DEPREM VE ADIYAMANSPOR FK

DEPREM VE ADIYAMAN SPOR FK A.Ş.


Üzerinden 7 ay geçmesine rağmen sonuçlarından en fazla etkilenen illerden biri olarak deprem, gündemimizin ilk sırasındaki yerini koruyor, daha uzun süre de koruyacak.


Deprem aldığı canlar ve verdiği maddi kayıpların yanında kalanlarımızda da fiziksel, sosyal ve psikolojik tahribatlar yarattı.


Spor gibi sosyal faaliyetler, beslenme, barınma, giyinme, korunma, uyku, gibi temel ihtiyaçlar kadar olmazsa da hayatın devamı için vazgeçilmez gereksinimlerdir.


Kalanlar için hayat bir şekilde devam ediyor...


Depremin fiziksel, sosyal ve psikolojik tahribatlarını azaltmak veya gidermek için spor gibi sosyal faaliyetlere ihtiyaç her geçen gün artacak. Bu faaliyetlere ilgi ve katılım, deprem nedenli tahribatların tedavisine ve hayata yeniden sarılmak için ihtiyaç duyulan motivasyonun oluşmasına ivme kazandırır.


Futbol liglerinin başlamasıyla ilimizi temsil eden kulüpler ve faaliyetleri, gündemimizin üst sıralarında yer almaya başladı. Bunu önemsiyorum.


Futbol ligleri bizzat icra edenleri ve bir şekilde katılıp ilgilenenleriyle en kapsamlı organizasyonlardır.


İnsanların bu faaliyetlerle ilgilenmesi, maçlara gitmesi veya takip etmesi, depremin yüklerini kısmen de olsa hafifleten sosyal faaliyetlerdir ve on binlerce insanı belli aralıklarla birkaç saatliğine de olsa, sürecin ağır atmosferinden uzaklaştırabilecek başka bir faaliyet yoktur.


Bu süreçte 2. ligde bir takımımızın olması bir şans. Bundandır ki bu kulübün başarılı olması, en azından liginde tutunması deprem mağduru bu ilin insanlarının vazgeçilemez hedeflerinden olmalıdır.


Deprem nedeniyle bu sezon faaliyetlerini dondurma hakkını kullanmayıp lige katılma kararı alan Adıyaman Futbol Kulübü A.Ş. Başkan ve yönetimini kutlarım.

İlimizin bu süreçte, bu seviyede, bir faaliyetin içinde olmasına geçmiş zamanlardakinden daha fazla ihtiyaç var. Fakat katılım kararı ne kadar değerli ise en azından liginde tutunabilecek performans sergilemesi de o kadar önemli. Çünkü daha altlardaki lig kitlelerin bu kadar ilgisini çekmeyebilir yani sosyal katkıları daha sınırlı olabilir.


Liglerin başlamasıyla ilgili herkesin cevabını merak ettiği soru şu: “Bu takım (Adıyaman Futbol Kulübü A.Ş) bu sezon liginde ne yapar?”


Ligin ilk iki maçındaki skorlara bakıp takımın ligdeki muhtemel akıbeti ile ilgili öngörüde bulunmak objektif olmaz.


Takımların lig bitimindeki yerlerini, sezon boyunca üretebildikleri performansları belirleyecektir.


Performanslar ise takım ve teknik heyetin sahip olduğu potansiyel ve bu potansiyelin performansa dönüştürülebilen oranıyla orantılı olur.


Takımın potansiyeliyle ilgili şu anki kanaatim şöyle: Bu takım sezon boyunca potansiyelinin sınırlarını zorlayarak oynasa dahi bir üst lige çıkma adayı olamaz. En iyimser tahminle orta sıralarda kendine yer bulabilir.


Peki, bu takım sezon boyunca potansiyelinin üst sınırlarını zorlayarak oynayabilir mi?


Bir takımın sezon boyunca potansiyelinin üst sınırlarını zorlayarak oynayabilmesi için;


- Takımın önce temel motorik (kuvvet, sürat, dayanıklılık) ile yardımcı motorik (çeviklik, çabukluk, esneklik, koordinasyon gibi) özeliklerde amaca yönelik( futbola uygun) iyi bir seviye yakalaması,

- Sonra futbolcu grubuna uygun bir oyun anlayışının geliştirilmesi

- Ve de (mental) zihinsel olarak lige iyi konsantre olunması temel gerekliliklerdir.


Yönetimin, taraftarın, basının, siyasilerin, iş adamlarının sivil toplum örgütlerinin (ilgili bütün dinamiklerin) takımla ilgilenmeleri, kendilerinden beklenen maddi manevi desteği sunmaları ise takımın performansına pozitif katkı sunan tamamlayıcı faktörlerdir.

Bir takımda temel gerekliliklerle, tamamlayıcı faktörlerin istenilen düzeyde olması takımın potansiyelinin üst sınırlarında performans üretmesini sağlayabilir.


Temel gereklilikler teknik direktör ve ekibinin tasarrufunda olan işler. Bu gün için bu konularda sıkıntı varsa sıkıntıların tespiti ve telafisi için teknik heyet gerekeni yapmalı. Bunun için geç değil. Bu anlamda gerekli görürlerse Adıyaman TÜFAT üyeleri ve Adıyaman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesindeki akademisyen arkadaşlardan yararlanıp destek alabilirler.


Adıyaman Futbol Kulübü A.Ş.’de tamamlayıcı faktörler takımın performansına gereken katkıyı sunuyor mu?


Şu ana kadar hayır.


Kamuoyu ve spor camiası ile Adıyaman Spor A.Ş. yönetimi arasında sıcak ilişkilerin olduğunu söylemek abartılı olur.

Fakat bana göre aralarında çözülemeyecek, aşılamayacak bir sorunda yok. Doğru bir iletişimle işler düzeltilir.

Süreç küçük hesaplara feda edilecek süreç değil.


Yani bu takım temel faktörlerde istenilen düzeye gelip bunu tamamlayıcı faktörlerle destekleyebilirse potansiyelinin maksimumunda performanslar üreterek liginde kalabilir.


Bunlar yapılamaz ise bu takım düşer mi?


Hayır. Ara transfere kadar bu kadroyla ligi götürür. Ara transferde yaklaşık 10 milyon liralık ek bütçe oluşturup gerekli mevkilere potansiyelleri mevcutlardan yüksek, 5 civarında futbolcu transfer edilerek takımın potansiyeli birkaç tık yukarı çıkarılır. Ve takım potansiyelini zorlamadan da üreteceği performansla liginde kalır.


Bu takımın liginde kalabilmesi için bu bedeli ödemeye değer mi?


Bence fazlasına değer. Söz konusu ek bütçe, orta ölçekte iki daire (ev), veya iki tane araba parası. Bu süreçte bu takımın liginde kalması bu meblağlarla ölçülemeyecek kadar önemli ve değerli.


Ayrıca giderlerin neredeyse tamamını üstlenmiş yönetimden bu ek bütçeyi talep etmek hiç adil bir tavır olmaz. Bu katkı ilin diğer dinamiklerine düşer.


Kimse yasa, kanun, yönetmenlik bahanelerinin arkasına sığınmasın. İsteyen yolunu yordamını bulur.


Bu da yapılamaz ise bu haliyle bu takım düşer mi? Belli olmaz. Ama düşme adaylarından biri olur. Düşme adayları arasında hangilerinin düşeceğini ise şimdiden hiçbir futbol dehası öngöremez. Çünkü ligin nasıl bir seyir izleyeceği kestirilemez. İlgili görüşler tahminden öte bir anlam ifade etmez.


“Bu takım şahıs şirketidir. Şahıs gerekeni yapsın” veya “Bu kulüp benim, istediğim gibi idare ederim” şeklindeki yaklaşımlar doğru değil.


Spor kulüpleri şirket olarak faaliyetlerini yürütüyor olsalar da tamamen ticari olan şirketlerden farklı yapılanmalardır.


Tamamen ticaret amaçlı kurulan şirketlerden farklı olarak sosyal sorumluluklarını yerine getirmek kendi varlıklarının devamı için hayati ehemmiyettedir.


Kamuoyunun ilgilenmediği, maçlarını boş tribünlere oynayan bir spor kulübünün faaliyetlerini uzun süre sürdürebilmesi mümkün değil.


Vurgulamak isterim:


Deprem Adıyaman FK A.Ş.'nin faaliyetlerini 2. Lig seviyesinde sürdürmesini, yani en azından düşmemesini çok daha önemli ve değerli hale getirmiştir.


Bu takımın düşmesi bu il için tahribatları ağır yeni bir deprem olur.


İlimiz ölçeğinde de olsa kamuoyunun ilgili görüşlerimi bilmek istediğini biliyorum. “Belki bir işe yarar” diye küçük bilgilendirmeler ekledim. Umarım işe yarar.


Maçların merkezde değil de Kâhta’da oynanmasını dez avantaj olarak görmüyorum.


Adıyaman stadının çimlendiği sezon da (sanırım 1991-92 sezonuydu) maçlarımızı Kâhta da oynamıştık. Kâhta halkı ve merkezden gelen taraftarlarımız Kâhta stadını doldurarak takımı yalınız bırakmamış, müthiş desteklemişti. Gerekli girişimlerle aynı atmosfer yaratılmaya çalışılmalıdır.

Mehmet Nuri Sever

YORUM EKLE