2022’DEN ÖNEMLİ NOTLAR…

* “Asılsız çağrılar hizmeti engelliyor” başlıklı haber yılın ilk günü gündeme girdi, maalesef bu yılın son haftalarında da benzer haberleri yazmak zorunda kaldık… Konu malum, 112’nin acil çağrı telefonlarına asılsız veya lüzumsuz konularda ihbar yapan kişiler söz konusu hizmete acil ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın belki de hayatına mal olacak sonuçlar doğururken diğer yandan da 112 bünyesinde insanlık hizmeti yapan çalışanları da boşu boşuna meşgul etmiş oluyorlar.

* Yılın ilk günü yayınlamak zorunda olduğumuz ikinci önemli haber de 2021 yılından sırtımıza kambur olarak devreden ve 2022’nin bu son günlerine geldiğimizde de halen önlenemeyen zamlar… Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Salih Şahan da bu konuya değinmiş ve çiftçilerin elektrik zamlarından çok etkileneceğini vurgulayarak “bu elektrik zammı çarpar” demişti…

* 2021’den 2022’ye devreden bir sorun da henüz vatandaşlarımızın sırtından bir türlü kalkmamış olan zararlı madde satıcısı zalim “suç şebekeleriyle mücadele” konulu haberdi. Gerek Emniyet, gerek Jandarma ve gerekse devletin diğer tüm kurumlarının tüm yurtta olduğu gibi Adıyaman’da da bu illetle mücadelesi kapsamında 04 Ocak tarihli haberimizde 107 zanlının tutuklandığını yazmıştık. 06 Ocak tarihinde de 42 teröristin tutuklandığını yazmıştık.

* Malumunuz ülkemiz genelinde olduğu gibi Adıyaman’da da bir türlü kurtulamadığımız “kadına şiddet” başlıklı cehaletle mücadele 2021’den gelip maalesef henüz kurtulamadığımız bir insanlık lekesi olarak gündemimizde duruyor… 13 Ocak’ta Adıyaman Üniversitesi tarafından bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla bir çalıştay gerçekleştirilmişti.

* Ve aynı gün, bugün de devam eden bir başka illetin haberini daha yazmıştık… Malumunuz korona belasından halen kurtulmuş değiliz. Söz konusu haberimizde Prof. Dr. Celalettin Kocatürk’ün 2023’e girdiğimiz bu günlerde de güncelliğini koruyan “Risk Devam Ediyor” başlıklı açıklamasını hatıralarımıza not ediyorum.

* Malumunuz ilimizin en önemli geçim kaynağı olan tütün üretimine kısıtlama getirilmesi konusu geçen yıllar boyunca ülke gündemindeydi… 14 Ocak tarihinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Tütüncülerin Sorunlarını Çözmek Boynumun Borcu” diyerek derdimizi bir kez daha ülke gündemine taşımıştı. Tabi ertesi gün bir karşı atak yapan TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın da “Neden doğru konuşmuyorsun” diye seslendiği Sayın Kılıçdaroğlu’na ”Size yalan yanlış bilgi veriliyor, çarpıtıyorsunuz. 18’i Adıyaman’da olmak üzere 31 adet tütün üretim ve pazarlama kooperatifi kurulmuştur. Kaldı ki kooperatiflerden 14’ü tütün ticaret belgesi almıştır. Kurulan kooperatiflere iyi bakın öyle konuşun. Halkımız, kimin gerçekten tütün üreticimizin yanında, kimin de yalan ve iftiralarla algı peşinde olduğunu çok iyi biliyor. Bu manipülasyonların ne size ne de tütün üreticilerimize bir faydası olmaz” demişti.

* 23 Ocak tarihinde de o hafta tüm Adıyaman’ı etkileyen kar yağışlarından büyük zarar gören çiftçilerin dertlerini haberleştirerek yetkililere iletmiştik.

* Pandemi, kar ve enflasyonla mücadele dolu günlerin sıkıntılarının dağılmasına vesile olan en dikkat çeken haberimiz 07 Şubat tarihliydi; nihayet aylardır beklediğimiz Turkovac aşısı Adıyaman’a da gelmişti… Bir gün sonra da o ürperti yayan “Adıyaman Korona Kırmızısı” başlıklı haberimizle yine üzüntülü saatleri yaşamaya devam etmiştik…

* 17 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı üzerine birçok belediye gibi Adıyaman Belediyesi de KDV’yi %8’den  %1’e indirerek enflasyonla mücadele konusunda vatandaşların lehine bir adım attı.

* 20 Şubat’ta ise Adıyaman Belediyesi tarafından eski Hükümet Konağı’nın yerine planlanan Kent Meydanı Projesinin temeli atıldı.

