BU TABLOYU HANGİ VİCDAN KABUL EDER?

(Bağımsız Kürsü) 


DEPREMİN üzerinden 6 ay geçti.


Yılın yarısı! 


Bu zaman zarfında azalması beklenen birtakım problemler devam ederken, çözüme kavuşturulmayan sorunlar vatandaşı çileden çıkartıyor. 


Toplantılar, sık-sık gelen devlet büyüklerimizin ziyaretlerinden de bir fayda sağlanamıyor! 


Değişen sistemin “TEK ADAMLIĞININ” liyakatsiz yöneticileri hep "biz biliriz" deyip, merkezden yönetme hevesi 6 ay geçti vatandaşın derdine derman olamıyor. 


Yazık, hem de çok yazık 6 aydır bir arpa boyu yol alamamışız!


TRT bir utanç tablosu yayınladı. Vatandaş sahipsizliğini bir daha yürekten his ederken, büyük tepki gösterdi. 


Depremi yaşayan birçok ilde, bir KONTEYNERDE yaşayan kişi sayısı 3 kişi iken, TRT ADIYAMAN’DA 11,3 kişinin kaldığını/yaşadığını söyledi. 


Valilik, kibarca haber kaynağını belirtmeden yani TRT demeden,  haberi düzeltmeye çalıştı. Kamuoyunu bilgilendirirken bir gerçeği de bilerek/bilmeyerek gizleyemedi, gerçekleri halkın gözünün önünden kaçıramadı!


Valilik veya Vali dedi ki; "Hayır efendim bizde 7 bin 875 adet konteyner de 89 bin kişi kalmıyor, 16 bin 352 konteynerde 57 bin 301 kişi yaşıyor ki, bunun da ortalaması TRT’nin dediği gibi 11,3 değil, 3,5 kişiye bir konteyner düşüyor."


VALİ ne derse desin, biz diyoruz ki; Depremin üzerinden 6 ay geçti ilk günkü ihmalkarlık, vurdumduymazlık, beceriksizlik, bu memlekete sahip çıkamama, gerçekleri görememe devam ediyor!  


BAKIYORUZ; Bünyesinde hangi kuruluşlar olduğunu pek bilmediğimiz, bir “ADIYAMAN STK PLATFORMU” SAYIN CUMHURBAŞKANI'NIN ADIYAMAN'IN ilk günleri için “HELALLIK” istemesine karşılık; 


“DEVLETİMİZ İLK GÜNDEN HALKINI YALNIZ BIRAKMADI” 


“ADIYAMAN DEPREMDEN SONRA TOPARLANDI AYAĞA KALKTI” 

DİYEBİLİYOR! 

Biz yeniden KONTEYNER sorununa bakıp, nasıl hizmet aldığımızı, toparlanıp nasıl ayağa kalktığımızı, Vali'nin veya Valiliğin açıklaması ile ters dönderilen tablonun arka tarafına birlikte bakıp KONTEYNERDE ne rezillik içerisinde olduğumuzu hep birlikte görelim! 


Önce GAZİANTEP’E bakalım; Hasarlı bina sayısı ADIYAMAN'IN yarısı bile değil yüzde 32, kullanılan KONTEYNER sayısı kaç, 14 bin 49 bizden bin 862 adet az. Hasarlı bina sayısı yüzde 68,1 olan ADIYAMAN’DA KONDEYNER sayısı Valiliğin açıklamasına göre 16 bin 352..


Bu mu hizmetiniz? Vatandaş "KONTEYNER" deyip yanıp tutuşurken, bu haksızlık niye, böyle mi halkının yanında olunuyor? 


VALİLİĞİN veya VALİ'NİN övünerek açıklamış olduğu tabloya devam edelim; 


DEPREMDEN zarar gören diğer illerin de hep gerisindeyiz. En çok yıkımı gören, en çok can kaybı veren, ilk 3-4 gün devleti arayan ve bu iktidara yeniden 4 Milletvekili veren şu ADIYAMAN'IN beceriksizliğine bakalım ve yöneticilerin, siyasilerin vicdanlarına seslenip hesap soralım! 


ADIYAMAN’DA hasarlı bina sayısı yüzde 68,1 KONTEYNER sayısı 16 bin 352

KAHRAMANMARAŞ, yüzde 57,8 kurulan KONTEYNER sayısı 22 bin 500

MALATYA, yüzde 55,6 KONTEYNER sayısı 25 bin 754 


HATAY, hasar gören bina sayısı yüzde 50,8 KONTEYNER sayısı 42 bin 13 


Sizin açıkladığınız tablo bu SAYIN VALİ, bu memlekete yazık değil mi, ayıp değil mi,  günah değil mi, bu memlekete bu zulüm, bu eziyet niye? 


Bu işler öyle gezip/tozmakla, hizmet vermek isteyen, bir takım yerlere randevu vermemekle, "hep ben bilirim" demeyle, bakın işler yürümüyor! 


Buradan yeni Milletvekillerine de sesleniyorum;  

Bu tabloyu içinize sindirebiliyor musunuz? 

Emin olun ki; ADIYAMAN'A özel bir ilgisi olan SAYIN CUMHURBAŞKANI'NIN bu tablodan haberi olsa, başta VALİ olmak üzere tüm bürokrat ve sizlerden hesap sorar! 


Bu memlekette sık/sık toplantılar yapılıyor. Bazı toplantılara işin uzmanları, konuyu iyi bilen kuruluşlar, görüş ve çözüm yolları öneriyor, ancak kimse dinlemiyor, görüş ve öneriler orada, masada kalıyor!


Bu memleket, 4 ay Valisiz bırakıldı, Koordinatör Valilerle idare edildi, ADIYAMAN sevdalılarından ses çıkmadı! 


"2 ayda binalar yıkılacak, molozlar temizlenecek" nutukları atıldı, halen de atılıyor! 


6 aydır alt yapı, susuzluk sorunu bir türlü çözüme kavuşturulmadı! 


İş yeri ve ev kiraları başını aldı gitti. Verilen 3-5 bin liralık kira yardımları komik duruma düştü! 


Yerinde dönüşüme yol verildi denildi, halen binalar yıkılmadı, zemin etütleri yapılamıyor, müjdeler verilen inşaat yapımı için birim fiyatları 8-10 lira iken, 15 bin liradan laf ediliyor hibe ve krediler havada kaldı! 


Kurulan KONTEYNERLERDE yaşam standartları çok düşük! 


Köylerde, ilçelerde vatandaş mağdur. Halen KONTEYNERLERDE feryatlar devam ediyor, "sesimizi duyun artık" denilirken, su yok, elektrik yok, klima, vantilatör yok deniliyor! 


Geri dönmek isteyenler hayal kırıklığına uğruyorlar! 


Hasarlı binalarını yapmak isteyenler, istenen fiyatlar karşısında şaşkına dönüyor! 


Hırsızlıkla baş edilemiyor! 


Ne yazık ki; bu sıkıntılar ve liyakatsiz idareciler karşısında layık olduğu hizmeti alamayan vatandaşlar, kara/kara düşünürken, kadercilik ve biat kültürünü sürdürüp gidiyor! 


Hiçbir kuruluş da demokratik, toplumsal tepkisini ortaya koyamıyor, sesimizi yukarılara duyurmak için buna öncülük de yapamıyor!   


Bu tablolardan kim vicdan azabı çekmiyorsa, "bu bizim kaderimiz" diyorsa, bu utanç tablosunu böylece kabul ediyorsa, yazık bu memlekete hem de çok yazık! 


Tepkisiz bir toplum karşısında, çıkarcıların, yalakaların, bürokratların, siyasilerin keyifleri yerine gelsin, ha gelsin! 


NE DE OLSA MEYDAN BOM/BOŞ!


Mahmut Tekin

YORUM EKLE