ADIYAMAN BALIKÇILIKTA NEDEN YOK?

(Bağımsız Kürsü)

"Bu FIRAT böyle akar" diyerek yazımıza başlamak istedim ancak, konuyu detaylandırmadan önce VEKİLİMİZ AHMET AYDIN’dan gelen "BÜYÜKÇAY BARAJI ile ilgili" bir bilgilendirme notunu sizlerle paylaşmam gerekiyor:

Çoğumuzun bildiği gibi, SAYIN AHMET AYDIN’da diyor ki; “Proje ihalesi ile inşaat ihalelerini birbirine karıştırmayalım, bunlar ayrı-ayrı işler. 2014 yılın da müjdesini verdiğim BÜYÜKÇAY BARAJI PROJE ihalesidir. 20.11.2020 tarihin de yapılacak ihale, BARAJIN İNŞAAT YAPIM İHALESİDİR.”

Evet biz her iki ihalede de proje ve inşaat ihalelerini belirtmemişiz.

SAYIN AYDIN kendi açısından haklı. Nazik bilgilendirmesine teşekkür ederim. 
ANCAK, biz tüm yazılarımız da olduğu gibi, ADIYAMAN’ın hak ettiği yatırımları çok geç aldığını, müjdelerin çok erken verildiğini vurgulamaya çalışıyoruz. 

BÜYÜKÇAY BARAJINA bakınca, yine 2014 yılındaki kendi açıklamasına göre 12 yıl beklenmiş, 6 yıl etüt-proje çalışması sürmüş, bu ekonomik sıkıntıda bir 6 yıl da inşaat yapımı sürer; yani kısacası 24 yıl sonra gelecek gecikmeli bir hizmet!

EVET, bir Alman demiş ki, “BU FIRAT BÖYLE AKAR SİZ DE BÖYLE BAKARSINIZ” yıllar sonra bu söze karşılık FIRAT'ın engin akan sularına gem vurulmuş.

Biz bir tarihi ilçemiz, 10’larca yerleşim merkezi ile birlikte tarım arazilerimizi bu vurulan geme feda etmişiz. Böylece dünyanın altıncı, Türkiye’nin en büyük barajı ayaklarımızın dibine gelmiş. Ancak külfetini biz çekiyoruz, ŞANLIURFA ile MARDİN bereketini paylaşıyor. 

Dört tarafımız sularla çevrilmiş ancak ne sulamadan nasibini almış, ne de doğal güzelliğinden olmak üzere hiçbir nimetinden doğru-dürüst yararlanamayıp, baraj gölüne bakıp-bakıp beceriksizliğimizi seyretmişiz!

ATATÜRK BARAJI GÖL ALANI iki adım.

TÜRKİYE’NİN ve ORTADOĞUNUN en büyük DSİ BALIK ÜRETİM İSTASYONU hemen yanımızda; (ŞANLIURFA’DA.)

BOZOVA, HİLVAN ve BİRECİK ilçelerinde ALABALIK TESİSLERİ sayısı 40’a ulaşmış. Daha YOZGAT’TA, SİVAS’TA, KAYSERİ’DE bu konu da ne gelişmeler olduğunu söylemiyorum!

ATATÜRK BARAJI HAVZASINDA yerel halk ve dışarıdaki sektörün önemli firmaları tesis kuruyor. Havza da 20 bin tonun üzerinde BALIK üretilirken, burada yetiştirilen ALABALIK ve SOMON çeşitleri, birçok illerin yanı sıra RUSYA, UKRAYNA ve AVRUPA ülkelerine satılıyor.

Bu sektörde 200 Milyon dolarlık ihracat hedeflenirken, ATATÜRK BARAJI BÖLGESİNDE balıkçılık için önemli bir potansiyelin olduğu görülüyor!

PEKİ, biz ADIYAMAN olarak bu olayın neresindeyiz? Hiçbir yerin de yokuz! 8-10 Yıl önce bu işe soyunan girişimciler varken bugün ne alemdeler bilemiyoruz!

Günümüzde BALIK tüketimi günden güne artmakta. SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİĞİNE büyük devlet desteği olduğu da bilinmekte. Biz kırsal kesimlerimizde ekonomik faaliyetlerinizi çeşitlendirmek, sosyo-ekonomik yönden gelişmeye ön ayak olmak, yeni girişimciler yaratmak için neyi bekliyoruz.

BU SEKTÖR, yurdun dört köşesinde günden güne büyürken ve tüm imkanlar da bizim elimizde var iken, bu ili yönetenler potansiyeli değerlendirerek yeni iş ve gelir kapısı açmak için ellerini taşın altına koymalıdır. Günümüze uygun teknolojik-modern tesislerin kurulması için öncülük yapmalıdır. 

Birçok konuda olduğu gibi bunda da sona kalmışız, elimizi çabuk tutalım da hiç olmasa sona ve dona kalmayalım.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Sinan kaplan
Sinan kaplan - 3 yıl Önce

Sayın hocam Atatürk barajı alabalik ve somon yetiştirmek için suyun soğuk olması lazım lakin yaz sıcakları buna çok engel oluyor