İŞTE, ÇİFTÇİMİZE ALTERNATİF ÜRÜN: KANOLA

Türkiye’de ekim alanı hızla artan kanola bitkisi, Adıyaman çiftçisinin yeni umudu olabilir. Her ne kadar tütün kadar büyük geliri olmazsa da kanola bitkisinin ekim ve yetişme sürecinin zahmetsiz olduğuna değinen yetkililer, bir kişinin bile tüm işlemleri yapabileceğini belirtiyor.

İŞTE, ÇİFTÇİMİZE ALTERNATİF ÜRÜN: KANOLA

Trakya Bölgesi'nde yoğun olarak ekilen kanola bitkisinin kışlık çeşitlerinin Ülkemizdeki yağ açığının kapatılmasına da önemli katkısı olacağı belirtiliyor.

Konuyla ilgili araştırma makalesi yazarak Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün yayınları arasında kamuoyuna sunan Dr. Sami Süzer; “Bu bitkinin yetişmesi için uygun iklim koşulları Ege, Çukurova, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu’nun pamuk, Marmara bölgesinin Trakya kesiminde ise ayçiçeği ve buğday ekilen alanlarında mevcuttur” ifadelerine yer veriyor.

Dr. Sami Süzer’in araştırmasına göre, kanola çeşitlerinden elde edilen bitkisel yağ besin değeri ve içeriği bakımından zeytinyağı ve yerfıstığı yağının kalitesine yakın olup, dünya kanola üretiminin önemli bir kısmı insan beslenmesinde kullanılıyor. Ayrıca, tohumlarındaki yağ çıkarıldıktan sonra geriye kalan küspesinin değerli bir hayvan yemi olduğunu ifade eden yetkililer kanolanın arıları cezbeden sarı çiçeklere bol miktarda sahip olduğundan arıcılar içinde faydalı olacağını söylüyor.

Önceki yıllarda Adıyaman’da denenen ve o yıllardaki piyasa talebi açısından yeterli görülmediği için ekimi terk edilen kanolanın kolza olarak isimlendirilen erusik asit oranı yüksek olan çeşitlerden elde edilen yağlar sanayide, elektrik trafolarında, bioyakıt olarakta %5 oranlarında mazota katılarak Fransa ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinde değerlendirildiği biliniyor. (ADIYAMAN DOĞRU HABER)

adiyamandogruhaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER