BRAVO SANA KÂHTA!

(Bağımsız Kürsü)

“Belirgin bir niteliği, ünü veya değer özellikleri itibariyle kökeninin bulunduğu bir yöre, alan bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretine “COĞRAFİ İŞARET” denildiğini” birçoğumuz bilmekteyiz. 

Günümüzde bu COĞRAFİ İŞARETİ almak için, birçok il büyük bir yarış içerisinde. 

10 yıl önce, 109 olan COĞRAFİ İŞARETLİ ürün sayısı bu gün 633'lere yükselmiş durumda. 

“ELİN OĞLU” ŞILLIK tatlısından tutun da, CEVİZİNİ, PEYNİRİNİ, TIRNAKLI PİDESİNİ, TAVASINI, BALINI, PEKMEZİNİ, ETLİ EKMEĞİ ile birlikte yöre ile özdeşmiş birçok ürününe bu İŞARETİ alıp yöresel ve kültürel değerlerine sahip çıkıp kontrol altına alarak ekonomik değerini artırıyor. Böylece günümüzde çok önem kazanmış, GASTRONOMİ TURİZİMİNİN gelişmesine de öncülük edip, önemli rol oynuyor. 

Bu konuda bölgemizde en başarılı iller arasında, GAZİANTEP, ŞANLIURFA ve DİYARBAKIR gelirken, bu iller İŞARETLİ ÜRÜN sayısını her gün biraz daha artırarak ön plana çıkıyor.

GAZİANTEP 42 ürüne COĞRAFİ İŞARET almış, 57 ürün için başvuru yaparken, ŞANLIURFA’da İŞARETLİ ÜRÜN sayısı 31, DİYARBAKIR'ın İŞARETLİ ÜRÜN sayısı 6 iken, Türkiye’de en yüksek başvuruyu yapmış 69 ÜRÜNÜ COĞRAFİ İŞARET almak için onay bekliyor.  

PEKİ, BİZDE DURUM - VAZİYET NE?

Nasıl olmuşsa, 2005 yılında ÇELİKHAN TÜTÜNÜNE COĞRAFİ İŞARET almışız. Daha sonra da birçok şeyde olduğu gibi keyfimize bakıp, yerimizde saymaya devam etmişiz. 

2018 yılında BESNİ ÜZÜMÜ ve ÇİĞKÖFTEYE, 2020 yılında TUT ilçemizin DUT’una, SİNCİK ilçemizin DOKUMA HALISINA, COĞRAFİ İŞARET alarak sayıyı 5’e yükseltirken, KÂHTA ilçemiz imdadımıza yetişmiş bu sayıyı 9’a çıkartmış. 

KÂHTA İLÇEMİZ, başarılı bir çalışma yaparak BADEM, BADEMLİ İRMİK HELVASI, TAVUKLU BULGUR PİLAVI ve NAR’A KÂHTA ismi altında COĞRAFİ İŞARET alarak bu ürünlerin ekonomik değerini yükselterek önemli bir adım atarken, sesimiz de olmuş. Bunun yanında bazı ÜRÜNLER DE başvuru aşamasındaymış. 

KÂHTA İLÇEMİZİ bu örnek çalışmalarından dolayı kutlar, başarılı çalışmalarının devamını dileriz. 

EVET, BİZ NEYLE MEŞGULÜZ? 

Trafiğin en yoğun olduğu şehir merkezine KÜTÜPHANE yapmakla, 60 yıllık BAHÇELİ VALİ KONAĞINI yıkıp yerine iş merkezli 9 katlı apartmanlar dikip beton yığınına çevirmekle, TARİHİ TUZ HANINI turist ve vatandaşa kapatıp BUTİK OTEL yapma sevdasına düşmekle, 12 bin 154 metrekarelik KENT MEYDANI için düşünülen alanın dört tarafı cami iken, ortasına cami yapmakla MEŞGULÜZ! 

SELAM SİZE ADIYAMAN'I YÖNETENLER…

BRAVO SANA KÂHTA, BİNLERCE TEŞEKKÜRLER…

YORUM EKLE
YORUMLAR
Halit Aslan
Halit Aslan - 3 yıl Önce

Yüreğinize ve kaleminize sağlık
Çok güzel ve yapılması gereken konulara değinmişsiniz alkışlıyorum sizleri Mahmut abi bir Kahtalı olarak gururlandım Adıyaman için

yusuf polat
yusuf polat - 3 yıl Önce

Kaleminiz ve yüreğinize sağlık. Yemekler konusunda çalışma yapacak arkadaşlara her yemeğin yanında gidebilecek , bir kaç çeşidi olan özellikle bol sebzelisini MEYİR çorbasını ve tadına doyum olmayan ekşili köfte yemeklerini önerebilirim. Sevgili Mahmut kardeşim . Bu Adıyamanın genel sorunlarına ilgili ve yetkililerin duyarsızlığı gündeme gelince hep o ADIYAMAN heyetinin rahmetli DEMİREL ' ziyaret edip, sorunları iletme diyaloğunu anımsarım. Hani o görüşme heyetleri sayılırken Demirel Adıyaman adını duyunca " ha önce ADIYAMAN heyetini görüşmeye alın " ifadesi üzerine,yapılan itirazlara yanıtla : " Adıyamanlılar memur ataması ve birbirlerini şikayet etme dışında bir şey istemezler. Onlarla görüşme kısa sürer " söylemi . Maalesef gerçekliğimiz bu. Sevgi ve saygılarımla..