GECİKEN YAZI..

(Bağımsız Kürsü)

"Tütün bizim aşımız, ekmeğimiz, kızımızın nişanı, oğlumuzun düğünü, çocuklarımızın eğitimi" diyen, tütün üreticisi ve tüccarlarının birlikte kullandıkları, “Anayasal Demokratik Hak Eylemi” tüm Türkiye’de ses getirdi.

Ne istendi, neler oldu, kimler ne dedi, 5 ay sonra neler olacaklarla ilgili almış olduğum notlarımı, aniden gelişen SAĞLIK SORUNUM nedeniyle kamuoyu ile paylaşma fırsatı bulamadım.

Ne dersek diyelim, bu memlekette samimi, candan, mesleğinin hakkını vermeye çalışan değerler de yetişiyor. Bunu başta SAĞLIKTA olduğu gibi birçok alanda, işin içine girince daha iyi görebiliyoruz.

Rahatsızlığım sürecin de, yakın ilgi ve alakasını esirgemeyen, Uz. Dr. ALİ TUTDERE, Uz. Dr. ZAFER TERZİ ve Uz. Dr. ERCAN CÖMERT’e buradan teşekkür ederken, candan, titiz, içtenlikle mesleğinin hakkını veren, KARDİYOLOJİ BAŞ ASİSTANI OKAN TANRIVERDİ ve tüm servis çalışanları ile emeği geçenlere "iyi ki varsınız" diyorum. Sağ olun, var olun.

TÜTÜNE GELİNCE:

Tütüncünün haklı sesi karşılığında hapis cezaları 2022 yılının Ocak ayına ertelendi.

“TİRŞİKÇİ BASINI” biliyorduk da, tütün emekçisi Mehmet Efe Dindar’ın “TİRŞİKCİ KAPİTALİSLERE HAYIR” sloganı eylemin sembolü olurken, birçok yazara da konu oldu.

VALİ olayları yakından izledi. Eylemin kazasız, belasız bitirilmesi için titiz davranırken, devletin gülen yüzünü vatandaştan esirgemedi.

VALİ, “Ben de tütün parasıyla okudum, ANKARA’DAN güzel haberler bekliyoruz” dedi.

Eylemler sürerken, muhalefet iktidarı, iktidar muhalefeti suçladı. TBMM’de büyük tartışmalar oldu, gerginlikler yaşandı.

Bir sabah devletin gülen yüzü sertleşti. Şafak operasyonu ile eyleme katılan bir takım kişiler evlerinden alınarak gözaltı süreci başlatıldı. Mahkeme sonucu birçok tütün emekçisi tutuklanırken, MHP’den istifalar geldi.

DOĞU PERİNÇEK, AYDINLIK GRUBU tütüncülere sahip çıktı. “BU KARAR ATEŞE BENZİNLE GİTMEKTİR” dedi.

KADINLARIMIZ yerlerde sürüklenip, AVUKATLAR yaka paça gözaltına alınmak istenirken ses vermeyen, TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI Prof. Dr. METİN FEVZİOĞLU da tepki gösterdi, tutuklamaların yanlış olduğunu söyledi. Tutuklanan çiftçilerin serbest bırakılmasını istedi.

Gelişmelerle ilgili notlar çok uzun, bu kadarıyla yetinip ileriye bakalım.

BEN DERİM Kİ:

TÜTÜNDE hiçbir zaman o eski parlak dönemler gelmeyecek. Bundan üretici, tüccar ne kadar etkilenirse, bir o kadar ADIYAMAN esnafı da etkilenecek.

HAPİS CEZASININ kaldırılması mümkün değil. Karşı tarafta VAHŞİ KAPİTALİZMİN çok uluslu sigara devleri var.

TÜTÜNDE KOOPERATİFLEŞME eski günleri getirip, üreticiye alın terinin hakkını verir mi?

ÇOK ZOR! Samimi, işi bilerek yönetecek, bilinçli ve deneyimli yöneticilere ihtiyaç var. TESİS kurmak için paraya ihtiyaç var. Bizim kaç üreticimiz bu finansmanı sağlayabilecek, KOCAMAN BİR SORU İŞARETİ!

ÖYLE, SAYIN VALİMİZİN söylediği gibi, KOOPERETİFLEŞMEYİ TÜTÜNÜN kurtuluş reçetesi olarak görmeyelim.

DEVLET kurulacak tesisler için HİBE veya UZUN VADELİ finansman sağlamalı. ADIYAMAN TÜTÜNÜ İÇİN, özel bir formül bulup uygulamalı. Yoksa bu işlerde de yarı yolda kalır, üreticiyi hayal kırıklığına uğratırız.

TÜTÜN ÜRETİCİSİNİN psikolojisi bozuk, huzursuz, geleceğe karamsar bakıyor. KOOPERATİFLEŞMENİN DE o parlak dönemleri getirmeyeceğini çok iyi biliyor.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet Ertürk
Ahmet Ertürk - 3 yıl Önce

AKP iktidarı uluslar arası sigara tekellerin isteklerini yerine getiriyor.
20 Yıl AKP iktidarına oy verdiniz iktidar yaptınız.
Karşılığında Adıyaman tütün üreticilerinin yaşam ve üretimde bulunma hakkını hapis cezasıyla ellerinden alıyorlar, yarın seçim olsa yine oyunuzu bu yöneticilere verirsiniz.
Onlar Adıyamanlı üreticiye tütün ürettirmeme kararını vemişler, ne kooperatifi, ne desteği bunlar manüplasyon oyalama.
Buna karşılık üreticisinden satıcısına örgütlü hak mücadelesinden başka çare yok. Mücadele edenlere göz altı ve tutuklamalarla göz dağı veriyorlar.
Yaşam hakkı için bedel ödemeden kazanım olaz.

Şerif kaplan
Şerif kaplan - 3 yıl Önce

Kara denizde fındık çay balıkçılık yapma diyebilirmisin. Akdeniz'de sera narenciye yapma diyebilirmisin Trakya da tahıl ayçekirdeyi yapma Ege de zeytin incir daha ne çeşitler bunu yapma Ama Güneydoğu'ya gelince tütün yapma sanki başka ürün öneriyor asıl suç Adıyaman lı yönetenler iş adamları bankalarda trliyonları faize yatırıyor Adıyaman nın suyu Şanlıurfa ya Mardin'e gidiyor sizlere geçmiş olsun saygılarımla