* 24 Şubat’ta da bir başka güzel haberi paylaşmanın mutluluğunu yaşamıştık. Şöyle ki; “Türkiye’de ilk kez kalınlaşmış kalp kasının temizlenmesi ve kalp kapakçıklarının onarılması uygulaması yöntemiyle yapılan ameliyat 400 Yataklı Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde başarıyla gerçekleştirildi.”

* Kışın zorlu günlerinin bitişinin müjdesini 27 Şubat’ta almıştık ve bademler ilk çiçeklerini açarak hemşerilerimize moral vermişti.

* Son aylarda başarılı ameliyatlarla adından söz ettiren Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 01 Mart tarihinde bir ilk daha gerçekleştirildi. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Ömer Cenap Gülyüz ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Murat Ercişli tarafından “Adıyaman'da ilk defa uygulanan bir yöntemle kalp etrafında toplanan sıvıyı kalp zarına endoskopik yolla (kamera sistemi) pencere açarak başarılı bir şekilde boşaltarak hasta sağlığına kavuşturuldu.”

* Mart ayının ilk günlerinde il genelinde etkili olan şiddetli yağışların verdiği zararlar gündemi meşgul ederken en dikkat çeken haberlerimizden birisi de Kabahatler Kanunu kapsamında caydırıcı olmayan cezaların farkında oldukları için dilenmekten vazgeçmeyen kişiler hakkındaydı. 04 Mart günü Kâhta’da yakalanan bir dilencinin üzerinden 3 bin 745 lira çıkmıştı ve “Dilenci Değil Sanki Banka” başlıklı haberimize konu olmuştu.

* 06 Mart günü Adıyaman’ın fay hattı üzerinde olduğunu hatırlatan Adıyaman Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Osman Özdemir, deprem konusunda uyarıda bulunarak; “kaybedecek zaman yok” demiş ve deprem gerçeğini bir kez daha kamuoyunun dikkatine sunmuştu.

* Adıyaman'da, gelecek yüzyılın en büyük tehlikesi olarak görünen kuraklığın sebep olacağı susuzluğa karşı farkındalık oluşturmak ve aynı zamanda konuyla ilgili tedbir arayışında bulunmak üzere Adıyaman Belediyesi öncülüğünde Adıyaman Valiliği, Adıyaman Üniversitesi, Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Adıyaman İl Sağlık Müdürlüğü, Meteoroloji Müdürlüğü ile DSİ Adıyaman Şube Müdürlüğü'nün de destekleriyle 22 Mart Salı günü “Su Çalıştayı” gerçekleştirildi.

* Gastronomi turizmi konusunda adımlar atan Adıyaman’da uygulanan projelere ek bir gelişme de 23 Mart’ta Tut ilçemizden geldi. Yemek konusunda maharetli Tutlu Kadınlarımız “Renkli Mantı” üreterek ülke genelinde dikkat çektiler.

* İşsizlik konulu haberlerle sık sık gündeme gelen Adıyaman’da işsizlerin sayısında kısmi bir azalmaya katkı verecek bir açıklama 31 Mart tarihinde yayınlanarak umudumuzu arttı. AK Parti İl Başkanı Mehmet Dağtekin, Erdemoğlu Holding’e Adıyaman Organize Sanayi Bölgesinde yer tahsis edildiğini ve firmanın Adıyaman şehir merkezine büyük bir yatırım yapacağını sosyal medya hesabından duyurdu.

* 08 Nisan tarihinde de Sanko Holding’in ilimize yaptığı bir güzelliğin müjdesini yayınlamıştık. Adıyaman merkezde yapılacak olan öğretmenevi protokolü Valilik makamında Vali Mahmut Çuhadar ve SANKO Holding Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Özhan arasında imzalanmıştı.

* 11 Nisan günü, içimizi ısıtan bir haber de sağlık alanından geldi. İlimizde de artık “göz nakli ameliyatı” yapılabiliyordu.

* 26 Nisan tarihinde yapılan bir açıklamayla pandeminin etkisinin azaldığına dair bir müjde etkisi yapmıştı. O gün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan;, "Korana virüs tedbirleri çerçevesinde yaklaşık 3 yıldır uygulanan kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğu tümüyle kaldırılmıştır. Sadece toplu taşıma araçları ile sağlık kuruluşlarında maske uygulamasına vakalar binin altına düşene kadar bir müddet daha devam edilecektir" demişti.

* Mayıs ayı maalesef sağanak yağışlar ve dolu afetiyle boğuştuğumuz stresli günlerle başlamıştı. Günlerce, il genelinde çok sayıda olumsuzluk haberi yazmak zorunda kalmıştık.

* Türkiye'de salgının azalmasıyla birlikte 2 yıl aradan sonra (9 Mays’ta) Umre ziyaretlerine de başlandı. Bu çerçevede 50 kişilik kafile İstanbul Havalimanı'ndan kutsal topraklara gitti.

* 18 Mayıs’ta “çağ atlayan” mezarlarımızla dünya gündemine geldik. Bir örneği Japonya’da bulunan Adıyaman Belediye Mezarlığındaki yeni uygulamada, mezar taşlarındaki “Karekod” içerisinde vefat eden kişinin fotoğraf, video ve çeşitli bilgileri yer alıyor.

* 28 Mayıs’ta da “dünyanın cenaze namazı”nı kılan ilk il olarak gündemdeki yerimizi almayı başardık. Dünyanın ekolojik dengesinin bozulmasıyla oluşan iklim değişikliklerinin dünyanın sonuna sebep olacağı konusunda farkındalık oluşturmak isteyen Kâhta Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri sembolik olarak “dünya'nın cenaze namazı”nı kıldı.

* Üç tarafı suyla çevrili, 150’den fazla tarihi ve turistik değere sahip ve dünyanın en güzel doğasına sahip Adıyaman’da yıllardır beklenen turizm canlılığı bu yıl spor alanında yapılan etkinliklerle gerçekleşmeye başladı. 07 Haziran’da Adıyaman Valiliği öncülüğünde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği bir etkinlik sayesinde Kürek Sporu konusunda faaliyet gösteren birçok kulüp Adıyaman’ı fark etti. Bu çalışmalar sayesinde yıl boyunca bazı ülkelerin Milli Takımları dâhil çok sayıda spor kulübüne ev sahipliği yaptık.

* Adıyaman şehir merkezindeki Hastane talebimizin nihayet kabul edildiği 19 Haziran’da açıklandı. TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Adıyaman kamuoyunda uzun süredir çeşitli spekülasyonlara neden olan 150 Yataklı Adıyaman Devlet Hastanesi inşaat ihalesinin 26 Temmuz 2022 tarihinde yapılacağını açıkladı. Sonraki günlerde bu hastanenin temel çalışmaları başladı, halen devam ediyor.

* 16 Ağustos’ta, Kâhta Kaymakamı Selami Korkutata, Kâhta Organize Sanayi Bölgesi'nin ikinci etap parsel çalışmalarının başladığını ve 50 parselden oluşan yeni etaba 300'den fazla firmanın müracaat ettiğini söyledi.

* Yaz ayları rutin sportif etkinliklerle devam ederken yaklaşan 2023 seçimleri, devam eden zamlar ve benzeri konulardaki iktidar-muhalefet açıklamalarıyla devam etti. Dikkat çeken birkaç haberi aşağıda sizlere sunuyorum:

* Türkiye Kürek Federasyonu tarafından 26-28 Ağustos tarihleri arasında Adıyaman’da gerçekleştirilen Gençler Türkiye Kürek Şampiyonası Gölbaşı Gölünde başladı. Şampiyonaya Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray dâhil Türkiye’nin farklı illerinden 20 kulüp ve 500 sporcu katıldı.

* 01 Ekim’de Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşen seçimleri İrfan Torunoğlu başkanlığındaki “sarı liste” kazandı.

* Adıyaman’da işsizlikle mücadele kapsamında bir müjdeli haberi ilk olarak gazetemizden duyurduk. 08 Kasım tarihinde, Adıyaman Belediyesi tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkılarıyla oluşturulan “Çalışan ve Üreten Gençler Programı” çerçevesinde Adıyaman’a kurulacak “Ayakkabı Kent”te 1.500 kişinin iş sahibi olacağı açıklandı.

* Yıllardır sembolik etkinliklerle geçiştirilen Adıyaman’ın il oluş günü kapsamında, TBMM’de söz alarak 01 Aralık konulu bir açıklama yapan TBMM Başkanlık Divanı ve CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere; "Adıyaman verimli ovaları, maden yüklü dağları, onurlu insanlarıyla Türkiye'nin parlayan yıldızıdır" dedi ve konuşmasında Adıyaman’ın hak ettiği hizmetleri alamadığını ekledi.

* Yılın son ve en önemli açıklaması ise sanayi konusunda oldu. Yer sorunu yaşanan Adıyaman OSB’deki yetersizliğe alternatif olarak uzun yıllardır gündemde olan Kuyulu OSB’nin kuruluş sicilinin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandığını açıklayan TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, bu OSB’nin tam faaliyete geçmesi halinde 20 bin kişiye istidam sağlanacağını söyledi.

2023’te ilimiz ve ülkemiz açısından daha güzel, iç açıcı, başarılarla dolu birlik-beraberlik örnekleriyle göz dolduran haberle yazmak dileğiyle; yeni yılınızı tebrik eder, hayırlara vesile olmasını dilerim.

Mehmet Emin DANIŞ

YORUM EKLE