Badem ve Ceviz Üreticilerine Müjde!

Yerli badem ve ceviz üreticilerinin en büyük sorunlarından birisi giderildi. Badem ithalatının gümrük vergisi oranı yüzde 2'den yüzde 15'e, ceviz ithalatının gümrük vergisi oranı ise yüzde 4'ten yüzde 15'e yükseltildi.

Badem ve Ceviz Üreticilerine Müjde!

AK Parti Adıyaman Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Resul Kurt, çeşitli Ziraat Odaları ve üteticilerin kendisine ilettiği badem ve ceviz ithalatında gümrük vergisinin düşük olması nedeniyle yaşanan olumsuzlukların giderildiğini açıkladı.

28 Eylül 2023 tarihinde  Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürü, Tarım Kredi Kooperatifleri Yöneticileri, Adıyaman İl ve İlçe Ziraat Odaları Başkanları, Badem Üreticileri Birliği Başkanı, Damızlık Hayvan Birliği Başkanları ve tarım sektöründeki kanaat önderleri ile düzenlediği istişare toplantısında üreticiler tarafından "badem üreticilerinin ithalatta alınan vergilerin düşüklüğü nedeniyle yaşanan sorunlar" konusunu Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Ormancılık Bakanlığı yetkilileri ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a ileten Milletvekili Resul Kurt'un girişimleri sonucu badem ithalatının gümrük vergisi oranı yüzde 2'den yüzde 15'e, ceviz ithalatının gümrük vergisi oranı ise yüzde 4'ten yüzde 15'e yükseltildi.


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Milletvekili Resul Kurt; "Karar, badem diyarı Adıyaman'ın Kâhta ilçesindeki badem üretcileri tarafından sevinçle karşılandı.
İthalat rejimi kararına değişiklik yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Dokumaya elverişli mensucat ve bunlardan mamul eşyalar başlığı altında listelenen birçok ürünün ek gümrük vergisi oranlarında düzenleme yapıldı. Badem ve ceviz ithalatında da gümrük vergisi oranları artırıldı. Yayınlanan karara göre, badem ithalatının gümrük vergisi oranı yüzde 2'den yüzde 15'e ek mali yükümlülük tutarı ürünün kabuklu olanları için ton başına 452 dolardan 580 dolara, kabuksuz olanları için 818 dolardan 942 dolara çıkarıldı. Ceviz ithalatının gümrük vergisi oranı ise yüzde 4'ten yüzde 15'e, ek mali yükümlülük tutarı da kabuklu ceviz için ton başına 307 dolardan 416 dolara, kabuksuz ceviz için de 573 dolardan 1.099 dolara çıkarıldı. Adıyamanlı çiftçilerimiz ve badem üreticilerinin her daim yanında ve emrindeyiz" dedi.


HABER: Mehmet Emin Danış

adiyamandogruhaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER