ADIYAMAN MASTER PLAN YOL HARİTASI ÜZERİNE…

Adıyaman’da Valilik başkanlığında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, AFAD, Emlak Konut, TOKİ gibi “her biri kendince” bir programla çalışan kurumların “koordineli sanılan” bir çalışma uyguluyorlarsa da orada bir de Belediye olduğu gerçeğini hatırlatmak istiyorum.

Orada bir de Belediye olduğunu hatırlatıyorum, çünkü özellikle 6 Şubat depremi sonrası “her birinin iyi niyetinden şüphe duymadığım” onlarca kurum/kuruluş Adıyaman ve diğer deprem illerine koşturdu ve her biri kendince bir “yol haritası” kapsamında bir şeyler yaptı/yapmaya devam ediyorlar…

Mesela Adıyaman Belediyesi yetkililerinin masasında Türkiye Tasarım Vakfı’nın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Adıyaman Belediyesi için hazırladığı “Adıyaman Master Plan Yol Haritası Çalıştay Kitapçığı” var… Bu kitapçığı inceleme fırsatı buldum.

Adıyaman şehir merkezini yeniden planlamayı hedefleyen bu projeyi dikkate değer buluyorum… Adıyaman halkının “Madem olan oldu, şehrimiz yıkıldı, o halde özünü bozmadan yeniden yapılandıralım. Geleneksel ve kültürel Adıyaman dokusunu bozmadan yıllardır kangrene dönmüş şehir trafiği ve turizme hitap eden çarşısını oluşturalım” şeklindeki temel beklentilerinin bu projede dikkate alındığını gördüm.

İlk etapta Ulucami, Eskisaray, Musalla ve Mara mahallelerini, ardından Sıratut mahallesini de içine alan taslağa göre şehrin merkezinde dükkân + 2-3 kat şeklinde, eski Adıyaman konutları modellenmiş… Şehir merkezinde kültürel kimliğe sadık kalınarak turistik amaçlı şehir planlanması zaten Adıyaman halkının yıllardır istediği bir çalışmaydı… Şehrin geri kalan kısmında ise dükkân + 4-5 kat yapılaşma düşünülmüş…

Özellikle Adıyaman’ın doğup-büyüdüğü Ulucami mahallesi çevresinde geleneksel Adıyaman motifleriyle bir çarşı oluşturulması aynı zamanda ilimize gelen turistlerin hiç olmazsa birkaç gece konaklamasına vesile olacaktır. Bugüne kadar ilimize gelen binlerce turist gezdikten sonra çevre illere geçiyor ve alış-verişlerini oralarda yapıyordu. Bu da ilimizin turizm gelirleri açısından olumsuzdu. Bu nedenle uygulanmak istenen bu projeyi desteklemeliyiz…

Tabi bu aynı zamanda çok kapsamlı ve maliyetli bir proje olup öncelikle zorluğunu bütün Adıyaman halkının bilmesi lazım. Herkesin gerekli özveri ve sabrı göstermesi gerekmektedir. Halkın yeterince bilgilendirilerek hızla uygulanmasını temenni ettiğim bu çalışmanın kimi vatandaşların kişisel ekonomik kaybına da neden olabileceğini biliyorum. Çünkü yeni plan uygulanırsa kimilerinin dükkân veya konutlarının yeri değişebilecek veya tamamen yok olabilecektir. Elbette onların bu kaybı kendilerinin de razı olabileceği emsal değerlerle karşılanacaktır ama bu gerçeği de unutmadan herkesin kabul etmesi gerekmektedir.

Adıyaman için uzun vadede çok olumlu gördüğüm bu çalışmanın en kısa zamanda uygulanmasını temenni ediyorum.

 Mehmet Emin Danış

YORUM EKLE