DEPREM...

Öncelikle depremde hayatını kaybeden canlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum, mekânları cennet olsun, yakınlarına başsağlığı diliyorum.. Hepimizin başı sağolsun...


Bilim insanlarının, dünyanın tanınmış deprem uzmanlarının "deprem bekleniyor, bu deprem Adıyaman'ı haritadan siler, tedbir alınsın" seslerini kimse duymadı, tedbirler alınmadı.. Depreme karşı hazırlık da yapılmadı, maalesef..


Herkesin bildiği gibi ilk 48 saat, ki ikinci deprem de vurdu bu arada, Adıyaman ve ilçelerinin adeta fişi çekildi.. 


Enkazda yakınları olan herkes gibi biz de enkazın başında 48 saat bekledik.. Sonunda cenazeler çıktı enkazlardan.. halkın kendi çabasıyla..


Tarihte Adıyaman, yani Semsür; sahip olduğu zenginlikleri nedeniyle Arapların, Moğolların yıkımına uğradı, yıkıldı yakıldı.. Fakat hep küllerinden yeniden doğdu, gelişti büyüdü..


Yine aynı şekilde Adıyaman'ın eskisinden daha güçlü şekilde ayağa kalkacağına içtenlikle inanıyorum..  Yeter ki terk edip gitmeyelim.. Can Adıyaman'a borcumuz var!


İhmaller yıkımı ve ölümü artırdı.. İhmallerden Karakuş Tümülüsün bir sütünü de nasibini aldı..2100 yıldır dimdik ayakta duran sütun, ihmal sonucu devrildi.. Sütunun altındaki ana kaide defineciler tarafından yaklaşık on yıldır kırılmış tehlike arz ediyordu..


Kommagene Nemrut Araştırma ve Geliştirme Projesi Başkanlığı (KNGAP) 17 yıldır sütunun alt kaidesine bir taş koyamadı..


Bekçisi bile olmayan bu tarihî mirasın korunması için hiç bir önlem almamış olan Proje Başkanına, sütunun blok taşlarını bağlayan kaideler arasındaki malzemenin ne olduğunu ve nereye gittiğini de yasal yollardan zamanı geldiğinde soracağımızı söylemek isterim..


Hiç bir tarihi mekânın etkilenmediği Kommagene'de bu sütunun düşmesi bazıları tarafından "ikibin yıldır ayakta duran sütun bile düştü" manipülasyonu ile yanlış yorumlandı..


Mahmut ARSLAN

YORUM EKLE