DEPREMZEDE İLÇELERE ÖZEL YATIRIM TEŞVİKİ

Türkiye’yi derinden sarsan deprem felaketinden etkilenen 9 ildeki 65 ilçe Cazibe Merkezleri Programına dahil edildi. Düzenleme ile 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerden önemli ölçüde etkilendiği tespit edilen 9 ilin 65 ilçesinde gerçekleştirilecek yatırımlara daha avantajlı destekler sunularak bölgedeki istihdam ve yatırım ortamının iyileştirilmesi amaçlanıyor.

DEPREMZEDE İLÇELERE ÖZEL YATIRIM TEŞVİKİ

Türkiye’yi derinden sarsan deprem felaketinden etkilenen 9 ildeki 65 ilçe Cazibe Merkezleri Programına dahil edildi. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar ile 9 ilin 65 ilçesindeki yatırımlar, 6’ncı bölge teşviklerinden yararlanacak. Bu ilçelerde yatırım ortamı iyileştirilecek, istihdamın artması sağlanacak. Hasar gören binalar, teşvik belgesine bağlanacak, hasarlı makine ve teçhizatın tamiri veya yenilenmesi desteklenecek.

Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülecek.

AVANTAJLI DESTEKLER

Düzenleme ile 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerden önemli ölçüde etkilendiği tespit edilen 9 ilin 65 ilçesinde gerçekleştirilecek yatırımlara daha avantajlı destekler sunularak bölgedeki istihdam ve yatırım ortamının iyileştirilmesi amaçlanıyor.

EN AZ BİR BUÇUK MİLYONLUK YATIRIMLAR

Yeni cumhurbaşkanı kararından en az 1 milyon 500 bin liralık yatırımlar faydalanabilecek. Yeni teşvik belgesi başvurusu kapsamında yapılacak olan yatırımlar kapsamda olacak. Mevcut yatırımlardaki gerek makine teçhizat yönünden gerekse de yapı yönünden hasarların yerine konulmasına yönelik yatırımlar desteklenecek. Ayrıca, yatırım süresi devam eden ve tamamlama vizesi yapılmamış yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımlar da bu destekten yararlanabilecek.

YATIRIM KONULARI DAHA KAPSAMLI

Desteklenecek yatırım konuları, Cazibe Merkezleri Programının mevcut uygulamasına göre daha kapsamlı olacak. İmalat sanayisindeki bazı yatırımlarda belirli şartlar aranmayacak. Enerji ve madencilik ve tarım ve hayvancılık yatırımları da destek mekanizmasına dahil edilecek.

6’NCI BÖLGE TEŞVİKLERİ

Düzenleme ile 65 ilçede gerçekleştirilecek yatırımlar, en avantajlı olan 6’ncı bölge teşviklerinden faydalanacak. Finansman maliyeti desteği, yatırım tutarının yüzde 10’unu geçememek üzere 30 milyon liraya kadar olarak uygulanacak. Kapsamdaki yatırımlar; KDV istisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi, Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği gibi teşvikleri kullanabilecek.

HASAR GÖREN YATIRIMLAR

Yeni Cumhurbaşkanı Kararı, hasar gören yatırımların yenilenmesine yönelik yatırımları da kapsıyor. Ayrıca, hasar gören binalar, inşaatlar yeniden yapılabilecek. Hasar gören makine ve teçhizatın tamiri veya yenisinin teminine yönelik yatırımlar teşvik belgesine bağlanabilecek. Yapı hasarının seviyesine ya da makine teçhizat hasarına göre istihdam desteklerinin belirlenmesinde mevcut ve ilave istihdam oranlarına bakılacak.

Düzenlemeden faydalanacak iller ve ilçeleri şöyle:

Adıyaman: Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kahta, Merkez, Samsat, Sincik ve Tut. (9)

Elazığ: Alacakaya, Arıcak, Baskil, Karakoçan, Keban, Kovancılar, Maden, Palu ve Sivrice. (9)

Gaziantep: Araban, İshahiye ve Nurdağı. (3)

Hatay: Altınözü, Antakya, Arsuz, Belen, Defne, Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Payas, Reyhanlı, Samandağ ve Yayladağı. (15)

Kahramanmaraş: Afşin, Andırın, Çağlayancerit, Duldadiroğlu, Ekinözü, Elbistan, Göksun, Nurhak, Onikişubat, Pazarcık ve Türkoğlu. (11)

Kilis: Musabeyli ve Polateli. (2)

Malatya: Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan,

Kale, Kuluncak, Pütürge, Yazıhan ve Yeşilyurt. (13)

Osmaniye: Bahçe ve Hasanbeyli. (2)

Sivas: Gürün. (1)

(Mehmet Emin Danış)

adiyamandogruhaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER