BORÇ FATURALARINDAKİ GECİKME CEZALARI

Özellikle kış aylarında ekonomik sıkıntılara ek olarak fatura ödeme noktalarına gidemeyen ve bu nedenlerden borçlarını zamanında ödeyemeyen vatandaşların durumu içler acısı.

Bazı kurumlar geç ödenen faturalara çeşitli sebeplere dayanarak yüksek faiz işletirken belirli bir günü geçen borçlarda hizmet kesimi ve ardından da açma-kapama cezası uyguluyor. Bu soruna örnek olan elektrik borçlarındaki açma-kapama bedelinin can yakıcı boyutta olduğun da bilinmektedir.

Telefon, internet, elektrik, doğalgaz ve benzeri hizmetlerde alınan açma-kapama bedelinin boyutu bazen fatura bedelini bile geçmektedir.

Bankalara olan borçlarda vatandaşların kısmi ödeme imkanı varken hizmet satan kurumların faturalarında kısmi ödeme imkanı da verilmelidir.

Diyelim iki fatura borcu olan vatandaş ilk faturasının yanı sıra ikinci faturasından da imkanı kadar ödemek isterse bu fırsattan yararlandırılmıyor.

Ya “hepsini, ya hiç” cevabıyla karşılaşan vatandaşlar doğal olarak “hepsini” ödeyemediğinden hem gecikme faizi hem de açma-kapama cezasına maruz kalabiliyor.

Bu gibi durumlara kolaylık oluşturulması gerektiğini düşünüyorum.

Ödeme noktasına giden vatandaşlar tam ödeyebildiği faturasına ek olarak kalan borcunu da kısmen ödeme imkanına kavuşturulmalıdır.

Bu gibi durumlarda “iyi niyet” gösterdiğini, yani “ödemek istediğini” ifade etmiş kabul edilmeli ve kısmi ödenmiş faturalara faiz de kalan borç oranında işletilmeli ve mesela kalan fatura borcunun yüzde ellisinden fazlasını ödemiş olanlara açma-kapama cezası da verilmemeli, bu ceza (sonraki fatura ödemesine kadar) ertelenmelidir.

Çeşitli kanun ve genelgelerle önü kapanmış olan bu kısmi ödeme imkanının (çıkarılacak) yeni bir kanun veya genelgeyle açılmasını talep ediyorum.

YORUM EKLE