Özhaseki; “100 Yılın Afeti Değil 1000 Yılın Afeti”

6 Şubat depreminin oldukça büyük bir afet olduğunu belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki; “Bu 100 yılın afeti değil 1000 yılın afeti. Bu topraklarda yaşamaya başladığımız 1000 yıl boyunca, medeniyet kurduğumuz 1000 yıl boyunca karşılaşabildiğimiz en büyük felaketle karşı karşıya kaldık" dedi.

Özhaseki; “100 Yılın Afeti Değil 1000 Yılın Afeti”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ilk ziyaretini gerçekleştirdiği Adıyaman’da depremle ilgili çalışmaları inceledi.

Adıyaman şehir merkezinde deprem sonrası yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Valilik salonunda bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

6 Şubat depreminin oldukça büyük bir afet olduğunu belirten Bakan Özhaseki; “Bu 100 yılın afeti değil 1000 yılın afeti. Bu topraklarda yaşamaya başladığımız 1000 yıl boyunca, medeniyet kurduğumuz 1000 yıl boyunca karşılaşabildiğimiz en büyük felaketle karşı karşıya kaldık. Çünkü 11 vilayetimizi ilgilendiriyor, 14 milyon insanımızı etkiliyor, nihayetinde 850 bin bağımsız birim hasar görmüş, yıkılmış veya yıkılmak üzere; bütün bunların telafi edilmesi icap ediyor. Bunların hepsinden önemlisi 50 bin canımızı toprağa vermişiz. Ölenlerimize Allah’tan rahmet, kalanlarımıza hayırlı, sağlıklı ömür diliyorum. Bir taraftan devlet olarak bizler üzerimize düşeni yaptık, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere gece yarısından itibaren ayakta, tüm bölgeleri tek tek arayarak, yapılması icap eden ne varsa onları talimatlandırarak bu bölgelere yardım göndermeye çalıştı. Bakan arkadaşlarımız bu bölgelerden hiç ayrılmadılar, Valilerimiz, Kaymakamlarımız, Belediye Başkanlarımız burdalardı. Özellikle de AK Partili 808 Belediyenin tamamı ilk günden itibaren deprem bölgesinde idi, daha güçlü olan 258 AK Partili Belediye halen bu bölgelerde. Yani Hatay’dan bu bölgeye kadar uzanan şu çizgide nerede bir sıkıntı varsa çözmek adına çalışmaya devam ediyorlar. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun, cebinden çıkarıp, finansman noktasında bu bölgelerde fedakarlık eden arkadaşlarımızdan Allah razı olsun, Cenab-ı Hak kesinize bereket versin. Milletmiz de büyük bir fedakarlık örneği gösterdi, kimin gücü neye yetiyorsa onları yapmaya çalıştı. Bizler büyük bir milletiz, böyle bir milletin altından kalkamayacağı hiçbir sıkıntı olmaz. Dünyada güçlü görünen devletlerden herhangi birisinin başına böyle bir afet gelse veya bunun yüzde 50’si, yüzde 25’i gelse altında kalırlardı ve çökerlerdi. Bunu herkes ifade ediyor, muhattaplarımız hep söylüyorlar” diye konuştu.

Depremde meydana gelen hasarlara da değinen Bakan Özhaseki; “680 bin civarında konut var, 170 bin civarında da tüm Türkiye genelinde işyeri, ahır, köy evi gibi tek katlı müstakil yapılacak yerler var. Bunları bir an önce yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın da vatandaşımıza söz verdiği gibi, aynı şekilde bizler de bunu talimat olarak alıp işe başladık. Zaten 319 bin civarında bağımsız birimi inşallah 1 yıl içerisinde teslim edeceğiz. Gezdiğimiz inşaat alanlarında da yapılmakta olan inşaatların hızlı bir şekilde yapılmakta olduğunu da gördük, bundan da son derece mutlu olduk. Adıyaman özelinde de burada itirazlarla birlikte rakamlar ara ara değişse de merkezde 45 bin gibi, çeperlerimizde de 35 bin kadar hasar görmüş, ağır hasarlı, yıkılacak, yıkılmış olan yapılarımız var. Hayatın normale dönmesi için icap eden her ne ise, şimdilik geçici tedbirler alınsa da özellikle bundan sonra çok daha hızlı davranıp, burdaki kayıpları en kısa sürede telafi etmeye gayret ediyoruz. İmar planları şu anda elden geçiriliyor, revize edildikten sonra arkadaşlarımız ‘önümüzdeki ayın sonu’ diyorlar ama inşallah biraz daha geriye çekip herkesin imar planı dahilindeki hak sahipliğiyle birlikte ortamını rahatça sağlayabileceği bir döneme de geçiyoruz” dedi. (HABER: Mehmet Emin Danış)

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2023, 16:57

adiyamandogruhaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER