DURUM ANALİZİ, 2019

2019 tarihli olmasına rağmen güncelliğini koruyan bir konu, içeriği nedeniyle değişiklik yapmadım...

DURUM ANALİZİ

Muhalif haber kaynaklarına göre 106 bini 2018 yılında olmak üzere son 5 yılda 516 bin esnaf iflas etmiş.

Batık kredi oranı ise önceki seneye göre yüzde 60 yükselmiş. Batmamak için bozuk piyasa düzeninde boğuşan ve bu amaçla en ucuz krediyi veren Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinden borçlanan esnaf sayısı da yüzde 44 artmış. 

Çiftçilerin durumunu gösteren güvenilir resmi veri ise yok. Çünkü çiftçilerle ilgili disiplinli ve kararlı bir kayıt sistemini maalesef on yıllardır kuramadık.

Fakat çiftçilerin de tüccarların da durumunu esnafların durumuna bakarak anlayabiliyoruz. Çünkü üretim yapan hemen hemen herkesimin ürününü tüketiciye ulaştıran esnaftır.

Bu tür ekonomik analizlerde her zaman muhalefetin raporlarını dikkate almakta fayda vardır. Çünkü "yoğurdum ekşi" demeyen iktidarların gizlediği gerçekleri muhalefet kanadı titizlikle arar, bulur ve "yalana da bakın hele" diyerek politik rakiplerinin zor duruma düşmesi için ifşa eder.

Peki, esnafın ve dolayısıyla bütün ülkenin bir açıdan yüzde 60'ı, diğer açıdan yüzde 44'ü borç batağında boğuşuyorken ve (dış mihrakların da desteğiyle) enflasyon yüzde 30'lara dayanmışken memleketi bu kötü tablodan kurtarmakla görevli iktidar ne yapıyor?

"Elbette ki iktidar da elinde bulundurduğu yönetim fırsatını kaybetmemek için her açıdan çalışıyordur.." diyorum ve bu cümlemi de Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan'ın TRT'ye söylediği (özetle) "esnafların durumuyla ilgili durum analizlerini tamamladık" cümlesinden anlıyoruz.

AK Parti 2002'den beri iktidarda, önceki hükümetler de 1923'ten beri nöbet değiştirerek yaptıkları çalışmalarını sürdürmüş ve çok şükür "esnafın durum analizleri" tamamlanmış...

"Vay, efendim kaç dönemdir iktidardasınız topu topu bunu mu yaptınız" diye yaygara yapmaya gerek yok; 

Evet, acı gerçek böyle; Biz bir ülke olarak 97 yılda "esnafın durum analizini" tamamladık ve şimdi sıra tüccarda ondan sonra da çiftçide...

İlkokulda öğrendiğimiz (Atatürk dönemindeki seferberlikte yapılmış çalışma verilerindeki bilgilere dayalı) bölgelere göre üretim çeşitlerimizi bir türlü detaylandıramayan bir millet nasıl süper güç olacak ki?

Biz ancak işimize gelmeyene sövüp sayalım.

Mehmet Emin Danış

YORUM EKLE