Daha Yeni Başlıyoruz…

2012’de yürürlüğe giren ve önemli teşvikler sağlayan bölgesel teşvik kanunu ilk uygulanmaya başladığında 6. Bölge (Kalkınma öncelikli) Şanlıurfa, Mardin, Muş, Bingöl ve Diyarbakır gibi terörden etkilenmiş 15 ili kapsamaktaydı.

21 Ağustos 2020’de resmi gazetede yayınlanan değişiklik ile Adıyaman da 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle bu teşviklerden yararlanan illerden biri olacak.

2012’den beri uygulanan kanuna bakıldığında kapsamda olan illerden çoğu hatta hepsinin 1. sorunu işsizlik. Bu sorun ulusal bir problem diyenler için yaşanabilir iller endeksi sıralamasına bakıldığında, kapsamda olan iller son 10 sırada yer almaktadır. Bu da bize şunu göstermekte ki; bölgesel teşvikler yalnızca kanun çıkarmakla hedefe ulaştırmıyor. Yapılması gereken teşviklerin özendirilmesi ve yatırımcıya uygulanabilir ve sürdürülebilir bir yatırım zemini hazırlamaktan geçiyor. 

Bu zemini hazırlamak için o kadar çok bileşen var ki; Eğitimli personel, hammaddeye yakınlık, lojistik, erişebilirlik, güven ve önemlisi HUKUK.

2021'in ilk gününden itibaren Adıyaman’ın da bu teşvikten faydalanacak olması sebebi ile bundan sonraki süreç nasıl organize edilmeli noktasında tavsiyelerimiz;

1. İlin dinamiklerini ve potansiyellerini bölgesel hinterlandıyla değerlendiren analiz raporlarının Kalkınma Ajansı ve Valiliğin ortaklaşa hazırlaması birinci öncelik olmalıdır.

2. Ticaret ve Sanayi Odasında kurulacak yatırım yönlendirme ve teşvik bilgilendirme birimi hayata geçirilip yatırımcının tüm sorularının şeffaf bir şekilde cevaplanması gerekmektedir. Sektörel uzmanlaşma ve yatırım maliyetini pozitif etkileyen konsorsiyumlara katalizörlük görevi kamu eliyle sağlanmalıdır.

3. Meslek Yüksek Okullarında teşvik kapsamındaki sektörel uzmanlık alanlarına yönelik bölümlerin açılması sağlanmalı.

4. Lojistik ağın güçlendirilmesine yönelik bölgesel karayolu ağı uygulanabilir ve gerçekçi projelerle ivedilikle hazırlanıp uygulamaya geçirilmeli. (Malatya-Çelikhan Adıyaman yolu)

5. Mermer, Bakır gibi Adıyaman’da çıkarılan maddelerin ilde işlenmesine yönelik sanayi tesislerine öncelik verilip gerekli durumlarda Kamunun yatırıma hissedar olarak dahil olması sağlanmalı.
İnovatif Üretim bantlarının güçlendirilmesi için Adıyaman Üniversitesi bünyesinde yazılım odaklı “Teknopark” oluşturulup altyapı güçlendirilmeli.

6. Tütün ve Badem ürünleri için yerelde özel teşvikler hazırlanıp kooperatifler kurulmalı. Kooperatiflerin hisseleri üreticinin yıllık üretim miktarına göre dağıtılmalı.

7. Teşvik kabulü yatırımcıların yatırım miktarları arttıkça üretimi güçlendirici kaynakların sağlanması adına “Yatırım İzleme Birimi” tarafından sürdürülebilir yöntemler ile yatırımcıya kaynak, kalifiye personel ve lojistik ağ çözümleri geliştirilmeli.

Bu teşviklerin mevcut yatırımcıyla yeni yatırımcı arasında rekabet edebilir konuma gelebilmesi için ek düzenlemelere de açık hale gelmesi sağlanmalıdır.

Böylelikle yatırım istihdama, istihdam refah seviyesi yüksek topluma dönüşecektir. 

Bu dönüşüm Adıyaman’ın makus kaderini yıkıp global dünyanın özgün ve rekabetçi gücü yüksek bir Adıyaman ile tanışmasına yardımcı olacaktır.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Orhan azgin
Orhan azgin - 3 yıl Önce

Onemli konulara deginmissiniz sincik ilcesini de unutmayalim bizi kimse gundemine almiyo da tesekkurler