar arazimizi sulayacaktı, halen bitmedi.

KOÇALİ BARAJI’NIN inşaatına 2015 yılın da başlandı,2019 yılın da bitecekti. 180 bin dönüm toprağımız suyla buluşacaktı. 1000 gün sonra bitecek.

GÖMÜKAN BARAJI: 2016 yılın da inşaatına başlandı, 72 bin 610 dekar arazimizi sulayacaktı, oda zamanın da bitmedi. 2022 yılının 12’inci ayın da biteceği söyleniyor.

BÜYÜKÇAY BARAJI: 97 bin 990 dekar toprağımızı sulayacak. 8-10 yıl sonra biter, devreye girerse şapkamızı havaya atalım.

Bunların yanın da planlanan 10 gölet den 8 adeti halen devreye sokulamadı.

Evet, o günün 300 milyonu bugünün milyarları! Bu hizmetleri 5-6 yıl önce devreye sokabilseydik, ülke ve ilimizin ekonomik yapısına büyük katkılar sağlayacaktı. Sulu ve modern tarıma geçişle, iller arası gelişmişlik farkımız büyük ölçüde giderilecek, bilhassa kırsal kesimdeki yurttaşlarımızın yaşam standartları yükselecekti. Ayrıca, tarımsal sanayide de büyük gelişmeler olacak geniş iş imkanları açılmış olacaktı.

Tüm bunlara karşılık, ŞANLIURFA’YA 18 yıllık Ak Parti iktidarı dönemin de DEVLET SU İŞLERİ, 99 adet tesisle birlikte, 3 baraj, 4 gölet inşa etmiş 10 milyar 463 milyon liralık yatırım yapmış.

Bakın öncelikli yatırımları zamanında alamamamız, bu memlekete neler kayıp ettirmiş, bize ne kadar pahalıya mal olmuş.

Velhasıl, tarımsal sulamada ki 18 yıllık karnemiz öyle denildiği gibi pek de iyi değil!

YORUM EKLE